ΣΥΡΙΖΑ: Πόσο θα «περιμένει» ο Τσίπρας τον Ανδρουλάκη;

ΣΥΡΙΖΑ: Πόσο θα «περιμένει» ο Τσίπρας τον Ανδρουλάκη;

Η Κουμουνδούρου συνεχίζει το πρέσινγκ για να αποσπάσει μια απάντηση στην πρόσκληση για προοδευτική συγκυβέρνηση

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον ΣΥΡΙΖΑ λένε πως δεν μπορούν να περιμένουν το Κίνημα Αλλαγής πότε θα αποφασίσει να πει το «ναι» σε μια προοδευτική κυβέρνηση. Η αλήθεια είναι, όμως ότι δεν έχουν άλλη επιλογή. Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν θα ανοίξει τα χαρτιά του πριν από την Κυριακή των εκλογών. Oποτε και αν γίνουν. Ποιος είναι ο φόβος ορισμένων στελεχών της Κουμουνδούρου; «Πως το ΚΙΝΑΛ θα πάει όπου πάει και η κάλπη». Και για αυτό προσπαθούν να αποσπάσουν μια ρητή δήλωση ή έστω ένα νεύμα από τον Νίκο Ανδρουλάκη, που να κάνει σαφές ότι η «αγκαλιά» της Ν.Δ. δεν τον συγκινεί. Ο επικεφαλής της Χαριλάου Τρικούπη συνεχίζει να μη διαπραγματεύεται την πολιτική του αυτονομία. Το πρωί κατηγορεί τον Μητσοτάκη και το βράδυ τον Τσίπρα. Διαφωνεί και με τους δύο και δείχνει στους ψηφοφόρους του Κέντρου την προοπτική ενός τρίτου εναλλακτικού δρόμου, που δεν θα οδηγήσει στις επιλογές του 2015 και του 2019. «Κάθε προοδευτικός πολίτης επιθυμεί να φύγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την εξουσία», λένε από την αξιωματική αντιπολίτευση. Συνεχίζουν το πρέσινγκ και περιμένουν, όπως λένε, απαντήσεις στα 5+1 προγραμματικά σημεία που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας στο συνέδριο.

Στην Κουμουνδούρου θεωρούν πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ βγει πρώτο κόμμα, δύσκολα το ΚΙΝΑΛ θα μπορέσει να αρνηθεί τη συμπόρευση. Oσο και αν στη Χαριλάου Τρικούπη υπάρχουν δυνάμεις που θα αντισταθούν σε αυτή τη συμμαχία. Η πρωτιά παραμένει ο πρωταρχικός τους στόχος. Αν όμως αυτό δεν γίνει, επιχειρούν μέσω συνεχών δηλώσεων που κάνουν να βάλουν μια κόκκινη γραμμή, την οποία το ΚΙΝΑΛ δεν θα μπορεί εύκολα να περάσει για να βρεθεί στο στρατόπεδο της Ν.Δ. Στο ενδεχόμενο δεύτερων εκλογών –που είναι το πιο πιθανό σενάριο– όλα πλέον θα είναι ανοιχτά. Το εκλογικό μπόνους στο πρώτο κόμμα και το πολωτικό κλίμα ανάμεσα στους δυο μεγάλους αναμένεται να δημιουργήσουν διαφορετικούς συσχετισμούς. Και ο «μουντζούρης» της ακυβερνησίας είναι σίγουρο πως θα πιέσει τον Νίκο Ανδρουλάκη να αποφασίσει.

Ο Μάιος είναι ένας πολύ κρίσιμος μήνας για την πορεία των δύο κομμάτων. Ο ΣΥΡΙΖΑ στις 15 του μήνα θα επανεκλέξει τον Αλέξη Τσίπρα στη θέση του προέδρου. Και επειδή οι λίστες της Κουμουνδούρου για αυτή την κάλπη θα παραμείνουν ανοιχτές μέχρι την τελευταία μέρα, ευελπιστούν να δείξουν πως υπάρχει τάση δυναμικής συσπείρωσης του κόμματος. Oπως εξηγούσαν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην «Κ», δεν υπάρχει πλέον το άγχος των πρώτων ημερών της εκλογής του Νίκου Ανδρουλάκη που η δημοσκοπική πίεση προς τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν μεγάλη. Παράλληλα η Χαριλάου Τρικούπη θα επαναφέρει το «ΠΑΣΟΚ» στη μαρκίζα της και εκλέγοντας τους 4.200 συνέδρους για τις 20 Μαΐου θα πραγματοποιήσει άλλη μια καταγραφή των μελών της. Οι συγκρίσεις θα είναι αναπόφευκτες, με την αξιωματική αντιπολίτευση να επιθυμεί να ανατρέψει τους αριθμητικούς κομματικούς συσχετισμούς που δεν την ευνοούσαν. Μέχρι και σήμερα είναι ένα κόμμα που έχει κυβερνήσει 4,5 χρόνια και δεν μπορεί να αντιστοιχίσει την κοινωνική του δύναμη με την κομματική.

Κρίσιμος μήνας ο Μάιος για τα δύο κόμματα – στις 15 Μαΐου επανεκλέγεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στις 20 ξεκινάει το συνέδριο του ΚΙΝΑΛ.

Η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αλλάξει. «Δεν μπαίνουμε σε λογική πόλωσης με το ΚΙΝΑΛ», λένε στελέχη από το προεδρικό περιβάλλον, ωστόσο οι τριβές εκτός πλάνου δεν λείπουν. Τα «γαλλικά» του Ευκλείδη Τσακαλώτου προς τη Χαριλάου Τρικούπη με αφορμή τη συγχαρητήρια δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη για τη νίκη του Μακρόν, μπορεί να θεωρηθεί πως δεν συμβάδιζαν με την κεντρική γραμμή. Hταν ένα καμπανάκι του επικεφαλής των «53+» για το άνοιγμα που προωθεί ο Αλέξης Τσίπρας στο Κέντρο; Ή ένα μήνυμα συσπείρωσης των πιο αριστερών – ριζοσπαστικών στελεχών ενόψει της ψηφοφορίας για τη νέα Κεντρική Επιτροπή; Οι λιγότεροι καχύποπτοι το είδαν ως μια απάντηση στον επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, που αποκλείει συγκυβέρνηση με τον Αλέξη Τσίπρα πρωθυπουργό.

Οι διαφωνίες

Το «αριστερό πρέσινγκ» προς το ΚΙΝΑΛ ανά τακτά χρονικά διαστήματα, πάντως, δεν είναι μη αποδεκτό. Το σίγουρο είναι, όπως φάνηκε και στο συνέδριο, πως οι διαφωνίες για την ταυτότητα και τον προσανατολισμό του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχιστούν. Απλώς μετά τη 15η Μαΐου ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει την εντολή και τη νομιμοποίηση να γυρίσει το τιμόνι του κόμματος εκεί που αυτός θέλει.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή