Νέα εκλογικά διλήμματα από Μητσοτάκη

Νέα εκλογικά διλήμματα από Μητσοτάκη

Η στρατηγική του πρωθυπουργού ενόψει των επόμενων εκλογών

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εκλογές χωρίς διλήμματα δεν μπορείς να κερδίσεις», λένε οι εμπειρότεροι πολιτικοί. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση ένα χρόνο πριν από τις εθνικές εκλογές αναζητεί ποιες είναι οι σύγχρονες διαχωριστικές γραμμές, όπως διαμορφώνονται μέσα από τις πολλαπλές κρίσεις των τελευταίων ετών και με ποια διλήμματα θα πρέπει να πάει στις εθνικές κάλπες. Στο Μέγαρο Μαξίμου άλλωστε είναι παγιωμένη η πεποίθηση πως οι παραδοσιακοί διαχωρισμοί μιλάνε σε όλο και λιγότερο κόσμο. «Ενας σημερινός 25χρονος που αναζητεί το πώς θα ξεκινήσει τη ζωή του, δεν μπορεί να ψηφίζει με διαχωρισμούς περασμένου αιώνα», αναφέρει στην «Κ» κυβερνητικό στέλεχος, δίνοντας το στίγμα των σκέψεων που επικρατούν στο Μαξίμου.

Σύγχρονοι διαχωρισμοί

Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν υπάρξει σημαντικά γεγονότα που δημιουργούν νέες βασικές διαιρετικές τομές: για παράδειγμα, η πανδημία «χώρισε» τους πολίτες σε εκείνους που εμπιστεύονται την επιστήμη και σε εκείνους που πιστεύουν στις συνωμοσίες. Ο διαχωρισμός δεν αφορά εκείνους που για οποιονδήποτε λόγο φοβήθηκαν και έμειναν ανεμβολίαστοι, αλλά εκείνους που συνειδητά βρέθηκαν στην απέναντι όχθη, αναπαράγοντας απίστευτα σενάρια.

Με αφορμή θέματα όπως η ρωσική εισβολή και η πανδημία θα τεθεί το ερώτημα «με ποια πλευρά του σύγχρονου κόσμου θέλουμε να είμαστε».

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή ανέδειξε μία ακόμα σύγχρονη και σαφώς την πιο σοβαρή διαιρετική τομή. Από τη μια εκείνοι που εξαρχής πήραν θέση υπέρ του αμυνόμενου, υπέρ της δημοκρατίας και τελικά υπέρ της Δύσης. Δεν είναι τυχαία η επαναλαμβανόμενη φράση του κ. Μητσοτάκη για τη «σωστή πλευρά της Ιστορίας» και η επίκληση από τις πρώτες ημέρες της ρωσικής εισβολής στο βασικό δόγμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, πως «η Ελλάς ανήκει στη Δύση». Απέναντι σε αυτή την κεντρικής φύσεως θέση, υπάρχει ένα ποσοστό πολιτών, όχι αμελητέο, που πήρε θέση υπέρ του επιτιθέμενου, ή επέλεξε μια στάση «ουδετερότητας». Οι παραπάνω δύο βασικοί διαχωρισμοί είναι μόνο οι κεντρικοί πυλώνες σύγχρονων προβλημάτων και προκλήσεων που θα αντιμετωπίζουμε όλο και πιο συχνά από εδώ και στο εξής, καθώς ο κόσμος αλλάζει ραγδαία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αρχής γενομένης από τα προσυνέδρια της Ν.Δ. που θα καταλήξουν στο κεντρικό συνέδριο του κόμματος στις 6-8 Μαΐου, θα «εγκαινιάσει» αυτό το νέο μοντέλο σύγχρονων διλημμάτων απευθυνόμενος στους πολίτες. «Με ποια πλευρά του σύγχρονου κόσμου θέλουμε να είμαστε», λέει στην «Κ» κυβερνητικό στέλεχος, περιγράφοντας αυτή τη νέα στρατηγική.

Το ακροατήριο του ΠΑΣΟΚ

Τα σύγχρονα αυτά διλήμματα έχουν ένα ακόμα κεντρικό στοιχείο, που συναποτελεί την πολιτική ταυτότητα του πρωθυπουργού: δεν εμπεριέχουν στείρα κομματική αντιπαράθεση, αλλά διακατέχονται από κεντρικά ιδεολογικά χαρακτηριστικά. «Με τον ΣΥΡΙΖΑ είμαστε διαφορετικοί κόσμοι», έχει πει ουκ ολίγες φορές ο πρωθυπουργός, ο οποίος έχει κατηγορήσει την αξιωματική αντιπολίτευση πως σε όλα τα βασικά προβλήματα των τελευταίων ετών δεν έχει πάρει ξεκάθαρη θέση, κλείνοντας το μάτι τόσο στους ανεμβολίαστους όσο και στους φίλα προσκείμενους στη Μόσχα. Την ίδια ώρα, με αυτήν την τακτική ο πρωθυπουργός απευθύνεται διαρκώς και στο ακροατήριο του ΠΑΣΟΚ, το οποίο σε έναν βαθμό έχει τις ίδιες βασικές κατευθύνσεις με τη Ν.Δ. Πιο παρατηρητικοί θα έλεγαν πως ο κ. Μητσοτάκης θα απευθυνθεί, ανεξαρτήτως κομματικής προτίμησης, σε όλους τους πολίτες που προτάσσουν τη λογική έναντι της συνωμοσίας, τη σταθερότητα έναντι της αποσταθεροποίησης και θεωρούν αδιαπραγμάτευτο το βασικό δυτικό δόγμα της χώρας έναντι αναθεωρητικών τάσεων παγκοσμίως. Κατά πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης αυτό το νέο στίγμα της πολιτικής του θα το ξεκινήσει ήδη από το ερχόμενο Σάββατο στην ομιλία του στο Ηράκλειο Κρήτης στο προσυνέδριο της Ν.Δ., θα κορυφωθεί στο συνέδριο του κόμματος και θα αποτελέσει βασικό πολιτικό αφήγημα έως τις εκλογές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή