Αίτημα από Κίεβο για παραχώρηση τεθωρακισμένων

Αίτημα από Κίεβο για παραχώρηση τεθωρακισμένων

Από την Αθήνα έχει επανειλημμένως επισημανθεί ότι η χορήγηση πρόσθετης στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία δεν είναι δυνατή.

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αλλαγή της φύσης της πολεμικής σύγκρουσης στην Ουκρανία διαφοροποιεί και τις ανάγκες των αμυνομένων, οι οποίοι πλέον, λόγω της μεταφοράς του κέντρου βάρους των μαχών στα ανατολικά, έχουν την ανάγκη μετακίνησης πεζικού και διατήρησης γραμμών επιμελητείας. Αποτέλεσμα είναι ότι τα αιτήματα και οι πιέσεις προς τους Δυτικούς, περιλαμβανομένης της Ελλάδας, αφορούν την προμήθεια οχημάτων. Σε αυτό το πλαίσιο η Αθήνα δέχεται πιέσεις για παραχώρηση στην Ουκρανία των τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης (ΤΟΜΑ) BMP-1, τα οποία παραμένουν σε υπηρεσία και εξυπηρετούν κάποιες ανάγκες του πεζικού. Από έναν αριθμό περίπου 500 οχημάτων, υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή παραμένουν στο οπλοστάσιο του Στρατού Ξηράς περίπου 100 με 150, δίχως να μπορεί να προσδιοριστεί πόσα από αυτά πραγματικά λειτουργούν. Πρόκειται για ΤΟΜΑ που αποκτήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του ’90 από τα αποθέματα του πάλαι ποτέ ανατολικογερμανικού στρατού και έχουν, επίσης, αγγίξει τα όρια της αντοχής τους, παρά τις «πατέντες» που έχουν χρησιμοποιήσει κατά καιρούς τα στελέχη του Στρατού Ξηράς προκειμένου να τα αξιοποιήσουν.

Από την Αθήνα έχει επανειλημμένως επισημανθεί ότι η χορήγηση πρόσθετης στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία δεν είναι δυνατή.

Στο παρελθόν η Αθήνα είχε παραχωρήσει κάποια από αυτά τα οχήματα στο Ιράκ, ενώ πριν από λίγα χρόνια ένας αριθμός πωλήθηκε στην Αίγυπτο. Από την Αθήνα έχει επανειλημμένως διατυπωθεί ότι η στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία έχει ολοκληρωθεί με την αποστολή Καλάσνικοφ, RPG-18 εκτοξευτήρων και πυρομαχικών τις πρώτες ημέρες της ρωσικής εισβολής. Παρ’ όλα αυτά οι πιέσεις προς την Αθήνα (όπως και προς άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες) συνεχίζονται και είναι πολυεπίπεδες. Σε κάθε περίπτωση, τα BMP-1 και τα αντιαεροπορικά συστήματα μικρού βεληνεκούς τύπου OSA-AK είναι τα μοναδικά που θα μπορούσαν να παραχωρηθούν δίχως προβλήματα αδειοδότησης, καθώς θεωρείται δεδομένη η έγκριση εξαγωγής τους από το Βερολίνο (σε αντίθεση, για παράδειγμα, με τους S-300 ή τα συστήματα TOR-M1 τα οποία προϋποθέτουν άδεια από τη Μόσχα). Η επιφυλακτική στάση της Αθήνας στις πιέσεις είναι, βεβαίως, κυρίως πολιτική και όχι επιχειρησιακή. Και τούτο διότι η απόσυρση των BMP-1 θα μπορούσε να γίνει σε συνδυασμό με διαπραγματεύσεις για αντικατάστασή τους από τα αποθέματα των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Αλλωστε μετά την προσθήκη του νόμου Μπομπ Μενέντεζ και Μάρκο Ρούμπιο για την «αμερικανοελληνική αμυντική και διακοινοβουλευτική συνεργασία» στον προϋπολογισμό του 2022, η Ελλάδα έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα European Recapitalization Incentive για την περίοδο 2022-26. Το πρόγραμμα προβλέπει βοήθεια 25 εκατ. δολαρίων ετησίως με σκοπό την απεξάρτηση των Ενόπλων Δυνάμεων από οπλικά συστήματα ρωσικής κατασκευής.

Γαλλική πρόταση για UAV

Και η Γαλλία εισήλθε πλέον στον αγώνα για την προώθηση μη επανδρωμένων συστημάτων (UAV) και των αντιμέτρων τους (anti-UAV). Η γενική διεύθυνση εξοπλισμών της Γαλλίας (DGA) παρουσίασε στο ΓΕΕΘΑ προτάσεις για την κάλυψη των σχετικών αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων, παρουσία εκπροσώπων όχι μόνο των τριών κλάδων, αλλά και της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος. Παράλληλα χθες, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος επισκέφθηκε τη βάση της Σούδας όπου βρέθηκε αντιπροσωπεία γερουσιαστών με επικεφαλής τον Σαλούντ Καρμπαχάλ. Παρόντες στη βάση των ΗΠΑ στη Σούδα ήταν και ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, όπως και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, οι οποίοι εν συνεχεία επισκέφθηκαν μαζί με τους γερουσιαστές το Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ-NMIOTC). To ΚΕΝΑΠ αποτελεί συμμαχικό πολυεθνικό και διακλαδικό κέντρο εκπαίδευσης που λειτουργεί στην Κρήτη και αξιοποιείται από στελέχη του συνόλου του ΝΑΤΟ. 

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή