Συνέδριο-στοίχημα για ΣΥΡΙΖΑ

Συνέδριο-στοίχημα για ΣΥΡΙΖΑ

Με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα «ανοίγουν» σήμερα οι εργασίες του

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την κατεύθυνση που πρέπει να πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη «νέα αρχή» και την «πολιτική αλλαγή» θα δείξει ο Αλέξης Τσίπρας με τη σημερινή εισηγητική του ομιλία στο συνέδριο του κόμματος. Στην αφίσα πίσω από το βήμα το συνοδευτικό σύνθημα «Ισχυρή Αριστερά – Προοδευτική Κυβέρνηση – Δίκαιη Κοινωνία» περιγράφει τις προκλήσεις που έχει θέσει τόσο σε επίπεδο προγράμματος όσο και σε συμμαχίες. Στην Κουμουνδούρου υποστηρίζουν πως με τις αλλαγές του καταστατικού και τις πολιτικές αποφάσεις που θα υπερψηφιστούν την Κυριακή, το κόμμα θα περάσει σε μια νέα εποχή.

Η σύνθεση όλων των απόψεων με οδηγό τη διεύρυνση και τον μετασχηματισμό είναι ο στόχος που έχει θέσει ο Αλέξης Τσίπρας. Οι τάσεις αναμένεται να συγκρουστούν μέσα από τις ομιλίες, αλλά και από τα κείμενα που θα καταθέσουν. Η «Κίνηση Μελών» των Ν. Παππά, Ο. Γεροβασίλη, Κ. Ζαχαριάδη, έχοντας συμμάχους τους προερχόμενους από τη ΔΗΜΑΡ Θ. Θεοχαρόπουλο, Δ. Χατζησωκράτη, τη «Γέφυρα» των Ν. Μπίστη, Σ. Δανέλλη, τη «ΡΕΝΕ» των Α. Κοτσακά, Ν. Σκορίνη, αλλά και τους «Πασοκογενείς» των Γ. Ραγκούση, Μ. Ξενογιαννακοπούλου δεν βάζουν κανέναν αστερίσκο στο άνοιγμα του κόμματος από την Αριστερά μέχρι το προοδευτικό Κέντρο. Στήριξαν από την πρώτη στιγμή την πρόταση για εκλογή του προέδρου και της Κεντρικής Επιτροπής από τα μέλη και όχι από το συνέδριο. Πιστεύουν πως με αυτή την κίνηση ενισχύεται η δημοκρατική συλλογική λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ.

Παρά τις ενστάσεις της «Ομπρέλας» οι 5.700 σύνεδροι αναμένεται να υπερψηφίσουν την πρόταση για εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τα μέλη.

Οι «53+» του Ευκλείδη Τσακαλώτου μαζί με τους Ν. Βούτση, Ν. Φίλη, Π. Σκουρλέτη, Δ. Παπαδημούλη, Δ. Βίτσα έφτιαξαν την «Ομπρέλα» κάτω από την οποία επιχείρησαν να προστατεύσουν τον ριζοσπαστισμό του κόμματος. Φοβούνται λανθασμένες κινήσεις που μπορεί να αλλάξουν τον χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ που είναι ο εκφραστής της σύγχρονης Αριστεράς. Εγγυητής της ενότητας είναι ο Αλέξης Τσίπρας και ο κύκλος του μετασχηματισμού που άνοιξε το καλοκαίρι του 2019 θα κλείσει με την επανεκλογή του στη θέση του προέδρου από τα μέλη στις 15 Μαΐου. Παρά τις ενστάσεις της «Ομπρέλας» οι 5.700 σύνεδροι αναμένεται να υπερψηφίσουν την πρότασή του το βράδυ του Σαββάτου, καθώς και την ανάδειξη των 300 της Κεντρικής Επιτροπής επίσης από τα μέλη. Ο αριθμός των εγγραφών για την εκλογή του προέδρου (61.600 σήμερα) είναι ένα από τα στοιχήματα. Οσον αφορά τις νέες ισορροπίες στο κόμμα θα αποτυπωθούν και από τους συσχετισμούς στην Κ.Ε. με την «προεδρική πτέρυγα» να έχει το πάνω χέρι.

Η πολιτική συγκυρία στην οποία πραγματοποιείται η κορυφαία κομματική διαδικασία έχει ανεβάσει το ηθικό της Κουμουνδούρου. Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να τονίσει πως το 2022 δεν είναι 2019 και ότι ο Κ. Μητσοτάκης είναι ο εκπρόσωπος του νεοφιλελευθερισμού, της ιδεολογίας που χρεοκόπησε. Θα αναφερθεί στη δημοσκοπική υποχώρηση της Ν.Δ. και στην άνοδο του κόμματός του. Στα δύσκολα θέματα του συνεδρίου συγκαταλέγονται κατ’ αρχάς το έλλειμμα που υπάρχει στην εκπροσώπηση στους χώρους εργασίας. Ως κόμμα εξουσίας ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να αφήσει σοβαρό αποτύπωμα στον συνδικαλιστικό χώρο, αλλά και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ιδια είναι η εικόνα για την αντιστοίχιση της δύναμης της νεολαίας με τα πολύ καλά εκλογικά ποσοστά που έχει στις μικρές ηλικίες. Στη συζήτηση από τα μέλη αναμένεται να μπει ο ρόλος των τάσεων στον νέο ΣΥΡΙΖΑ.

Χαιρετισμό θα απευθύνουν τα κόμματα: Π. Μαρινάκης Ν.Δ., ΚΙΝΑΛ Δ. Μάντζος, ΜέΡΑ25 Μ. Κριθαρίδης, ΠΡΑΤΤΩ Ν. Κοτζιάς, Οικολόγοι Κατερίνα Σακοράφα – Ανδρικοπούλου. Την Παρασκευή θα μιλήσει στο συνέδριο ο Ζ. Ζάεφ, με τον ΣΥΡΙΖΑ να προτάσσει συνεχώς τις ευεργετικές συνέπειες της συμφωνίας των Πρεσπών. Ο πρώην πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο ieidiseis δήλωσε πως «η Ελλάδα τελικά δεν έχει πρόβλημα με το γεγονός πως είμαστε Μακεδόνες από τη Βόρεια Μακεδονία». Θα μεταδοθούν μηνύματα και άλλων πολιτικών προσωπικοτήτων μεταξύ αυτών και από τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Α. Κόστα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή