Το παρασκήνιο των κινήσεων για το ενεργειακό

Το παρασκήνιο των κινήσεων για το ενεργειακό

Στην κορυφή της ατζέντας του Μεγάρου Μαξίμου η μάχη κατά της ακρίβειας

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συγκεκριμένες πρωτοβουλίες με συγκεκριμένη στόχευση τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό έχει αναλάβει τον τελευταίο ένα μήνα –από την έναρξη του πολέμου δηλαδή– ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δείχνοντας πως το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι τα πάντα το επόμενο διάστημα θα κριθούν από τη μάχη της οικονομίας, που σχετίζεται άμεσα με τη μάχη έναντι της ενεργειακής κρίσης.

Πηγές του Μαξίμου τη χαρακτηρίζουν άλλωστε «μητέρα των μαχών», και όχι άδικα. Πρόκειται για την πέμπτη συναπτή κρίση που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, μετά το προσφυγικό στον Εβρο, την πανδημία, την τουρκική επιθετικότητα το καλοκαίρι του 2020 και τις φυσικές καταστροφές το καλοκαίρι του 2021. Ταυτόχρονα πρόκειται για την κρίση που επηρεάζει οριζοντίως και χωρίς εξαίρεση όλους τους Ελληνες πολίτες.

Στόχος του πρωθυπουργού μέσα από μια σειρά πρωτοβουλιών είναι να καταδείξει πως ο ίδιος και η κυβέρνησή του είναι οι καταλληλότεροι για την αντιμετώπιση και αυτής της κρίσης. Στο πλαίσιο αυτό, συνοπτικά έχει κάνει τις εξής κινήσεις: Στο εσωτερικό, α) προχώρησε σε ανακοίνωση μέτρων ύψους 1,1 δισ. ευρώ έως τον Ιούνιο με στόχο να συγκρατήσει το κράτος όσο μπορεί την εκτόξευση των τιμών, που δημιουργεί σε πολλές περιπτώσεις ασφυξία σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά και β) «ξεκίνησε πόλεμο», όπως λένε κυβερνητικές πηγές, κατά της αισχροκέρδειας. Η τάση αυτή είχε διαφανεί σε επίπεδο ρητορικής από το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, στις 9 Μαρτίου, όταν ο πρωθυπουργός μίλησε ευθέως κατά της αισχροκέρδειας, βάζοντας στο τραπέζι ένα νέο πολιτικό δίλημμα: «Ή με την κοινωνία ή με τους κερδοσκόπους». Στην τελευταία παρέμβασή του στη Βουλή, ο κ. Μητσοτάκης προχώρησε από τη ρητορική στην πράξη, καθώς ανακοίνωσε την επιπλέον φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας κατά 90% και την επιστροφή τους στο Δημόσιο.

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης έχει πάρει πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με στόχο να καταστήσει σαφές πως αν το πρόβλημα δεν αντιμετωπιστεί συνολικά, το αποτέλεσμα θα είναι αποτυχημένο. Αρχικά κατέθεσε την πρόταση «έξι σημείων» προς την κ. Φον ντερ Λάιεν, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την επιβολή προσωρινού πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, όπως επίσης και στη μετακύλισή τους στις τιμές του ηλεκτρισμού. Την Πέμπτη δε, προσερχόμενος στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ζήτησε να προμηθεύεται η Ε.Ε. φυσικό αέριο «ως υπερεθνική οντότητα και να διαπραγματεύεται συνολικά με τους προμηθευτές φυσικού αερίου».

Στόχος του πρωθυπουργού είναι να καταδείξει πως ο ίδιος και η κυβέρνησή του είναι οι καταλληλότεροι για την αντιμετώπιση και αυτής της κρίσης.

Αντίκτυπος στο εσωτερικό

Ο κ. Μητσοτάκης με αυτή την υπερκινητικότητα που επιδεικνύει στο θέμα θέλει να επιτύχει δύο στόχους. Κατ’ αρχάς, να μειώσει όσο γίνεται το κόστος στην ενέργεια, που μετακυλίεται παντού και μπορεί να εξελιχθεί σε βόμβα στα θεμέλια της κυβέρνησης. Δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως πάνω από 85% των Ελλήνων πολιτών θεωρούν την ακρίβεια το μεγαλύτερο πρόβλημα, έχοντας αντίκτυπο και στα ποσοστά της κυβέρνησης. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός με τις προτάσεις προς την Κομισιόν καταδεικνύει την ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος, που ξεφεύγει από τα ελληνικά δεδομένα, κάτι που του δίνει μεγαλύτερη πίστωση χρόνου. Και αυτό καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις, όπου η πλειοψηφία των πολιτών απαντά πως πρόκειται για μια εξωγενή κρίση.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός έκλεισε, την εβδομάδα που πέρασε, με τον πλέον εμφατικό τρόπο και τα σενάρια πρόωρων εκλογών. Οι λόγοι που οδήγησαν τον πρωθυπουργό στην απόφαση να απορρίψει τις σχετικές συζητήσεις ήταν οι εξής: Πρώτον, ο πόλεμος, όπως όλα δείχνουν, αντί να αποκλιμακώνεται γίνεται όλο και πιο απρόβλεπτος και τραβάει εις μάκρος και πλέον κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πότε θα τελειώσει. Εν μέσω αυτής της κατάστασης ο πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε να πάει σε εκλογές, από τη στιγμή μάλιστα που είναι πολύ πιθανό το σενάριο, μετά τις πρώτες με απλή αναλογική, να έχουμε για έναν με ενάμιση μήνα υπηρεσιακό πρωθυπουργό.

«Είναι ανεύθυνο απέναντι στη χώρα», φέρεται να είπε ο κ. Μητσοτάκης, αποκρούοντας τα σχετικά σενάρια. Χαρακτηριστικό των κινδύνων που υπάρχουν μπροστά είναι πως αύριο θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Μαξίμου με θέμα τα αποθέματα σε προϊόντα, καθώς υπάρχει κίνδυνος ελλείψεων. Ο δεύτερος λόγος είναι θεσμικός. Ο πρωθυπουργός επιθυμεί να φανεί συνεπής λόγων και έργων, καθώς εξαρχής είχε πει πως η κυβέρνησή του θα κλείσει τη συνταγματική θητεία της και στο τέλος της τετραετίας θα κριθεί εν συνόλω για όσα έπραξε.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή