Ελληνοτουρκικά: Η Άγκυρα κατηγορεί την ελληνική πλευρά για την ένταση

Ελληνοτουρκικά: Η Άγκυρα κατηγορεί την ελληνική πλευρά για την ένταση

Η Αγκυρα υποστηρίζει πως οι υπερπτήσεις των τελευταίων ημερών ήταν η «απάντηση» της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας στις «προβοκατόρικες πτήσεις και παραβιάσεις που είχαν προηγηθεί εκ μέρους της ελληνικής πλευράς κοντά στις τουρκικές ακτές».

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Αγκυρα υποστηρίζει πως οι υπερπτήσεις των τελευταίων ημερών ήταν η «απάντηση» της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας στις «προβοκατόρικες πτήσεις και παραβιάσεις που είχαν προηγηθεί εκ μέρους της ελληνικής πλευράς κοντά στις τουρκικές ακτές». Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Τανζού Μπιλγκίτς υποστήριξε ότι οι ελληνικές αιτιάσεις «δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα, καθώς η ελληνική Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησε προβοκατόρικες πτήσεις κοντά στις ακτές της χώρας μας μεταξύ 26-28 Απριλίου 2022, παραβιάζοντας επανειλημμένα τον εναέριο χώρο της χώρας μας στα Δίδυμα, στην Ντάτσα και στην περιοχή του Νταλάμαν».

Ο κ. Μπιλγκίτς ανέφερε πως η τουρκική πολεμική αεροπορία «απάντησε σε αυτές τις προβοκατόρικες πτήσεις και παραβιάσεις σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής. Ενώ η Ελλάδα είναι η πλευρά που ξεκίνησε και κλιμάκωσε την ένταση, το να κατηγορεί τη χώρα μας με αβάσιμους ισχυρισμούς δεν έχει σχέση με την πρόσφατη θετική ατζέντα και τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών». Υπενθύμισε επίσης την ανάγκη των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης για να μην επαναληφθούν παρόμοια περιστατικά και ανέφερε ότι «δεν υπάρχει αλλαγή στη στάση της Τουρκίας για την επίλυση όλων των προβλημάτων του Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένου του εύρους του εναέριου χώρου, στο πλαίσιο ενός ειλικρινούς διαλόγου με την Ελλάδα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο». Η τουρκική πλευρά μέσω της διπλωματικής οδού εξέφρασε και την ενόχλησή της για τη στάση που τηρεί η Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία σε ζητήματα που δεν αφορούν αμιγώς τα ελληνοτουρκικά ζητήματα, όπως η ανακοίνωση για την απελευθέρωση του Οσμάν Καβαλά, η ανακοίνωση με θέμα τη Γενοκτονία των Αρμενίων, αλλά και η ανακοίνωση σχετικά με την Αυτοκρατορική Πύλη της Αγίας Σοφίας.

«Αντίδραση στις ελληνικές παραβιάσεις» οι υπερπτήσεις των μαχητικών αεροσκαφών, λέει το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Πάντως, στρατιωτικοί αναλυτές παρατηρούν πως παρά την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, τα μαχητικά αεροσκάφη δεν απογειώθηκαν μόνο για αναχαίτιση όπως ισχυρίζεται η Αγκυρα, αλλά υπήρξε και προσπάθεια να σταλεί μήνυμα προς την Αθήνα, αφού πέταξαν πάνω από σχεδόν όλα τα ελληνικά νησιά που η Τουρκία διεκδικεί την αποστρατιωτικοποίησή τους. Στη γειτονική χώρα παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον τα σχέδια της Αθήνας για προμήθεια συστημάτων παρεμπόδισης των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και την πιθανή ανάπτυξή τους σε κρίσιμα σημεία της χώρας.

Η τουρκική κυβέρνηση δείχνει να μην επιθυμεί την κλιμάκωση στο ζήτημα αυτό, καθώς στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης το ζήτημα των αερομαχιών και των υπερπτήσεων δεν πήρε διαστάσεις. Ωστόσο, κανένας δεν αποκλείει την αλλαγή αυτής της στάσης, που φαίνεται πως θα εξαρτηθεί και από τις επόμενες κινήσεις της Ελλάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή