Ο πόλεμος και το νέο σκηνικό με το φυσικό αέριο στην Αν. Μεσόγειο

Ο πόλεμος και το νέο σκηνικό με το φυσικό αέριο στην Αν. Μεσόγειο

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ένα παιχνίδι πιέσεων και διεθνούς παρασκηνίου, το οποίο γίνεται ολοένα και πιο ασφυκτικό, με σκοπό την εξεύρεση πηγών που θα μπορούν να προμηθεύσουν την Ευρώπη με το φυσικό αέριο

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ένα παιχνίδι πιέσεων και διεθνούς παρασκηνίου, το οποίο γίνεται ολοένα και πιο ασφυκτικό, με σκοπό την εξεύρεση πηγών που θα μπορούν να προμηθεύσουν την Ευρώπη με το φυσικό αέριο, που ενδεχομένως σε λίγο καιρό δεν θα μπορεί να εισάγει από τη Ρωσία. Η συζήτηση αυτή έχει εκ των πραγμάτων οδηγήσει την Τουρκία ξανά σε τροχιά συνεννόησης με τη Δύση, ενώ σε περιφερειακό επίπεδο έχει μειώσει σημαντικά τις δυνατότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας να αποτελέσει σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα εξαγωγής φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συζήτηση αυτή έχει ξεκινήσει αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ως εκ τούτου η εξέλιξή της απέχει πολύ από το να είναι σαφής, πολλώ δε μάλλον οριστική. Σε κάθε περίπτωση, κεντρική θέση σε αυτή έχει η ανάγκη με κάποιον τρόπο να ενταχθεί η Τουρκία πιο ενεργά στη στρατηγική ασφαλείας της Δύσης.

Οι πιέσεις να ενταχθεί πιο ενεργά στη στρατηγική ασφαλείας της Δύσης η Τουρκία και τα δεδομένα για Λευκωσία.

Δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή οι μοναδικές χώρες που εξορύσσουν φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο και το εκμεταλλεύονται εμπορικά είναι το Ισραήλ και η Αίγυπτος, τα βασικά σενάρια αφορούν την εξαγωγή αυτών των κοιτασμάτων προς τη Δύση. Η Λευκωσία δεν έχει κατορθώσει ακόμα να εκμεταλλευθεί εμπορικά το κοίτασμα «Αφροδίτη», ενώ δεν έχει προχωρήσει και ο αγωγός ανάμεσα στην Κύπρο και την Αίγυπτο, που ούτως ή άλλως έχουν οριοθετημένη ΑΟΖ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι λύσεις περιορίζονται στη μεταφορά φυσικού αερίου από το Ισραήλ και την Αίγυπτο με πλωτά μέσα (LNG) και η Τουρκία είναι πιθανόν να μπει στην εξίσωση μέσω του λιμανιού του Τσεϊχάν, στον κόλπο της Αλεξανδρέττας. Προφανώς, σε αυτή την εξίσωση, εξίσου σημαντική είναι η Αλεξανδρούπολη, αλλά και τοποθεσίες στην Ευρώπη που διαθέτουν σταθμούς επαναεριοποίησης. Προφανώς η συζήτηση για τον EastMed παραμένει στο τραπέζι, δίχως ωστόσο να μπορεί ουδείς να αξιολογήσει αν υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να προχωρήσει.

Ολα αυτά συμβαίνουν ενώ οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας, Ισραήλ και Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, Γιαΐρ Λαπίντ και Γιάννης Κασουλίδης, βρέθηκαν χθες στην Αθήνα σε μια προσπάθεια να σταλεί το μήνυμα συνέχισης των εργασιών του τριμερούς σχήματος συνεργασίας. Μάλιστα, για λόγους συμβολισμού, η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ είχε μια πολύ σύντομη συνάντηση με τους τρεις υπουργούς, λίγο πριν από τη διμερή συνάντησή της με τον κ. Δένδια. Σημειώνεται ότι και οι τρεις πλευρές επισημαίνουν την ανάγκη να ενισχυθεί το σχήμα 3+1 με τις ΗΠΑ. Από την πλευρά του ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι ο ρεβιζιονισμός και η παραβίαση των βασικών αρχών του διεθνούς δικαίου, όπως η ανεξαρτησία, η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα είναι καταδικαστέες. Ο κ. Λαπίντ ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «εξετάζουμε επιπλέον οικονομική συνεργασία, με έμφαση στην ενεργειακή αγορά. Ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλάζει τη δομή της αγοράς ενέργειας στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Υπάρχουν αρκετά ρίσκα αλλά και ευκαιρίες που πρέπει να εξετάσουμε μαζί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή