Σε δεύτερο πλάνο περνούν όλες οι εκκρεμότητες που αφορούν τα ελληνοτουρκικά για τους επόμενους μήνες, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία ανατρέπει τις περιφερειακές ισορροπίες αλλά και τον προσανατολισμό του ΝΑΤΟ. Η μετατροπή της Μαύρης Θάλασσας σε θάλασσα πρώτης γραμμής για τη Συμμαχία και η συνακόλουθη γεωμετρική αναβάθμιση της σημασίας του Αιγαίου Πελάγους καθιστούν τις ελληνοτουρκικές ισορροπίες βαρύνουσας σημασίας για τη συνοχή του ΝΑΤΟ. Οι πυκνές επαφές σε ανώτατο (Κυρ. Μητσοτάκης – Ρ. Τ. Ερντογάν) και υπουργικό (Ν. Παναγιωτόπουλος – Χ. Ακάρ) επίπεδο τις τελευταίες ημέρες υποδηλώνουν την τάση, παρά τις παραφωνίες περί «συνεκμετάλλευσης» που διαψεύσθηκαν εγκαίρως από την Αθήνα.
Πάντως, χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας βρέθηκε στη Νέα Υόρκη, όπου επρόκειτο να συναντηθεί με τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες αλλά και τη μόνιμη αντιπρόσωπο των ΗΠΑ στον Οργανισμό, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ. Είναι απολύτως προφανές ότι η Ουκρανία θα αποτελούσε το επίκεντρο των συζητήσεων που είχε στη Νέα Υόρκη χθες ο κ. Δένδιας. Ωστόσο, ο υπουργός θα έθετε και τα ζητήματα της ευρύτερης περιοχής Ανατολικής Μεσογείου και Μέσης Ανατολής – Βόρειας Αφρικής που απασχολούν και την Αθήνα. Από τις συζητήσεις δεν θα απουσιάσει ούτε το Κυπριακό, το οποίο βεβαίως, λόγω της γενικότερης κατάστασης στην περιοχή, έχει περιέλθει σε τέλμα. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει ανατρέψει τις προτεραιότητες συνολικότερα, και από αυτή την τάση δεν θα μπορούσε παρά να επηρεαστεί και ο σχεδιασμός της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, ιδιαίτερα στην προσπάθεια που γίνεται προκειμένου να διευρυνθεί το πεδίο δραστηριοποίησης της ελληνικής διπλωματίας. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Δένδιας αποφάσισε ότι, παρά τις διαρκείς ανατροπές του προγράμματος, θα πραγματοποιήσει ορισμένες συναντήσεις πάση θυσία. Μία από αυτές αναμένεται να είναι η επίσκεψή του στην Ινδία τις επόμενες ημέρες, στην προσπάθεια να καλλιεργηθεί μια σχέση με το Νέο Δελχί, η οποία στην Αθήνα αποτελεί στρατηγικό στόχο. Ενδιαφέρουσα είναι και η επιλογή του κ. Δένδια –ο οποίος διαρκώς υπογραμμίζει την ευθυγράμμιση της Αθήνας με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας– να εντάξει το επόμενο χρονικό διάστημα στο πρόγραμμα των επισκέψεών του και αρχιπελαγικές χώρες, όπως η Ινδονησία και οι Φιλιππίνες.
Η μετατροπή της Μαύρης Θάλασσας σε θάλασσα πρώτης γραμμής για το ΝΑΤΟ οδηγεί σε αναβάθμιση της σημασίας του Αιγαίου Πελάγους.
Λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση του κ. Δένδια με τον κ. Γκουτέρες, στη Νέα Υόρκη είχε βρεθεί και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.
Την Τετάρτη ο κ. Βαρβιτσιώτης συνάντησε τον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ Αμπντάλα Σαχίντ, ενώ την Πέμπτη συνομίλησε διαδικτυακά (λόγω κορωνοϊού) με τη μόνιμη αντιπρόσωπο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στον ΟΗΕ και εκ των προεδρευόντων του Συμβουλίου Ασφαλείας αυτή την εποχή, Λάνα Ζάκι Νουσεϊμπέ. Ο κ. Βαρβιτσιώτης μετέφερε στους συνομιλητές του τις πάγιες απόψεις της Αθήνας υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας των ανεξάρτητων κρατών και κατά των λογής αναθεωρητισμών και της χρήσης βίας.