Κυβέρνηση: Τρία όπλα κατά της κρίσης

Κυβέρνηση: Τρία όπλα κατά της κρίσης

Ταμείο Ανάκαμψης, τουρισμός, έλεγχος τιμών με αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τροχιά ολικής αντιμετώπισης της ενεργειακής και κατ’ επέκταση οικονομικής κρίσης μπαίνει πλέον η κυβέρνηση, έχοντας ως δεδομένο πως αφενός οι επιπτώσεις του πολέμου θα είναι μεγάλες, αφετέρου κανείς δεν γνωρίζει πότε θα είναι το τέλος της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Στο πλαίσιο αυτό, το Μέγαρο Μαξίμου έχει τρία βασικά «όπλα» τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν ως ισχυρό παυσίπονο μέχρι να εμφανιστεί φως στο τούνελ της νέας κρίσης. 

Το πρώτο είναι το Ταμείο Ανάκαμψης. Η χθεσινή εκταμίευση της πρώτης δόσης των 3,6 δισ. ευρώ αποτελεί μια καλή αρχή για να αρχίσει να κινείται η αγορά. Ο πρωθυπουργός τόνισε πως με αυτά τα χρήματα «ξεκινούν μεγάλα έργα», τονίζοντας πως θα υπάρξουν δράσεις που θα τονώσουν ειδικά την απασχόληση και θα ρίξουν την ανεργία. Δεν μπορεί να διαφύγει της προσοχής πως ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνομιλίας που είχε με τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επίτροπο Εμπορίου, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ανέφερε πως «δεν είναι ίσως τυχαίο ότι το πρώτο δάνειο από το Ταμείο Ανάκαμψης δόθηκε σε μια μικρομεσαία επιχείρηση, προκειμένου αυτή να αναβαθμιστεί και να ενταχθεί στην κυκλική οικονομία». Με την αναφορά αυτή, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης πως τα χρήματα αυτά θα αργήσουν πολύ να φτάσουν στους πολλούς.

Κυβέρνηση: Τρία όπλα κατά της κρίσης-1
Χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεδιάσκεψη με τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επίτροπο Εμπορίου, Βάλντις Ντομπρόβσκις. Φωτ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ.

 

Αισιοδοξία

Το δεύτερο όπλο στα χέρια της κυβέρνησης είναι ο τουρισμός. Στην τελευταία του συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε σε μια αποστροφή του λόγου του πως «φαίνεται ότι ο τουρισμός μας θα πάει πολύ καλά» και «δεν φαίνεται να επηρεαζόμαστε ιδιαίτερα από τις εξελίξεις», δηλώνοντας αισιόδοξος πως η φετινή τουριστική σεζόν θα είναι πολύ καλύτερη από τα τελευταία δύο χρόνια. Οι μέχρι τώρα ενδείξεις, πάντως, δείχνουν πως φέτος το καλοκαίρι μπορεί ο ελληνικός τουρισμός να πλησιάσει τα επίπεδα του 2019. Εάν επαληθευτούν τα σενάρια θα πρόκειται για μια πολύ σημαντική ανάσα. Το τρίτο όπλο που θέλει να έχει στα χέρια της η ελληνική πλευρά είναι να ληφθούν αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τον έλεγχο των τιμών.

Χθες ο κ. Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που είχε με τον κ. Ντομπρόβσκις, έθεσε εκ νέου το θέμα σημειώνοντας πως είναι «απολύτως απαραίτητο στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής να ληφθούν μέτρα πια για την ενίσχυση του παραγωγικού ιστού των κρατών μας, αλλά και όλων των Ευρωπαίων πολιτών, των νοικοκυριών που μετά την πανδημία πολιορκούνται από διεθνείς ανατιμήσεις». Στο Μέγαρο Μαξίμου είναι κοινή πεποίθηση πως κανένας εθνικός προϋπολογισμός σε καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν μπορεί να σηκώσει τα βάρη που προκαλεί η έκρηξη στην αγορά ενέργειας και ως εκ τούτου χρειάζονται συλλογικές αποφάσεις, αλλά παράλληλα γνωρίζουν πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε για δημοσιονομική χαλάρωση ούτε για επιπλέον ενισχύσεις. Το ρεαλιστικό σενάριο είναι να υπάρξει αυστηρός έλεγχος των τιμών ενέργειας, ώστε να αρθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι επιπτώσεις. 

Δεν μπορεί να διαφύγει της προσοχής πως ο κ. Μητσοτάκης έκρουσε στον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον κώδωνα του κινδύνου για πολιτικές επιπτώσεις, εάν η Ε.Ε. δεν πάρει μέτρα. Συγκεκριμένα ανέφερε πως αν δεν υπάρξουν νέες ευρωπαϊκές λύσεις, θα έρθουν όλες οι χώρες της Γηραιάς Ηπείρου αντιμέτωπες «με τη Λερναία Yδρα του λαϊκισμού», και προσέθεσε πως η Ευρώπη δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επιτρέψει μια νέα άνοδο του λαϊκισμού που «θα ανακόψει τον δρόμο της αλήθειας, της δημοκρατίας, της ευημερίας, των δικαιωμάτων που οφείλει να συμβολίζει η επόμενη ημέρα της Ευρώπης».

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή