Επανέρχονται στο προσκήνιο δύο ενεργειακά σχέδια

Επανέρχονται στο προσκήνιο δύο ενεργειακά σχέδια

Τα ενεργειακά θέματα της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και οι εξελίξεις στο Ουκρανικό κυριάρχησαν στις επαφές που είχε στην Αθήνα η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ.

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επαναφορά παλαιών πρότζεκτ που συζητούσαν οι δύο χώρες έθεσε στο τραπέζι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον αν. πρωθυπουργό και ΥΠΕΞ του Ισραήλ Γιαΐρ Λαπίντ, ενώ τα ενεργειακά θέματα της Αν. Μεσογείου κυριάρχησαν στις συνομιλίες που είχε η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ στην Αθήνα. «Ολα τα έργα διασύνδεσης στην Ανατολική Μεσόγειο, είτε μέσω αγωγών, είτε μέσω LNG, είτε μέσω διασυνδέσεων ηλεκτρικής ενέργειας, θα πρέπει να βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό στο μικροσκόπιό μας», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως «έχουμε εργαστεί σκληρά προς αυτή την κατεύθυνση και ίσως αυτή είναι μια ευκαιρία να προωθήσουμε ορισμένα από τα έργα για τα οποία έχουμε συζητήσει στο παρελθόν». Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η πρωθυπουργική δήλωση αφορά τον EastMed και το ηλεκτρικό καλώδιο διασύνδεσης EuroAsiaInterconnector, το οποίο επανέρχεται στο προσκήνιο. Από την πλευρά του ο Ισραηλινός αξιωματούχος επιβεβαίωσε πως οι σχέσεις της χώρας του με την Τουρκία έχουν βελτιωθεί, αλλά «σε καμία περίπτωση δεν είναι εις βάρος των σχέσεών μας με την Ελλάδα, που είναι τόσο στενές. Και αυτή η συμμαχία που έχουμε είναι εξαιρετικά σημαντική για εμάς».

Επανέρχονται στο προσκήνιο δύο ενεργειακά σχέδια-1
Συνομιλίες με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Γιαΐρ Λαπίντ, είχε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με κύριο θέμα συζήτησης τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τα ενεργειακά ζητήματα στην Αν. Μεσόγειο. (INTIME NEWS)

Ο πρωθυπουργός είχε χθες συνάντηση και με την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Νούλαντ. Το τετ α τετ ήταν άτυπο, εξ ου και δεν εκδόθηκε ανακοίνωση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, τέθηκε επί τάπητος και η επόμενη μέρα στο ενεργειακό πεδίο, καθώς φαίνεται πως οι ΗΠΑ έχουν βγάλει από τον «πάγο» που είχε μπει το προηγούμενο διάστημα το σενάριο του EastMed, χωρίς ωστόσο να έχουν καταλήξει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, σε οριστικές αποφάσεις για τον τρόπο μεταφοράς του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Κυβερνητικές πηγές τονίζουν στην «Κ» πως το βασικό και αδιαπραγμάτευτο για την Ελλάδα είναι να αποτελεί πρώτο σημείο εισόδου για την Ε.Ε. Και στο νέο ενεργειακό σκηνικό που διαμορφώνεται αυτή είναι η βασική επιδίωξη των κινήσεων της κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα, η ελληνική κυβέρνηση στρέφει το βλέμμα της στα ζητήματα ενέργειας, με τις πληροφορίες να λένε πως μέχρι τα μέσα της άλλης εβδομάδας θα έρθουν οι ανακοινώσεις από τον ίδιο τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων στο τόξο νοτίως της Κρήτης, σε Κυπαρισσιακό κόλπο και Ιόνιο πέλαγος και μαζί θα ανακοινωθεί και το χρονοδιάγραμμα που θα υλοποιηθεί το πλάνο.

Στο τετ α τετ με τον Ισραηλινό ΥΠΕΞ ο κ. Μητσοτάκης έκανε αναφορές στον EastMed και στο ευρασιατικό ηλεκτρικό καλώδιο διασύνδεσης.

Αρνητική απάντηση

Eμμεση πλην σαφή αρνητική απάντηση σχετικά με τη δυνατότητα της Ελλάδας να παραχωρήσει περαιτέρω οπλικά συστήματα στην Ουκρανία έδωσε εξάλλου ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος στην κ. Νούλαντ. Κατά τη συνάντηση που είχαν στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, η κ. Νούλαντ αναγνώρισε την έως τώρα ελληνική συνεισφορά και ζήτησε την παραχώρηση και άλλων συστημάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, παρότι ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι η Ελλάδα γενικώς συζητάει με τους συμμάχους της, δεν μπορεί να συνεισφέρει με τρόπο που να μειώνει τις αμυντικές δυνατότητες της χώρας. Κατά πληροφορίες, πάντως, η αμερικανική πλευρά βολιδοσκοπεί την Αθήνα και τη Λευκωσία κατά πόσον είναι διατεθειμένες να αποσύρουν τα ρωσικά οπλικά συστήματα που διαθέτουν –χωρίς αυτά να μεταφερθούν στην Ουκρανία– και να τα αντικαταστήσουν με αμερικανικά.

Τέλος, η κ. Νούλαντ συναντήθηκε και με τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, με τον οποίο συζήτησε την τουριστική ανάπτυξη της πρωτεύουσας. Ο κ. Μπακογιάννης έκανε μια σύντομη ξενάγηση στην κ. Νούλαντ στον οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου, καταλήγοντας στην Πλάκα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή