Θεωρείο: Σχέδιο «ασφυξίας» του ΚΙΝΑΛ

Θεωρείο: Σχέδιο «ασφυξίας» του ΚΙΝΑΛ

Σχέδιο «ασφυξίας»του ΚΙΝΑΛ Σας έγραφα τις προάλλες πως η κυβέρνηση έχει αλλάξει στρατηγική έναντι του ΚΙΝΑΛ και έχουν σταματήσει οι πολλές επιθέσεις και η προσωπική αποδόμηση του Νίκου Ανδρουλάκη

4' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σας έγραφα τις προάλλες πως η κυβέρνηση έχει αλλάξει στρατηγική έναντι του ΚΙΝΑΛ και έχουν σταματήσει οι πολλές επιθέσεις και η προσωπική αποδόμηση του Νίκου Ανδρουλάκη. Η τακτική αυτή δεν κρύβει, βεβαίως, κάποιον ξαφνικό έρωτα για το ΚΙΝΑΛ, απλώς αλλάζει τον τρόπο αναχαίτισης του κεντρώου κόμματος που εξακολουθεί να βρίσκεται ψηλά στις δημοσκοπήσεις. Στόχος του κυβερνώντος κόμματος είναι να δημιουργήσει συνθήκες ασφυξίας στο ΚΙΝΑΛ και να το αφαιμάξει εκλογικά, χωρίς να μπαίνει στη βάσανο των επιθέσεων που μπορεί να λειτουργούν και αντίστροφα: να το αναδεικνύουν σε «παίκτη».

Ανοίγματα

Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσονται και διάφορες εισηγήσεις για αξιοποίηση και άλλων στελεχών που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, όπως για παράδειγμα ο Γιάννης Μανιάτης. Ο πρωθυπουργός, άλλωστε, στην τελευταία ομιλία του στη Βουλή είπε κάτι, για όσους δεν το πρόσεξαν, που αποκάλυψε πως η στρατηγική της ενσωμάτωσης κεντρώων πολιτικών κάθε άλλο παρά έχει παρέλθει. Θύμισε συγκεκριμένα πως «αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι μπορεί να είναι μεν κυβέρνηση ενός κόμματος στα χαρτιά, έχει ενσωματώσει όμως δυνάμεις και στελέχη πολύ ευρύτερα των παραδοσιακών ορίων της Ν.Δ.».

Μονόδρομος

Με δεδομένο, δε, πως όπως διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή η αυτοδυναμία για τη Ν.Δ. είναι κάτι σαν «ή ταν ή επί τας», η στρατηγική προσήλωση στο Κέντρο και η αποψίλωση του ΚΙΝΑΛ είναι πιο επιβεβλημένες από ποτέ. Εκτός εάν θεωρεί κάποιος πως ο Ανδρουλάκης μπορεί να μπει σε μια συγκυβέρνηση και να κάψει το όποιο πολιτικό κεφάλαιο μπορεί να αναπτύξει μελλοντικά.

Κίνηση

Την ίδια ώρα, αρκετοί βλέπουν κενό από τα δεξιά της Ν.Δ. και πάνε να το εκμεταλλευθούν. Για παράδειγμα, όπως μαθαίνω, ο ανεξάρτητος βουλευτής της Α΄ Αθηνών Κώστας Μπογδάνος θα ανακοινώσει στις αρχές Απριλίου νέα πολιτική κίνηση. Από όσο έχω καταλάβει, από αυτά που λέει σε συνομιλητές του, δεν πρόκειται για κόμμα αλλά για πρωτοβουλία, κάτι που σημαίνει πως η πιθανότητα συνεργασίας του με Τζήμερο και Κρανιδιώτη εξακολουθεί να υφίσταται.

Ενισχυμένοι

Μένω στα εσωτερικά, καθώς τελευταία «τρέχουν» πολλές δημοσκοπήσεις σε διάφορες περιφέρειες, ιδίως τις μεγαλύτερες της Αττικής. Στα Βόρεια, ένα δίδυμο που έχει ανοδική τάση είναι αυτό του Δημήτρη Καιρίδη και του Θοδωρή Ρουσόπουλου, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας. Ο πρώτος επιδεικνύει μια υπερδραστηριότητα –και τηλεοπτική– με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς ως καθηγητής Διεθνών Σχέσεων είναι το αντικείμενό του. Και κερδίζει από αυτό. Μεγάλη κινητικότητα δείχνει και ο Ρουσόπουλος το τελευταίο διάστημα τόσο στο Συμβούλιο της Ευρώπης όσο και στο εσωτερικό, με αποτέλεσμα οι μετρήσεις να δείχνουν πως και οι δύο έχουν ανοδική τάση.

Ρεκόρ

Στα Νότια, ο Δένδιας, αν συνεχίσει έτσι, θα πάει για ρεκόρ ψήφων πανελλαδικά, ενώ δεύτερος πλασάρεται σχεδόν σίγουρα ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος εξελίσσεται σε «μηχανή συλλογής ψήφων», όπως τον χαρακτήρισε αντίπαλός του στον Νότο.

Αίνιγμα

Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ποιο θα είναι πολιτικά το επόμενο βήμα του υπουργού Επικρατείας, Γ. Γεραπετρίτη. Να είναι εκ νέου στο Επικρατείας θεωρείται μάλλον απίθανο, ενώ το κυρίαρχο σενάριο τον θέλει υποψήφιο στην Α΄ Πειραιά. Εκεί, πάντως, θα έχει αντίπαλο τον πανίσχυρο τοπικά Κ. Κατσαφάδο. Ως εκ τούτου, υπάρχει και το σενάριο ο καθηγητής να μην είναι πουθενά υποψήφιος.

Aειθαλής

Με έκπληξη –και θαυμασμό– τα μέλη του ΚΙΝΑΛ είδαν την περασμένη εβδομάδα τον 86χρονο Απόστολο Κακλαμάνη να δίνει το «παρών» στην Κεντρική Επιτροπή. Ο γεννηθείς το 1936 Κακλαμάνης, από τα ιστορικά στελέχη του πάλαι ποτέ κυβερνώντος ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο δήλωσε παρών, δείχνοντας πως στηρίζει το νέο ξεκίνημα του κόμματος υπό τον Ανδρουλάκη, αλλά έκανε και ηχηρή παρέμβαση. Την ώρα που μιλούσε ο πρόεδρος του κόμματος για την ενότητα, πετάχτηκε φωνάζοντας «ενότητα, αυτός είναι ο στόχος», δείχνοντας πως –βουλευτής ων από το 1974– γνωρίζει καλά το αδύνατο σημείο του ΠΑΣΟΚ.

Ισορροπία

Στην Περιφέρεια Αττικής υπήρξε σχετική ικανοποίηση για την αντίδραση του Γιάννη Οικονόμου, όταν ρωτήθηκε για τη διαμάχη του περιφερειάρχη με την εφημερίδα «Αυγή», που δημοσίευσε ρεπορτάζ που έδειχνε ότι το διδακτορικό του ήταν αποτέλεσμα λογοκλοπής. Ο Οικονόμου είπε, βεβαίως, πως ο κ. Πατούλης δεν είναι μέλος της κυβέρνησης, παίρνοντας τις δέουσες αποστάσεις, αλλά παρέπεμψε στις δηλώσεις του, που είχαν μέσα το στοιχείο της κάλυψης.

Ζήτηση

Ολα τα venture capitals συγκεντρώθηκαν στις 22 και 23 Μαρτίου στη Βουλή, σε συνεδρίαση της Επιτροπής Ερευνας και Τεχνολογίας με θέμα «Ταμεία επιχειρηματικών συμμετοχών για την αξιοποίηση της έρευνας και της καινοτομίας». Στην έναρξη της πρώτης συνεδρίασης τοποθετήθηκε εκτάκτως και ο υφ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, ενώ ο πρόεδρος της επιτροπής, Χρήστος Ταραντίλης, έκανε καλή δουλειά καθώς κατάφερε να προσκαλέσει και να μιλήσουν προσωπικότητες που έχουν σχέση με την καινοτομία όμως από τελείως διαφορετικούς ρόλους, όπως ο Μάρκος Βερέμης, πρόεδρος της Επιτροπής Καινοτομίας ΣΕΒ, ο Κώστας Λαύκας, εταίρος Uni.Fund, κ.ά. Στα θετικά; Η υπερκομματική αποδοχή της συζήτησης.

Σενάρια Μαντά

Ενόψει των περιφερειακών εκλογών το 2023, έχουν ξεκινήσει διάφορα σενάρια για υποψηφιότητες. Μεταξύ αυτών, συζητείται και το ενδεχόμενο να κατέλθει υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς, στην περίπτωση που ο Παναγιώτης Νίκας δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος.

Ευρωψηφοδέλτιο

Με δεδομένο πως η λίστα θα επανέλθει για την εκλογή των ευρωβουλευτών, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα συζητείται να είναι στις εκλόγιμες θέσεις και να μετακομίσει στις Βρυξέλλες. Η ιατρός, εκτός από πρόσωπο εμπιστοσύνης του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, έχει τη μόρφωση και την κουλτούρα για να βρεθεί στις Βρυξέλλες.  

Θεωρείο: Σχέδιο «ασφυξίας» του ΚΙΝΑΛ-1

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή