Mάνδρα: Χρονικό προαναγγελθέντος εγκλήματος – Όσα έφερε στο φως η δίκη για τη φονική πλημμύρα

Mάνδρα: Χρονικό προαναγγελθέντος εγκλήματος – Όσα έφερε στο φως η δίκη για τη φονική πλημμύρα

Καταπέλτης η αγόρευση της εισαγγελέως

4' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια δίκη για μια βιβλική καταστροφή, όπως εκείνη που συνέβη στη Μάνδρα τον Νοέμβριο του 2017, με 25 νεκρούς και την πόλη θαμμένη κάτω από τη λάσπη, δύσκολα μπορεί να αναδείξει όλες τις παραμέτρους ενός τόσο βίαιου, τραγικού γεγονότος.

Ομως η εισαγγελέας στη δίκη για τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα, Πετρούλα Μακρή, μέσα σε έξι ώρες την περασμένη Τρίτη ανέδειξε στην αγόρευσή της τα πάντα. Τις ευθύνες και τους υπευθύνους. Με στοιχεία και επιχειρήματα.

Η αγόρευση της εισαγγελέως θα μπορούσε να αποτελέσει επιτομή για τα κακά και τα ανάποδα της νεοελληνικής πραγματικότητας, έτσι όπως διαμορφώθηκε με πολιτικές πρακτικές και νοοτροπίες, που δεν έχουν σχέση και πολύ με οργανωμένο κράτος.

Οπως εύστοχα επισήμανε η εισαγγελέας, η φονική πλημμύρα στη Μάνδρα ήταν «προαναγγελία ενός εγκλήματος», καθώς η περιοχή είχε χτιστεί μέσα στα ρέματα, κανένα σοβαρό αντιπλημμυρικό έργο δεν είχε γίνει, τα μπάζα, τα σκουπίδια κυριαρχούσαν παντού και οι κάτοικοι γνώριζαν και ζούσαν με τον φόβο και τον τρόμο της πλημμύρας.

Ούτε μία ούτε δύο φορές στο παρελθόν η περιοχή είχε πλημμυρίσει με μεγάλες καταστροφές και με θύματα. Τελευταία φορά, πριν οι κάτοικοι ζήσουν τον απόλυτο εφιάλτη τον Νοέμβριο του 2017, ήταν το 2015. Τότε, τα ρέματα της Μάνδρας πλημμύρισαν, το νερό παρέσυρε ό,τι βρήκε μπροστά του και πολλοί κάτοικοι αποφάσισαν μόνοι τους να πάρουν μέτρα.

Μια γυναίκα έδινε μάχη ζωής, σκαρφαλωμένη στη σιδερένια περί-φραξη του σπιτιού της. Κρατούσε το κεφάλι της όσο μπορούσε πιο ψηλά, για να παίρνει ανάσα, όταν είδε δίπλα της τον άνδρα της να μην τα καταφέρνει…

Κάποιοι έχτισαν τοίχους μπροστά από τα σπίτια τους για να μην μπαίνει το νερό, άλλοι σήκωσαν κι άλλο όροφο για να γλιτώσουν σε περίπτωση νέας πλημμύρας, ενώ διεκδίκησαν τη λήψη μέτρων. Κάτι πήγε να γίνει, τελικά δεν έγινε τίποτα και ήρθε η φονική πλημμύρα, η απόλυτη καταστροφή, που δεν άφησε τίποτα όρθιο.

Πολλοί από αυτούς που επέζησαν της βιβλικής καταστροφής κατέθεσαν στη δίκη ως μάρτυρες και η εισαγγελέας διάβασε κάποιες καταθέσεις. Ηταν όλες συγκλονιστικές. Ανθρωποι που έχασαν τους δικούς τους στη δίνη του ορμητικού νερού, μέσα σε δευτερόλεπτα. Αλλοι που είδαν συνανθρώπους τους να βρίσκουν τραγικό θάνατο, όταν η βία του νερού τούς πέταξε σε τοίχους, ενώ εκείνοι προσπαθούσαν να κρατηθούν –αλλά δεν μπόρεσαν– σε δέντρα, σίδερα και ό,τι έβρισκαν.

Η κατάθεση μιας γυναίκας που επέζησε και διαβάστηκε ολόκληρη από την εισαγγελέα Πετρούλα Μακρή άφησε άφωνο το ακροατήριο στη δίκη. Η γυναίκα έδωσε μάχη ζωής, σκαρφαλωμένη στη σιδερένια περίφραξη του σπιτιού της, από τα χέρια και τα πόδια της έτρεχε αίμα από την προσπάθεια να μην την πάρει το νερό, έβλεπε τα πάντα γύρω της και τον υδάτινο εφιάλτη να τη χτυπά ανελέητα, τη στιγμή που έδινε αγώνα να κρατηθεί στην επιφάνεια του νερού που την κύκλωνε σαν δίνη. Κρατούσε το κεφάλι της όσο μπορούσε πιο ψηλά για να μπορεί να παίρνει ανάσα, όταν είδε τον άνδρα της, που δίπλα της προσπαθούσε και αυτός να σωθεί, να μην τα καταφέρνει. Να τον καταπίνει το νερό…

Αντικείμενο μελέτης

Πώς έφθασε όμως η Μάνδρα να πνιγεί από το νερό και τη λάσπη μέσα σε λίγη ώρα, ενώ 25 άνθρωποι έχασαν με τραγικό τρόπο τη ζωή τους; Η εισαγγελέας αναφέρθηκε σε επιστήμονες, όπως ο Ευθύμιος Λέκκας που εξετάστηκε στο δικαστήριο –κι άλλοι κατέθεσαν το ίδιο– ότι η Μάνδρα ήταν «case study», περίπτωση για μελέτη δηλαδή, για το τι μπορεί να πάθει ένας τόπος από τις πλημμύρες. Διδασκόταν στους φοιτητές ως παράδειγμα. Ομως η περιφέρεια, οι δημοτικές αρχές, οι πολεοδομίες, οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες δεν έκαναν κάτι για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μιας φονικής πλημμύρας. Και τα λίγα που έκαναν, τα έκαναν μισά και τόσο καθυστερημένα, που τελικά δεν είχαν κανένα νόημα. Αντίθετα, όπως προέκυψε από σειρά γεγονότων στα οποία αναφέρθηκε η εισαγγελέας, οι δημοτικές αρχές, η περιφέρεια και γενικά η πολιτική πρακτική στην περιοχή ενθάρρυναν από χρόνια τα πάσης φύσεως οικιστικά εγκλήματα. Ενα μεγάλο κομμάτι της Μάνδρας ήταν χτισμένο μέσα στις κοίτες των ρεμάτων. Αμαξοστάσιο, μαρμαράδικο, διώροφα και εκατοντάδες μονοκατοικίες μέσα στα ρέματα, που δυστυχώς έγιναν ο τάφος για τα θύματα της φονικής νεροποντής.

Στα ρέματα Σούρες και Αγία Αικατερίνη, που κατέβασαν τόνους νερού από το όρος Πατέρα και έπνιξαν την Μάνδρα, όπως είπε η εισαγγελέας, δεν είχαν χτιστεί μόνο αυθαίρετα. Ηταν γεμάτα μπάζα, μεγάλα αντικείμενα, παλιά αυτοκίνητα, σκουπίδια και ό,τι μπορεί κανείς να φανταστεί…

Οι παραλείψεις

Η πλημμύρα του 2015 στη Μάνδρα, αντί να χτυπήσει καμπάνα κινδύνου, δεν συγκίνησε τους αρμοδίους. Η τότε περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, όπως επισήμανε η εισαγγελέας, κατήγγειλε τους προηγούμενους στην περιφέρεια, αναλώθηκε σε πύρινους λόγους για το ανάλγητο κράτος και το πολιτικό σύστημα, «που για χρόνια δεν ενδιαφέρεται για τις λαϊκές συνοικίες» –η εισαγγελέας διάβασε πολλές τέτοιες δημόσιες τοποθετήσεις της κ. Δούρου–, αλλά στην πράξη δεν έκανε τίποτα. Δέκα παραλείψεις, μία προς μία, καταλόγισε η εισαγγελέας στην τότε περιφερειάρχη. Τα ίδια και στους τότε δημάρχους της Μάνδρας και των Μεγάρων, Ιωάννα Κριεκούκη και Γρηγόρη Σταμούλη, που επίσης είναι κατηγορούμενοι, όπως και άλλα στελέχη της περιφέρειας τότε, υπάλληλοι πολεοδομικών υπηρεσιών και του δασαρχείου και άλλοι. Αναφέρθηκε, μάλιστα, η εισαγγελέας και σε ένα περιστατικό με πρωταγωνίστρια την τότε δήμαρχο κ. Κριεκούκη. Οταν κάτοικοι μετά την πλημμύρα του 2015 πήγαν στο δημαρχείο να διαμαρτυρηθούν, γιατί σε έναν κεντρικό δρόμο, την Κοροπούλη, που είχε μετατραπεί σε ορμητικό ποτάμι δεν είχε γίνει κανένα έργο, αλλά ο δήμος έφτιαχνε κάποια πεζοδρόμια. Η απάντηση της δημάρχου ήταν: «Βέβαια, πεζοδρόμια θα φτιάξω. Τι να φτιάξω; Πλημμύρα γίνεται κάθε 40 χρόνια…». Ομως έπεσε έξω. Η πλημμύρα ήρθε φονικότερη, μόλις δύο χρόνια μετά. Για την ιστορία. Η εισαγγελέας Πετρούλα Μακρή ζήτησε να κηρυχθούν ένοχοι η Ρένα Δούρου, οι δήμαρχοι της περιοχής και συνολικά οι 20 από τους 21 που κάθισαν στο εδώλιο. Ολοι για πλημμελήματα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή