Σακελλαροπούλου: «Καμία αδράνεια, σήμερα είμαστε όλοι Ουκρανοί»

Σακελλαροπούλου: «Καμία αδράνεια, σήμερα είμαστε όλοι Ουκρανοί»

Ιστορική χαρακτήρισε την ομιλία Ζελένσκι στην ελληνική Βουλή η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν χωρεί καμία δικαιολογία και αδράνεια. Σήμερα είμαστε όλοι Ουκρανοί», δήλωσε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία παρακολούθησε μέσα από την Ολομέλεια της Βουλής το μήνυμα που έστειλε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον ελληνικό λαό. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως ο λόγος του προέδρου της Ουκρανίας στο ελληνικό Κοινοβούλιο ήταν ιστορικός. «Βαθιά συγκινητικός και ανθρώπινος, πολιτικός και συνάμα συναισθηματικός, λόγος της αυταπάρνησης και της αξιοπρέπειας. Ο ηρωικός αγώνας των Oυκρανών υπερβαίνει την επιβίωση, την προστασία της ζωής και της περιουσίας τους. Εξυψώνεται στη μέχρι τέλους υπεράσπιση της κυριαρχίας και της πολιτικής αυτονομίας, της ελευθερίας των λαών να αποφασίζουν για το μέλλον τους, να διαμορφώνουν το πεπρωμένο τους».

Ειδική αναφορά έκανε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις δύσκολες ώρες που περνά ο ουκρανικός λαός και οι Ελληνες που βρίσκονται στην περιοχή: «Η ρωσική βάναυση καταπάτηση κάθε κανόνα διεθνούς και ανθρωπιστικού δικαίου, το δράμα της ισοπεδωμένης Μαριούπολης με τους αμέτρητους εγκλωβισμένους, μεταξύ των οποίων και ομογενείς μας, τα αποκρουστικά εγκλήματα πολέμου και οι εκτελέσεις των αμάχων στην Μπούτσα και αλλού, στοιχειώνουν τη συνείδησή μας. Η έμπρακτη και ισχυρή στήριξη της Ουκρανίας δεν προκύπτει ως μια δικαιοπολιτική ευαισθησία ή στρατηγική εκτίμηση. Ανάγεται στο πιο υψηλό ανθρώπινο καθήκον, την πιο σπουδαία ευθύνη απέναντι σε αυτόν τον ακατάβλητο λαό που δίνει την ψυχή του και το αίμα του για όλους μας, για τον ελεύθερο κόσμο και τις οικουμενικές μας αξίες».

Ο δεσποτισμός που καταπατά γειτονικά εδάφη και ο αναθεωρητισμός που καταργεί σύνορα πρέπει να ηττηθούν στα σύνορα της Ουκρανίας, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ειδικής συνεδρίασης της Βουλής, δήλωσε: «Οσα είπε σήμερα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχουν ευρύτερη ακτινοβολία. Η Ευρώπη καλείται να σβήσει αμέσως τη φωτιά του πολέμου που άναψε στην “καρδιά” της το ρωσικό καθεστώς. Και να αντιμετωπίσει ενωμένη τις συνέπειές του στις οικονομίες και στις κοινωνίες της. Τα αποτρόπαια εγκλήματα που έγιναν να τιμωρηθούν. Και το διεθνές δίκαιο να ξαναγίνει η πυξίδα της πορείας της. Σε αυτόν τον δρόμο βαδίζει η Ελλάδα. Πιστή στην Ιστορία και στις αρχές της και συνεπής προς τους συμμάχους της». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην έκκληση του Ουκρανού προέδρου για συνδρομή και υποστήριξη, στην οποία, όπως τόνισε, η Ελλάδα ανταποκρίνεται: «Σήμερα στη σκοτεινιά, αλλά και αύριο στην ξαστεριά. Οταν θα είμαστε παρόντες στην ανοικοδόμηση της μαρτυρικής Μαριούπολης. Οχι μόνο γιατί η προστασία τής εκεί ομογένειας αποτελεί εθνικό καθήκον. Αλλά και γιατί η μάχη της Ουκρανίας μάς αφορά. Ο δεσποτισμός που καταπατά γειτονικά εδάφη και ο αναθεωρητισμός που καταργεί σύνορα πρέπει να ηττηθούν στα σύνορα της Ουκρανίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται, τέλος, πως εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του προς την Κύπρο, που καταδίκασε τη ρωσική εισβολή στη χώρα του και απέστειλε ανθρωπιστική βοήθεια, ο Ουκρανός πρόεδρος απευθύνθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων στη Λευκωσία χθες το απόγευμα. Ο κ. Ζελένσκι δεν έκανε αναφορά στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο και ζήτησε από την Κύπρο να κλείσει τα λιμάνια της στη Ρωσία και να πάψουν να υπάρχουν τα «χρυσά διαβατήρια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή