Βουλή: Διχάζουν τα μέτρα στήριξης

Βουλή: Διχάζουν τα μέτρα στήριξης

Κλιμακώνεται εκ νέου σήμερα και αύριο στη Βουλή η αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την οικονομική και την κοινωνική πολιτική.

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλιμακώνεται εκ νέου σήμερα και αύριο στη Βουλή η αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την οικονομική και την κοινωνική πολιτική. Αφορμή, τώρα, είναι η συζήτηση νομοθετημάτων σχετικών με τα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης, της ακρίβειας και της ανεργίας. Ειδικότερα, σήμερα συζητείται το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών στο οποίο έχει συμπεριληφθεί με τη μορφή τροπολογιών ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους περίπου 2,5 δισ. ευρώ με έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, καθώς και για την ενίσχυση φυσικών και νομικών προσώπων που επλήγησαν από την πανδημία, ενώ αύριο θα εισαχθεί προς τελική επεξεργασία και ψήφιση το σχέδιο νόμου για τον ΟΑΕΔ που μετονομάζεται σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα στήριξης, από πλευράς κυβέρνησης και στελεχών του οικονομικού επιτελείου στις διαδοχικές κοινοβουλευτικές συνεδριάσεις υποστηρίζεται ότι είναι κάθε φορά τα μέγιστα δυνατά στο πλαίσιο των δημοσιονομικών αντοχών, με την αντιπολίτευση να υποστηρίζει ότι τα μέτρα που λαμβάνονται είναι λίγα και σε λάθος κατεύθυνση. «Ερχόμαστε να πάρουμε πρόσθετα μέτρα, να ενεργοποιήσουμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό τα διαθέσιμα εργαλεία ευρωπαϊκά και εθνικά, και τον δημοσιονομικό χώρο που προκύπτει από την καλή εκτέλεση του προϋπολογισμού, προκειμένου να συνεχίσουμε να βοηθάμε όσο περισσότερο μπορούμε την κοινωνία», τόνισε ευθύς εξαρχής ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας.

Σύγκρουση στη Βουλή με επίκεντρο τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό, ύψους περίπου 2,5 δισ. ευρώ.

«Η κυβέρνηση νομοθετεί υπέρ των λίγων», σχολιάζει εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Κ. Μπάρκας και προσθέτει: «Εχει γίνει σαφές, πλέον, ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε πλήρη απομόνωση από την πραγματικότητα. Δεν αναγνωρίζει το τι συμβαίνει στην κοινωνία –η ακρίβεια, η κρίση στην ενέργεια, η ανεργία είναι εδώ παρούσα– και, δυστυχώς, νομοθετεί με βάση τα δικά της συμφέροντα». Την ίδια στιγμή, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, Αθ. Μπούρα, ο κ. Χ. Καστανίδης (ΚΙΝΑΛ), επικεντρώνοντας στο ζήτημα της ενέργειας, μεταξύ άλλων σημειώνει πως «είναι επιβεβλημένη η επείγουσα πρόσκληση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας στην Επιτροπή Θεσμών, προκειμένου να διακριβωθεί τι ακριβώς συμβαίνει στην εγχώρια αγορά ενέργειας και να προστατευθούν οι καταναλωτές». «Η κυβέρνηση εξαντλεί όλα τα διαθέσιμα δημοσιονομικά περιθώρια χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα της χώρας και να επιβαρύνει τους πολίτες», τόνισε χθες από την πλευρά του ο υφυπουργός Οικονομικών, Απ. Βεσυρόπουλος.

Ως προς το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, η επεξεργασία του οποίου ολοκληρώθηκε χθες στην αρμόδια Επιτροπή, ο κ. Κ. Χατζηδάκης σχολιάζοντας την οξύτατη κριτική της αντιπολίτευσης μεταξύ άλλων είπε: «Θα ήθελα να τους ενθαρρύνω να συνεχίσουν στην ίδια αντιπολιτευτική τακτική, να συνεχίσουν με αυτό το είδος της κριτικής και με αυτού του είδους τις επιθέσεις. Η κυβέρνηση σάς είναι ευγνώμων διότι με αυτόν τον τρόπο εκτίθεστε, δείχνετε την κοινωνική σας απομόνωση, έναν φανατισμό άνευ προηγουμένου». Το νομοθέτημα αυτό υπερψήφισε στην Επιτροπή μόνο η Ν.Δ. Επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια το ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25 καταψηφίζουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή