Υπ. Άμυνας Βόρειας Μακεδονίας στην «Κ»: Στην Ελλάδα η ευθύνη των ουρανών μας

Υπ. Άμυνας Βόρειας Μακεδονίας στην «Κ»: Στην Ελλάδα η ευθύνη των ουρανών μας

Σε περίπτωση πολιτικής αλλαγής η συμφωνία των Πρεσπών θα γίνει σεβαστή και από πιθανή νέα κυβέρνηση στα Σκόπια, διαβεβαιώνει, μέσω συνέντευξης στην «Κ», η Σλαβιάνκα Πετρόβσκα, υπουργός Αμυνας της Βόρειας Μακεδονίας.

5' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην εκτίμηση ότι η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ αποτελεί «ασπίδα» κατά της διάχυσης της ουκρανικής κρίσης και στα Δυτικά Βαλκάνια, προχωράει η υπουργός Αμυνας της χώρας, Σλαβιάνκα Πετρόβσκα, σε συνέντευξή της στην «Κ» με αφορμή την επίσκεψή της στην Ελλάδα για το 7o Delphi Economic Forum. Η κ. Πετρόβσκα θεωρεί ότι σε περίπτωση πολιτικής αλλαγής η συμφωνία των Πρεσπών θα γίνει σεβαστή και από πιθανή νέα κυβέρνηση στα Σκόπια.

– Η Βόρεια Μακεδονία είναι το νεότερο μέλος του ΝΑΤΟ, πώς περιμένετε να επωφεληθείτε από τον ανανεωμένο προσανατολισμό της Συμμαχίας;

– Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι ενέργειες του ΝΑΤΟ αποτελούν προστιθέμενη αξία σε όλες τις μεμονωμένες προσπάθειές μας για την επιβεβαίωση της ανάγκης για ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα, σε παγκόσμια κλίμακα, αλλά και εστιάζοντας στον ευρωατλαντικό χώρο, την Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στη Συμμαχία, αν και είχε καθυστερήσει πολύ, ήταν η καλύτερη δυνατή απόφαση, ειδικά σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές για την ήπειρο. Κοιτάζοντας από τη σημερινή προοπτική, η ένταξη στο ΝΑΤΟ για τις χώρες των Βαλκανίων είναι, πολύ πιθανόν, ο καλύτερος τρόπος για να εγγυηθούμε ότι οι αστάθειες στην Ανατολική Ευρώπη δεν θα διαχυθούν στην περιοχή μας.

– Θα συμμετάσχουν ένοπλες δυνάμεις της Βόρειας Μακεδονίας στην ενίσχυση του ΝΑΤΟ στην ανατολική πτέρυγα;

– Ολοι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμφωνούν ότι πρέπει να ενισχύσουμε την παρουσία μας στην ανατολική πτέρυγα. Είναι απαραίτητο και απαιτείται από τη νέα κατάσταση ασφάλειας στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Διεξάγουμε μαζικές ασκήσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, αλλά και διμερώς και πολυμερώς με μεμονωμένους Συμμάχους του ΝΑΤΟ στο εκπαιδευτικό κέντρο του Κρίβολακ. Από φέτος, ένα σώμα από τον στρατό της Βόρειας Μακεδονίας θα συμβάλει στην ενισχυμένη παρουσία του ΝΑΤΟ στη Λετονία, εντός του σλοβενικού σώματος, υπό την ηγεσία του Καναδά.

– Κατά καιρούς γίνεται συζήτηση για τη συμφωνία των Πρεσπών και την εφαρμογή της. Πιστεύετε ότι από την πλευρά της Βόρειας Μακεδονίας η συμφωνία υλοποιείται;

Η υπουργός Αμυνας της Βόρειας Μακεδονίας αναφέρει πως σε περίπτωση πολιτικής αλλαγής η συμφωνία των Πρεσπών θα γίνει σεβαστή και από τη νέα κυβέρνηση στα Σκόπια.

– Η συμφωνία των Πρεσπών έδωσε τέλος σε μια πολυετή διαμάχη που ήταν βαρύ φορτίο και για τις δύο χώρες μας. Με κάποιες τολμηρές και ρεαλιστικές αποφάσεις, βοηθήσαμε να ανοίξει ο δρόμος προς τη φιλία και αυτή πρέπει να είναι η προτεραιότητά μας. Η Βόρεια Μακεδονία έχει κάνει πολλά και ακολουθούμε αυστηρά τη συμφωνία γιατί πιστεύουμε σε αυτήν. Αν και μπορεί κανείς πάντα να βρει κάποιες ελλείψεις στην εφαρμογή και από τις δύο πλευρές, πρόθεσή μας είναι να εφαρμόσουμε πλήρως τους όρους και τις διατάξεις της. Ορισμένα από αυτά τα σημεία συνδέονται με την ευρωπαϊκή μας ολοκλήρωση και ελπίζουμε πραγματικά ότι θα δούμε μια σημαντική πρόοδο σε αυτό το πλαίσιο, νωρίτερα παρά αργότερα. Οταν μιλάμε για τη συμφωνία, ένα πράγμα είναι το πιο σημαντικό – να ακολουθούμε και να σεβόμαστε το πνεύμα της ίδιας της συμφωνίας, την καλή θέληση να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλον και να προσπαθήσουμε να δούμε την προοπτική από την άλλη πλευρά.

– Το κόμμα της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE είναι κατά της συμφωνίας. Πιστεύετε ότι σε περίπτωση πολιτικής αλλαγής η συμφωνία θα μπορούσε να ακυρωθεί;

– Πιστεύω στην καλή συνείδηση και στη λήψη μέτρων προς όφελος –πρώτα και κύρια– των πολιτών μας, των χωρών μας, της περιοχής και της ευρωπαϊκής ηπείρου. Αυτή η συμφωνία χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα στα Βαλκάνια τις τελευταίες δεκαετίες και είμαι πεπεισμένη ότι, εκτός από την πολιτική, όλα τα πολιτικά κόμματα όταν είναι σε θέση να εκπροσωπήσουν την κυβέρνηση και τη χώρα θα υποχρεωθούν σε όσα έχουν συμφωνηθεί και υπογραφεί.

– Οι διαφορές με τη Βουλγαρία μπορούν να λυθούν; Η Βόρεια Μακεδονία θα μπορέσει σύντομα να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε.;

– Η ένταξη στην Ε.Ε. είναι ο μοναδικός στρατηγικός στόχος που θέσαμε από τη στιγμή που αποκτήσαμε την ανεξαρτησία μας. Αποδείξαμε ότι είμαστε σε θέση να είμαστε πραγματιστές και γενναίοι στις αποφάσεις μας σε πολλές περιπτώσεις. Υπογράψαμε τη συμφωνία φιλίας και καλής γειτονίας με τη Βουλγαρία, καθώς και τη συμφωνία των Πρεσπών, που άνοιξε τον δρόμο προς το ΝΑΤΟ. Οι συνομιλίες που γίνονται αυτή τη στιγμή είναι ένα επιπλέον σημάδι ότι είμαστε ανοιχτοί και πρόθυμοι να παραμερίσουμε τις παρεξηγήσεις μας. Η απεμπλοκή της έναρξης των διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την Ε.Ε. αποτελεί πρόσθετη εγγύηση για την ασφάλεια της Ευρώπης. Και η Ευρώπη μπορεί να είναι ολόκληρη μόνο εάν περικλείει τα Δυτικά Βαλκάνια.

– Ανησυχείτε για το ενδεχόμενο κάποιας διάχυσης των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία και στα Δυτικά Βαλκάνια;

– Η καλύτερη απάντηση σε κάθε πιθανότητα αποσταθεροποίησης στην περιοχή είναι η ευρωατλαντική ολοκλήρωση. Το γεγονός είναι ότι δεν μπορούσαμε να φανταστούμε πως στον 21ο αιώνα ήταν δυνατή μια ανοιχτή εισβολή ενός έθνους σε ένα άλλο κυρίαρχο έθνος στην Ευρώπη, και όμως σήμερα αυτή είναι η πραγματικότητα στην οποία ζούμε. Η αρχιτεκτονική ασφάλειας της ηπείρου έχει αλλάξει και πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση. Με την ευρωατλαντική ολοκλήρωση κλείνουμε κάθε ενδεχόμενο για επιρροή τρίτων στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Το παράδειγμα με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία θα πρέπει να καταδείξει ότι εάν οι χώρες πληρούν τις απαιτήσεις, η Ευρώπη ανταποκρίνεται επαρκώς και οι μεταρρυθμίσεις αναγνωρίζονται.

Αμυντική συνεργασία

– Η Ελληνική Αεροπορία συμβάλλει στην επιτήρηση του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας, βοηθάει στην τυποποίηση των ενόπλων δυνάμεών σας στα πρότυπα του ΝΑΤΟ. Υπάρχει χώρος για περαιτέρω συνεργασία;

– Η αναζωογονημένη φιλία που όλοι παρακολουθούμε μετά την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών άνοιξε απεριόριστες δυνατότητες συνεργασίας, ειδικά στον τομέα της άμυνας. Αν και ορισμένοι πίστευαν ότι μετά την πλήρη ένταξη στη Συμμαχία θα χάσουμε τον ρυθμό μας, έχουμε αποδείξει ότι αυτό δεν θα συμβεί ποτέ. Η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στη δομή της Συμμαχίας ολοκληρώθηκε μόλις 19 μήνες μετά την επίσημη ένταξή μας στο ΝΑΤΟ, κάτι που σύμφωνα με αξιωματούχους του ΝΑΤΟ είναι χρόνος-ρεκόρ στην ιστορία της Συμμαχίας. Θα ήθελα πραγματικά να εκφράσω τις ειλικρινείς ευχαριστίες μου στις ένοπλες δυνάμεις σας, για την προθυμία να διεξαγάγουν την αποστολή εναέριας επιτήρησης, τόσο διμερώς, στα αρχικά στάδια, όσο και ως μέρος της αποστολής αεροπορικής επιτήρησης του ΝΑΤΟ σήμερα. Ξέρετε, αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα μπροστά για εμάς, όπως και για την Ελλάδα. Εχουμε μεταβιβάσει την ευθύνη για την ασφάλεια των ουρανών μας σε έναν Σύμμαχο, αλλά το κάναμε με καθαρή συνείδηση, με εμπιστοσύνη στην ικανότητα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και στην προθυμία τους να προστατεύσουν μια γειτονική συμμαχική χώρα. Επιπλέον, έχει αυξηθεί η επαφή μεταξύ των μελών των δύο ενόπλων δυνάμεων, που είναι ίσως το μεγαλύτερο κέρδος τα τελευταία χρόνια.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή