Επετειακά μηνύματα με φόντο τον πόλεμο

Επετειακά μηνύματα με φόντο τον πόλεμο

Με αναφορές στην Ουκρανία και τη διεθνή κρίση της εποχής μας, η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας τίμησε μέσω των μηνυμάτων της την εθνική επέτειο.

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αναφορές στην Ουκρανία και τη διεθνή κρίση της εποχής μας, η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας τίμησε μέσω των μηνυμάτων της την εθνική επέτειο.

«Σε πολύ δύσκολη συγκυρία θα γιορτάσουμε φέτος την εθνική μας επέτειο. Τα σύννεφα του πολέμου στην Ευρώπη, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σκοτεινιάζουν τον ορίζοντα. Το διακύβευμα είναι παγκόσμιο και τόσο σημαντικό που μας επηρεάζει όλους. Για τους Ελληνες, που ξεσηκώθηκαν για την ελευθερία τους το 1821 εναντίον της πανίσχυρης οθωμανικής αυτοκρατορίας και πολέμησαν με ελάχιστα μέσα, οικονομικά ή στρατιωτικά, τα όσα διαδραματίζονται τώρα στην Ουκρανία μοιάζουν γνωστά και χαραγμένα στη συλλογική, εθνική μας μνήμη», αναφέρει μεταξύ άλλων η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, για να προσθέσει: «Τα ιδεώδη της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας δεν πρέπει ποτέ να τα θεωρούμε δεδομένα. Δεν πρέπει ποτέ να πάψουμε να τα υπερασπιζόμαστε».

«Τα ιδεώδη της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας δεν πρέπει ποτέ να τα θεωρούμε δεδομένα», ανέφερε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης τονίζει: «Φέτος υποδεχόμαστε την εθνική επέτειο με μόνη βεβαιότητα την αβεβαιότητα ενός πολέμου. Μιας φωτιάς που άναψε ξανά στην Ευρώπη βάφοντας με αίμα τα σύνορα και οδηγώντας εκατομμύρια στην προσφυγιά». Και συνεχίζει: «Οι οικουμενικές ιδέες της εξέγερσης του ’21 διασχίζουν σύνορα και αιώνες. Ετσι, ο πόθος για την ελευθερία του τότε, γίνεται αλληλεγγύη προς τους υπερασπιστές της Ουκρανίας σήμερα. Το όραμα των Ελλήνων για ένα σύγχρονο κράτος υψώνεται και πάλι ζωντανό στην Ευρώπη μπροστά στον αυταρχικό δεσποτισμό. Τον αγώνα των δικών μας καιρών καλούμαστε να τον δώσουμε όλοι ενωμένοι».

Από την πλευρά του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλ. Τσίπρας, υπογραμμίζει: «Η 25η Μαρτίου είναι έμπνευση και κίνητρο για όλες τις γενιές των Ελλήνων, αλλά και διαχρονικό παράδειγμα για όλους τους λαούς της οικουμένης: μας διδάσκει πως ακόμη και ένας μικρός λαός είναι ικανός να νικήσει μια πανίσχυρη αυτοκρατορία, όταν στη σημαία του γράφει την απόφαση Ελευθερία ή Θάνατος». «201 χρόνια μετά την εθνική παλιγγενεσία, η πατρίδα μας βρίσκεται μπροστά σε ένα νέο σταυροδρόμι για τη μείωση των ανισοτήτων και τη δημιουργία μιας κοινωνίας δίκαιης ανάπτυξης για την ευημερία όλων των Ελληνίδων και όλων των Ελλήνων», τονίζει ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Ν. Ανδρουλάκης.

Για τον «δίκαιο αγώνα των καταπιεσμένων» κάνει λόγο ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημ. Κουτσούμπας. Για θυσίες που πρέπει να κάνουμε ξανά για την Ελλάδα «σήμερα που είναι επίκαιρο το θέμα της Τουρκίας» μίλησε ο πρόεδρος της Ελλ. Λύσης, Κυρ. Βελόπουλος, ενώ για αγώνες που δίνουν κάποιοι λαοί όπως οι Ελληνες το 1821 «μη αναλογιζόμενοι τη δυσκολία, τους αρνητικούς συσχετισμούς και το κόστος», γίνεται αναφορά στο μήνυμα του ΜέΡΑ25.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή