«Αναγκαία η στρατηγική αυτονομία της Ε.Ε.» το μήνυμα Μητσοτάκη

«Αναγκαία η στρατηγική αυτονομία της Ε.Ε.» το μήνυμα Μητσοτάκη

Tη στήριξη της χώρας μας στην Ουκρανία, που εκφράστηκε με την ελληνική συνδρομή σε ανθρωπιστικό και αμυντικό υλικό και τη στήριξη –«χωρίς αστερίσκους»– των δεσμών κυρώσεων έναντι της Ρωσίας θα επαναλάβει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Tη στήριξη της χώρας μας στην Ουκρανία, που εκφράστηκε με την ελληνική συνδρομή σε ανθρωπιστικό και αμυντικό υλικό και τη στήριξη –«χωρίς αστερίσκους»– των δεσμών κυρώσεων έναντι της Ρωσίας θα επαναλάβει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Ταυτόχρονα, από την έδρα της Συμμαχίας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει την αταλάντευτη στήριξη της κυβέρνησης στο διεθνές δίκαιο, στην υπεράσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, αλλά και στο δικαίωμα της Ουκρανίας για αυτοάμυνα έναντι της ρωσικής εισβολής. Η σημερινή συζήτηση των ηγετών του ΝΑΤΟ, άλλωστε, θα θέσει και τα βασικά διακυβεύματα για την άμυνα της Συμμαχίας ενόψει της συνολικής συζήτησης για το στρατηγικό της δόγμα που θα γίνει στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου στη Μαδρίτη.

Ο κ. Μητσοτάκης –σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές– αναμένεται να υπογραμμίσει τη διάσταση της συνεργασίας ΝΑΤΟ – Ε.Ε. καθώς και τη σημασία της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας ως ζωτικού συμπληρώματος στο ΝΑΤΟ.

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία και θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας (υιοθέτηση της «Στρατηγικής Πυξίδας») αναμένεται να απασχολήσουν και τους ηγέτες της Ε.Ε. κατά τη σημερινή, πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. Η αντιμετώπιση του ενεργειακού σοκ θα τεθεί την Παρασκευή. Στο θέμα της ενέργειας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει τις προτάσεις του για μια ευρωπαϊκή λύση στο πρόβλημα της εκτόξευσης των τιμών. Ο κ. Μητσοτάκης θα εκφράσει επιπλέον τη στήριξή του στην πρόταση της Κομισιόν για κοινή αποθήκευση και προμήθεια αερίου (κάτι αντίστοιχο, άλλωστε, είχε προτείνει στη Σύνοδο Κορυφής του περασμένου Οκτωβρίου).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή