«Ρεαλιστική και δίκαιη απόφαση»

«Ρεαλιστική και δίκαιη απόφαση»

Ο κ. Μητσοτάκης αιτιολόγησε την επιλογή για αύξηση του κατώτατου μισθού

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την επισήμανση ότι πρόκειται για απόφαση δίκαιη και ρεαλιστική, στις σημερινές δύσκολες και αβέβαιες συνθήκες, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες την απόφασή του για αύξηση του κατώτατου μισθού κατά πενήντα ευρώ τον μήνα.

Σε ένα τηλεοπτικό μήνυμά του, που χαρακτηρίστηκε από έντονους προσωπικούς τόνους, ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι αναγνωρίζει το δίκαιο της αγωνίας που βιώνουν οι εργαζόμενοι, κυρίως οι νέοι και οι χαμηλόμισθοι για την ακρίβεια. «Οι αμοιβές, πράγματι, είναι ακόμη πολύ χαμηλές στον τόπο μας. Οι πληγές της δεκαετούς οικονομικής κρίσης δεν έχουν επουλωθεί. Και, βέβαια, τώρα, η παγκόσμια έκρηξη του πληθωρισμού χτυπάει πρώτα τους χαμηλόμισθους και τους ανέργους. Ακριβώς σε αυτούς, λοιπόν, απευθύνεται η σημερινή μου απόφαση», είπε χαρακτηριστικά. Και αφού σημείωσε πως η τωρινή απόφαση συνδυαστικά με την πρώτη δόση της αύξησης από τον περασμένο Ιανουάριο «ισοδυναμεί με συνολική αύξηση 9,7% σε σχέση με τον κατώτατο μισθό του 2021», συμπλήρωσε: «Οι σχεδόν 650.000 εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας θα κερδίσουν παραπάνω από έναν επιπλέον καθαρό μισθό ετησίως. Ενας 15ος μισθός προστίθεται, στο εξής, στο εισόδημά τους».

Ο πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στο ευρύτερο περιβάλλον εντός του οποίου ελήφθη η συγκεκριμένη απόφαση: «Αγγίζει», υπογράμμισε, «τα απώτατα όρια της οικονομίας» και συνυπολογίζει όλες τις κρίσιμες παραμέτρους που πρέπει, ώστε να μην υπάρξουν σοβαρές δημοσιονομικές επιπτώσεις. «Η κυβέρνηση καλείται να ισορροπεί ανάμεσα στις παροδικές ανάγκες του παρόντος και στις εθνικές υποχρεώσεις του μέλλοντος. Κύριο μέλημά μου είναι να μη διαρραγεί η κοινωνική μας συνοχή. Αλλά και να μην υπονομευθούν, από άστοχες κινήσεις, όσα μαζί καταφέραμε έως τώρα». Στο ίδιο πλαίσιο, επισήμανε ότι θα αποφύγει «τις καθησυχαστικές προβλέψεις σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον που σκεπάζει η αβεβαιότητα», σπεύδοντας ωστόσο να τονίσει: «Η μόνη σταθερή μου δέσμευση είναι μία: απέναντι σε κάθε δυσκολία, να είμαι στο πλευρό σας. Η άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 50 ευρώ είναι μια απόφαση ευθύνης και αλληλεγγύης. Ζούμε σε δύσκολες εποχές».

«Η μόνη σταθερή μου δέσμευση είναι μία: απέναντι σε κάθε δυσκολία, να είμαι στο πλευρό σας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην πλευρά των επιχειρήσεων: σε σχέση με την τωρινή απόφαση για την αύξηση του κατώτατου μισθού, σημείωσε πως «δεν πρέπει να επιβαρύνει ούτε την ανταγωνιστικότητα ούτε το κόστος, ιδίως των μικρών επιχειρήσεων, που το μετατρέπουν σε αντικίνητρο για νέες προσλήψεις», υπενθυμίζοντας ωστόσο τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για στήριξη των επιχειρήσεων: «Η αλήθεια είναι, όμως, ότι οι επιχειρήσεις έχουν στηριχθεί πολύ από την κυβέρνηση. Με λιγότερους φόρους και εισφορές. Με ρευστότητα μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής. Αλλά και με τις πρόσφατες επιδοτήσεις για την κάλυψη του ενεργειακού κόστους. Αλλωστε, τον Ιούνιο η πολιτεία προχωράει και σε νέα μείωση των εισφορών κατά μισή μονάδα».

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε: «Τώρα είναι η ώρα των εργαζομένων. Και πρώτα των χαμηλόμισθων. Δεσμεύτηκα για πολλές και καλοπληρωμένες δουλειές. Τώρα είναι η σειρά να ενισχυθεί το μικρότερο εισόδημα και αυτό κάνουμε. Με μία κίνηση που την απαιτεί η κατάσταση, την αξίζουν οι εργαζόμενοι, και την αντέχουν οι επιχειρήσεις».

Αντιδράσεις

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι οι πρωθυπουργικές ανακοινώσεις για κατώτερο μισθό στα 713 ευρώ έγιναν «μόνο και μόνο για να έχουν κάτι να πουν οι βουλευτές της Ν.Δ. που θα βγουν στις περιφέρειές τους για το Πάσχα και θα είναι αντιμέτωποι με την οργή των πολιτών». Και ο ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι μια «προοδευτική κυβέρνηση που θα προκύψει στις εκλογές της απλής αναλογικής, θα προχωρήσει άμεσα στην αύξηση του βασικού μισθού στα 800 ευρώ και θα μειώσει δραστικά τους λογαριασμούς που γονατίζουν τα λαϊκά νοικοκυριά». Το ΚΙΝΑΛ επισημαίνει ότι «ο εισαγωγικός μισθός πρέπει να επανέλθει στα 751 ευρώ και μετά να ισχύσουν οι ελεύθερες συλλογικές συμβάσεις». Το ΚΚΕ ζητεί «κατώτερο μισθό τα 825 ευρώ και κλαδικές και επιχειρησιακές συμβάσεις». Η Ελλ. Λύση σημειώνει ότι η ανακοινωθείσα αύξηση «ήδη έχει εξανεμιστεί» από την ακρίβεια, ενώ ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γ. Βαρουφάκης, υποστηρίζει ότι συνιστά «προσβολή στους χαμηλόμισθους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή