Ελληνοτουρκικά: «Γαλάζια Πατρίδα» με μπαράζ υπερπτήσεων

Ελληνοτουρκικά: «Γαλάζια Πατρίδα» με μπαράζ υπερπτήσεων

Με υπερπτήσεις τουρκικών F-16 πάνω από ελληνικά νησιά συνεχίζεται η τουρκική άσκηση με την επωνυμία «Μαβί Βατάν» («Γαλάζια Πατρίδα»), η οποία από το 2019 και έπειτα πραγματοποιείται κάθε χρόνο.

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με υπερπτήσεις τουρκικών F-16 πάνω από ελληνικά νησιά συνεχίζεται η τουρκική άσκηση με την επωνυμία «Μαβί Βατάν» («Γαλάζια Πατρίδα»), η οποία από το 2019 και έπειτα πραγματοποιείται κάθε χρόνο. Χθες το απόγευμα τα τουρκικά μαχητικά πέταξαν πάνω ακόμα και από το βορειοανατολικό άκρο της Χίου, αφότου είχαν ολοκληρώσει υπερπτήσεις πάνω από τις Οινούσσες και την Παναγιά. Νωρίτερα τα τουρκικά μαχητικά είχαν πετάξει πάνω από το Φαρμακονήσι, τους Λειψούς και τους Αρκιούς. Ασφαλώς η επιμονή στην τακτική των υπερπτήσεων ενοχλεί την Αθήνα, η οποία και διαμαρτύρεται αρμοδίως.

Τουρκικά μαχητικά πέταξαν ακόμα και πάνω από το βορειοανατολικό άκρο της Χίου – Με τον Ιάπωνα ομόλογό του θα συναντηθεί στο Τόκιο ο κ. Νίκος Δένδιας.

Παράλληλα, ο κ. Δένδιας συνεχίζει την πολύ συνειδητή προσπάθειά του να καλλιεργήσει τις διπλωματικές σχέσεις της Ελλάδας με χώρες που βρίσκονται μακριά από τη Μεσόγειο. Απόψε θα βρίσκεται στην Ιαπωνία, με σκοπό να προωθήσει τις απόψεις της Ελλάδας για το Δίκαιο της Θάλασσας. Ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Χαγιάσι Γιοσιμάσα, τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ιαπωνίας – Ελλάδας (μέλος της οποίας είναι και ο πρώην ΥΠΕΞ Τάρο Κάνο) και, επίσης, τον πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Ιαπωνία (Greek Chamber of Commerce in Japan).

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι στις επαφές του ο κ. Δένδιας αναμένεται να συζητήσει την κοινή προσήλωση Ελλάδας και Ιαπωνίας στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, με ιδιαίτερη έμφαση στο Δίκαιο της Θάλασσας, τον σεβασμό της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών, καθώς και την ελευθερία της ναυσιπλοΐας. Οι ίδιες πηγές επισήμαιναν ότι στις συζητήσεις του κ. Δένδια θα συμπεριληφθεί η Ουκρανία, καθώς η ιαπωνική κυβέρνηση ακολουθεί τις αποφάσεις της Ε.Ε. και του G7, επιβάλλοντας κυρώσεις στη Ρωσία. Το Τόκιο έχει διαρρήξει πλήρως τις σχέσεις του με τη Μόσχα – άλλωστε οι δύο χώρες διαχρονικά έχουν δύσκολες σχέσεις. Επιπλέον, όπως φάνηκε και από την πρόσφατη συμμετοχή του κ. Γιοσιμάσα στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, η Ιαπωνία βρίσκεται σε στενή συνεργασία και συντονισμό με τη Δύση σε ζητήματα που αφορούν όχι μόνο τη Ρωσία αλλά και τον Ινδο-Ειρηνικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή