ΣΥΡΙΖΑ: Επιμένει στο αίτημα για κάλπες

ΣΥΡΙΖΑ: Επιμένει στο αίτημα για κάλπες

«Παρών» στην ψηφοφορία για τον ΕΝΦΙΑ, παρότι από την ομιλία του κ. Τσίπρα στη Βουλή είχε δημιουργηθεί η αίσθηση ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα υπερψήφιζε.

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη γραμμή της όξυνσης των αντιπολιτευτικών τόνων, της επισήμανσης των λανθασμένων στρατηγικών επιλογών της κυβέρνησης, της ακρίβειας που, όπως ανέφερε, χρεώνεται ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αλλά και της ανάγκης η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές, κινήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή. Το βασικό «κατηγορώ» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη εστιάστηκε στην ολιγωρία του Μαξίμου να πατάξει την αισχροκέρδεια στην αγορά ενέργειας. «Με 49 ευρώ το κέρδος, το συνολικό υπερκέρδος των ηλεκτροπαραγωγών με μονάδες φυσικού αερίου, στο οκτάμηνο, ξεπέρασε το 1,7 δισ. Αν αφαιρέσουμε εκπτώσεις, προκύπτει το 1,4 δισ. Και εσείς δίνετε 600 εκατομμύρια για να επιδοτείτε την αισχροκέρδεια. Και μιλάτε για λεφτόδεντρα», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ρώτησε μάλιστα τον πρωθυπουργό: «Γιατί δεν παίρνετε πίσω αυτά τα υπερκέρδη; Τι περιμένετε, να βγάλουν άλλα τόσα ή και περισσότερα το επόμενο εξάμηνο; Να γονατίσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις; Για να μην πειράξετε την τιμή στο ταμπλό, τα κέρδη του fund που πήρε το 17% της ΔΕΗ και την εύνοια τριών ιδιοκτητών εταιρειών ενέργειας που είδαν ουρανοκατέβατα κέρδη;».

Στόχος του Αλέξη Τσίπρα ήταν να εκμαιεύσει από τη συζήτηση με τον πρωθυπουργό τι σκοπεύει να κάνει σε σχέση με τον εκλογικό νόμο, λαμβάνοντας τη δέσμευσή του πως δεν θα προχωρήσει σε αλλαγές. «Οι περισσότεροι υπουργοί σας έχουν κατεβάσει τα μολύβια, εσείς παρουσιάζετε υποψηφίους. Εμείς λέμε: Με ευθύνη ζητάμε τη λαϊκή ετυμηγορία και σταματήστε αυτά τα παιχνίδια με τον εκλογικό νόμο. Ο εκλογικός νόμος δεν μπορεί να είναι αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης ανάλογα με το τι συμφέρει με τις δημοσκοπήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά και επανέλαβε πως τη διακυβέρνηση της χώρας πρέπει να αναλάβουν οι προοδευτικές δυνάμεις.

«Παρών» στην ψηφοφορία για τον ΕΝΦΙΑ, παρότι από την ομιλία του κ. Τσίπρα στη Βουλή είχε δημιουργηθεί η αίσθηση ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα υπερψήφιζε.

Διευκρίνιση για ΕΝΦΙΑ

Σύγχυση προέκυψε στον ΣΥΡΙΖΑ με την ψήφο για τον ΕΝΦΙΑ. Η Εφη Αχτσιόγλου στην ομιλία της διευκρίνισε πως η αξιωματική αντιπολίτευση θα καταψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο για τη μείωσή του και θα δηλώσει «παρών» στα δύο άρθρα που προβλέπουν μείωση συντελεστών φόρου ανά τιμή ζώνης. «Υπάρχει μείωση για τους περισσότερους ιδιοκτήτες, αλλά θεωρούμε ότι είναι μεγαλύτερη στα υψηλά εισοδήματα. Διαφωνούμε με την αρχιτεκτονική της πολιτικής σας». Ο Αλέξης Τσίπρας στην πρωτολογία του είχε αναφέρει: «Και μας μιλάτε για τον ΕΝΦΙΑ. Και μου κάνετε και κόλπα εδώ, αν θα τον ψηφίσω. Ωραία μαγκιά αυτή, αν θα τον ψηφίσω. Προφανώς. Και το τελευταίο ευρώ που θα έρθει και θα ελαφρύνει τον Ελληνα πολίτη εμείς θα το ψηφίσουμε. Το θέμα είναι ποια είναι η πολιτική σας». Η διευκρίνιση που δόθηκε από την Κουμουνδούρου είναι πως όσα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αφορούσαν τα μέτρα κατά της ενεργειακής κρίσης και ότι ενδεχομένως η διατύπωση να προκάλεσε άλλους συνειρμούς. Εξηγούν ότι η σχετική απόφαση από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν ειλημμένη και πως η παρέμβαση της κυβέρνησης στον ΕΝΦΙΑ είναι κοινωνικά άδικη, καθώς «στη Νίκαια καταγράφεται αύξηση των αντικειμενικών αξιών κατά 30% και μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 6%. Στην Κηφισιά, μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% και αύξηση των αντικειμενικών κατά 3,72%». «Ο γνωστός κ. Τσίπρας. Αλλα λέει, άλλα κάνει. Συνεπής στην ασυνέπειά του και σε μεγάλη απόσταση από τη σοβαρότητα και την ευθύνη που η κοινωνία χρειάζεται», ήταν το σχόλιο του Γιάννη Οικονόμου. Η αξιωματική αντιπολίτευση υπερψήφισε την τροπολογία με τα οκτώ άρθρα που περιείχε, μεταξύ άλλων, την επιδότηση για τη βενζίνη και το ντίζελ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή