Εκλογές: Τίτλοι τέλους στα σενάρια από Μητσοτάκη

Εκλογές: Τίτλοι τέλους στα σενάρια από Μητσοτάκη

Σε αποσαφήνιση του πολιτικού σκηνικού προχώρησε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εν μέσω της μεγάλης παγκόσμιας αβεβαιότητας που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα σύννεφα που είχαν δημιουργηθεί στο πολιτικό τοπίο όσον αφορά αφενός τον χρόνο των εκλογών και αφετέρου την αλλαγή του εκλογικού νόμου ξεδιάλυνε χθες, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απορρίπτοντας τόσο τις πρόωρες εκλογές όσο και τα σενάρια αλλαγής του υφιστάμενου εκλογικού νόμου. «Εχουμε πόλεμο και συζητάτε να γίνουν εκλογές που ενδεχομένως θα είναι διπλές εκλογές;» είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, προσθέτοντας ότι μετά τις επόμενες εκλογές «ενδεχομένως να χρειαστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση για δύο ή τρεις μήνες». Ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε λέγοντας πως «οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, όσο και αν μαλλιάζει η γλώσσα σας».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έβαλε τέλος και στη συζήτηση περί αλλαγής του εκλογικού νόμου, ξεκαθαρίζοντας το πολιτικό τοπίο. «Βλέπω ότι έχετε μεγάλη αναταραχή. Οι εκλογές, κ. Τσίπρα, θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας με τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο. Αλλά αφού εσείς θεωρείτε ότι θα είστε πρώτο κόμμα, τι σας νοιάζει ο εκλογικός νόμος;» πρόσθεσε. Και κατέληξε: «Σας επαναλαμβάνω για να μην υπάρχουν παρανοήσεις: Οι πρώτες εκλογές θα γίνουν με τον υφιστάμενο νόμο της απλής αναλογικής και οι επόμενες με τον νόμο που εμείς έχουμε ψηφίσει». Αναλύοντας το σκεπτικό του ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως τώρα «είναι ώρες συσπείρωσης και όχι αντιπαράθεσης», χαρακτηρίζοντας «αίτημα απελπισίας» τις εκλογές. «Εκλογές θα γίνουν –όπως σας το έχω πει πολλές φορές– όπως ορίζει το Σύνταγμα, στο τέλος της τετραετίας. Μη ζητάτε λοιπόν εκλογές γιατί δεν θα γίνουν και γιατί όταν γίνουν θα τις χάσετε», κατέληξε.

Εκτακτη φορολόγηση στις εταιρείες ενέργειας που έχουν υπερκέρδη ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ανακοίνωσε έκτακτη φορολογία στις εταιρείες ενέργειας που έχουν υπερκέρδη, ώστε να αντιμετωπιστεί πιο αποφασιστικά η ακρίβεια. «Θα δρομολογηθεί έλεγχος στα έσοδα των μεγάλων επιχειρήσεων ενέργειας, ώστε να εξεταστεί πού υπήρχαν υπερκέρδη που να οφείλονται στη συγκυρία της διεθνούς αναταραχής. Εχω ήδη δώσει εντολή στη ΡΑΕ να αρχίσει να αναλύει τα στοιχεία όλων των εταιρειών ενέργειας από τον Οκτώβριο έως σήμερα και με βάση το πόρισμα θα κινηθεί η κυβέρνηση», είπε. Κατά τη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα, ανακοίνωσε ότι η έκτακτη φορολογία στα κέρδη των εταιρειών ενέργειας θα ανέλθει στο 90%. «Ερχομαι τώρα στα υπερκέρδη. Είπατε ότι υπάρχουν υπερκέρδη 1,4 δισ. Δεν ξέρω από πού προήλθε. Πολύ σύντομα θα δούμε ποιος είναι ο ισολογισμός της ΔΕΗ για το 2021. Αν υποθέταμε ότι τα κέρδη είναι όντως 1,4 δισ. ευρώ, έρχομαι και σας λέω ότι το 90% θα επιστραφεί στο ελληνικό Δημόσιο. Θα μπει έκτακτη φορολόγηση. Πρώτα θα τα δούμε, θα τα βεβαιώσουμε και θα τα φορολογήσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία επισήμανε πως «μεταβάλλει δραστικά τα γεωπολιτικά δεδομένα, καταπατά τη νομιμότητα και προκαλεί αίμα, προσφυγικές ροές και παγκόσμια ανασφάλεια». Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα δεν απέκλεισε το αποτύπωμα του πολέμου «να είναι βαθύτερο από εκείνο των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή