Ζελένσκι: Η Μαριούπολη να μη γίνει Θερμοπύλες

Ζελένσκι: Η Μαριούπολη να μη γίνει Θερμοπύλες

Παρέμβαση Ζελένσκι στη Βουλή με αναφορές στην Ιστορία μας και στο ελληνικό στοιχείο στη χώρα του

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με παραπομπές σε στιγμές της ελληνικής Ιστορίας ακόμα και από την αρχαιότητα, επίκληση της ρήσης «ελευθερία ή θάνατος», σε μια προσπάθεια να εξομοιώσει το φρόνημα των Ελλήνων στην Επανάσταση του 1821 με εκείνο των Ουκρανών στον τωρινό αγώνα τους κατά των Ρώσων εισβολέων, και –όπως ήταν αναμενόμενο– με αναφορές στο ελληνικό στοιχείο που επί αιώνες βρίσκεται στον ουκρανικό Νότο διάνθισε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τη χθεσινή ομιλία του στη Βουλή των Ελλήνων. Αίσθηση, ωστόσο, προκάλεσαν αφενός η επιλογή της ουκρανικής πλευράς να μεταδοθεί στο πλαίσιο της προεδρικής ομιλίας χαιρετισμός μαχητή του γνωστού για τις ακραίες εθνικιστικές θέσεις Τάγματος Αζόφ, αφετέρου το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας δεν μνημόνευσε την τουρκική εισβολή και κατοχή της Κύπρου, παρά τη σχετική επισήμανση που έκανε προσφωνώντας τον ο πρόεδρος της Βουλής Κων. Τασούλας.

Ισχύς διεθνούς δικαίου

«”Ελευθερία ή θάνατος” έλεγαν οι δικοί σας επαναστάτες. Το ίδιο λέμε και εμείς σήμερα. Αντιμετωπίζουμε τη θέληση να καταστραφεί η Ουκρανία και σε αυτήν αντιπαραθέτουμε το “ελευθερία ή θάνατος”», σημείωσε συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Ουκρανίας, ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε μιλώντας για τα όσα τραγικά συμβαίνουν στη Μαριούπολη: «Δεν πρέπει να αποδεχτούμε ότι η Μαριούπολη θα είναι οι Θερμοπύλες όπου πέθαναν κάποιοι ήρωες, αλλά θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο να εκδιώξουμε τα ρωσικά στρατεύματα από τα ουκρανικά εδάφη, άπαξ και διά παντός, έτσι ώστε να μάθει κάθε βάρβαρος επιτιθέμενος ότι όποιος επιλέγει τον πόλεμο, στο τέλος θα χάσει».

Ο κ. Ζελένσκι στάθηκε ιδιαίτερα στη συγκεκριμένη πόλη, καθώς είναι μία εξ εκείνων όπου το ελληνικό στοιχείο είναι διαχρονικώς ιδιαίτερα έντονο: «Για πάνω από ένα μήνα τώρα, κάθε πρωί, ξυπνάω και σκέφτομαι τη Μαριούπολη, λαμβάνοντας τις φρικτές πληροφορίες για το τι συμβαίνει σε αυτή τη μαρτυρική πόλη, την οποία καταστρέφουν τα ρωσικά στρατεύματα», υπογράμμισε σύμφωνα με τον μεταφραστή της ομιλίας από τα ουκρανικά. Και συνέχισε στο ίδιο κλίμα: «Πέρα από τη Μαριούπολη, απειλείται και η Οδησσός, ένα άλλο μεγάλο κέντρο του ελληνισμού».

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας είπε πως απέναντι στη ρωσική εισβολή «αντιπαραθέτουμε το “ελευθερία ή θάνατος”».

Νέα Φιλική Εταιρεία

Τέλος, και πριν ζητήσει για ακόμα μία φορά την περαιτέρω ενίσχυση της χώρας του σε αμυντικό υλικό καθώς και τη συνέχιση της επιβολής κυρώσεων στη Ρωσία, πρόσθεσε μεταξύ άλλων: «Η Φιλική Εταιρεία συγκροτήθηκε εδώ και είναι κάτι το οποίο έχει τεράστια σημασία. Θεωρώ ότι θα μπορούσε μια νέα Φιλική Εταιρεία στην Ελλάδα να δημιουργηθεί και να παλέψει για να σώσει και την Ουκρανία και τον ελληνισμό στην Ουκρανία».

Σημειώνεται πως επικαλούμενος λόγια του κ. Ζελένσκι σε πρόσφατη ομιλία του στον ΟΗΕ, περί της ανάγκης «να αποκατασταθεί άμεσα η ισχύς του καταστατικού των Ηνωμένων Εθνών και να σεβαστεί η Ρωσία το διεθνές δίκαιο», ο κ. Τασούλας τόνισε χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα και ο ελληνισμός, εδώ και τουλάχιστον πέντε δεκαετίες, υποστηρίζουν ακριβώς τα ίδια, και για λόγους απαράβατων αρχών και για λόγους προάσπισης των εθνικών μας δικαίων. Το βόρειο τμήμα της Κύπρου από το 1974 βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή». Ομως, ο πρόεδρος Ζελένσκι, που διατηρεί ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας και συνεργασίας με την Αγκυρα, η οποία έχει φιλοξενήσει συνομιλίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά στο Κυπριακό κατά την ομιλία του στην εθνική αντιπροσωπεία.

Κατά τη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης, στην αίθουσα της Ολομέλειας ήταν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλ. Τσίπρας, κυβερνητικά στελέχη και πολλοί βουλευτές από τη Ν.Δ., τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ. Το ΜέΡΑ25 εκπροσωπήθηκε από ένα βουλευτή, ενώ απουσίαζαν –όπως είχαν προαναγγείλει– το Κομμουνιστικό Κόμμα και η Ελληνική Λύση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή