Βουλή – Ζελένσκι: Πρώτη ομιλία προέδρου μετά τον Ολάντ

Βουλή – Ζελένσκι: Πρώτη ομιλία προέδρου μετά τον Ολάντ

Η χθεσινή ομιλία του κ. Ζελένσκι δεν ήταν η πρώτη ξένου κρατικού αξιωματούχου στη Βουλή των Ελλήνων.

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η χθεσινή ομιλία του κ. Ζελένσκι δεν ήταν η πρώτη ξένου κρατικού αξιωματούχου στη Βουλή των Ελλήνων. Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που ομιλεί αρχηγός κράτους την ώρα που η χώρα του δέχεται στρατιωτική εισβολή.

• Χρονικά, τελευταία φορά που ξένος υψηλότατος αξιωματούχος απευθύνθηκε στην εθνική αντιπροσωπεία ήταν στα τέλη Απριλίου 2018: ομιλητής ήταν τότε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλoντ Γιούνκερ.

• Στα χρόνια της Μεταπολίτευσης, ομιλίες στην Ολομέλεια της Βουλής είχαν κάνει: ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους (στις 18 Ιουλίου 1991), ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Νικολά Σαρκοζί (Ιούνιος 2008), ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας (Νοέμβριος 2010).

• Πέντε χρόνια αργότερα, τον Οκτώβριο 2015, μίλησε στην Ολομέλεια ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ, ενώ τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς, σε συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας στην αίθουσα της Γερουσίας του Κοινοβουλίου, ομιλητής ήταν ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούτ Αμπάς.

Ιστορικές παρεμβάσεις από κρατικούς αξιωματούχους και επικεφαλής θεσμών στη Βουλή.

• Επίσης, τον Ιανουάριο 2016 ομιλητής στην Ολομέλεια ήταν ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιαννάκης Ομήρου.

Από το αρχείο προκύπτει πως παλαιότερα είχαν μιλήσει το 1946 ο τότε πρωθυπουργός της Νότιας Αφρικής Γιαν Σματς, το 1959 ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντουάιτ Αϊζενχάουερ, και το 1963 ο πρόεδρος της Γαλλίας, Σαρλ ντε Γκωλ.

Στην Κύπρο

Αργότερα χθες το απόγευμα, ο κ. Ζελένσκι μίλησε και στην κυπριακή Βουλή των Αντιπροσώπων, συνεχίζοντας έτσι έναν μακρύ κύκλο σχεδόν καθημερινών εμφανίσεών του σε Κοινοβούλια της Ευρώπης αλλά και χωρών εκτός της Γηραιάς Ηπείρου, ενώ μόλις προχθές απευθύνθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης και σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή