Πίεση Τσίπρα προς ΚΙΝΑΛ για απαντήσεις

Πίεση Τσίπρα προς ΚΙΝΑΛ για απαντήσεις

Επιμένει στη στρατηγική της πίεσης προς τον Νίκο Ανδρουλάκη να διαλέξει τον μετεκλογικό του σύμμαχο ο Αλ. Τσίπρας.

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιμένει στη στρατηγική της πίεσης προς τον Νίκο Ανδρουλάκη να διαλέξει τον μετεκλογικό του σύμμαχο ο Αλ. Τσίπρας. Παραχωρώντας συνέντευξη στην Κρήτη TV ζήτησε και πάλι από τον επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, χωρίς να τον κατονομάζει, να ξεκαθαρίσει ποια θα είναι τα επόμενα βήματά του.

«Εδώ όχι μόνο δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους ορισμένοι, αλλά αφήνουν ανοιχτό ότι θα συνεργαστούν με τη Δεξιά. Με τον κ. Μητσοτάκη μετά τις εκλογές. Δεν θέτουν το αίτημα των εκλογών –δηλαδή να μείνει ο κ. Μητσοτάκης άλλον ένα χρόνο– και αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας. Εγώ σας ξεκαθάρισα, δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Ν.Δ. Οσοι λοιπόν δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους νομίζω πως δεν μπορούν να το κάνουν αυτό επ’ αόριστον. Κάποια στιγμή πρέπει να εξηγήσουν στον ελληνικό λαό τι θέλουν να συμβεί σε αυτόν τον τόπο. Θέλουν να έχουν συμμετοχή σε μια κυβέρνηση; Και αν ναι, σε ποια κατεύθυνση. Με ποιους προγραμματικούς όρους και προς ποια μεριά. Εμείς έχουμε προσδιορίσει πού κινούμαστε. Εχουμε αποσαφηνίσει το αίτημά μας, που είναι να φύγει η κυβέρνηση της Δεξιάς».

«Εδώ όχι μόνο δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους ορισμένοι, αλλά αφήνουν ανοιχτό ότι θα συνεργαστούν με τη Δεξιά μετά τις εκλογές», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Η σύγκρουση με το ΚΙΝΑΛ δεν είναι στα πλάνα της Κουμουνδούρου. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι φανερό πως το τελευταίο διάστημα επιχειρεί να απομακρύνει τη Χαριλάου Τρικούπη από την αγκαλιά της Ν.Δ., θυμίζοντας την κατακόρυφη πτώση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ τον Ιανουάριο του 2015 (4,68%), όταν μόλις είχε βγει από τη συγκυβέρνηση με τη «γαλάζια» παράταξη. «Ακολούθησε μια πολιτική ταύτισης με τη Ν.Δ. και συνεργασίας με τη Ν.Δ. Αν αυτό δεν το έχουν καταλάβει και συνεχίζουν αυτή την πολιτική ταύτισης, νομίζω ότι δεν καταλαβαίνουν ποιο είναι το συμφέρον. Το υπαρξιακό τους συμφέρον σε αυτό το κόμμα. Εχουν το χρόνο να το αποφασίσουν μόνοι τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Στην Κουμουνδούρου πιστεύουν πως το αντι-ΠΑΣΟΚ ρεύμα που υπήρχε στην Αριστερά και εντάθηκε με το αντιμνημόνιο έχει κλείσει τον κύκλο του μέσα στην περίοδο της διακυβέρνησης των 4,5 ετών. Την ίδια στιγμή, το σκληρό αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρεύμα της Χαριλάου Τρικούπη μετά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη εκτιμάται ότι δεν έχει δυναμική. Αυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους με κάθε τρόπο διαμηνύουν πως αποτελούν τον κορμό της δημοκρατικής παράταξης, καλώντας το ΚΙΝΑΛ να αναλάβει το ποσοστό που του αναλογεί στη σύγκρουση με τη Ν.Δ. Επιχειρώντας να κάνει ένα βήμα παραπάνω, ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε στην καταδίκη της οικονομικής πολιτικής του Κώστα Καραμανλή, καθώς πρόσφατα από τη Χαριλάου Τρικούπη τον είχαν κατηγορήσει για αφωνία σε σχέση με τον πρώην πρωθυπουργό της περιόδου 2004-2009. «Γιατί πάλι χάος θα παραλάβουμε. Είναι της μοίρας μας γραφτό. Οπως χάος παρέλαβε και το 2009 ο Παπανδρέου από τον Καραμανλή, όχι τέτοιο χάος που βρήκαμε εμείς το 2015, αλλά παρέλαβε ένα έλλειμμα το οποίο ήταν στον θεό», επισήμανε εμφατικά σε μια προσπάθεια να ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά των αντιδεξιών Κρητικών.

Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε πως οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου και της Κεντρικής Επιτροπής, μετά την έγκριση από το συνέδριο, θα πραγματοποιηθούν στις 15 Μαΐου. Τόνισε πως ο κυβερνητικός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ, που θα προκύψει από τις κάλπες έπειτα από προγραμματική συμφωνία, θα εγκριθεί μέσω ψηφιακού δημοψηφίσματος των μελών του κόμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή