Επίσκεψη του βελγικού βασιλικού ζεύγους: «Ως χώρες έχουμε να προσφέρουμε η μία στην άλλη»

Επίσκεψη του βελγικού βασιλικού ζεύγους: «Ως χώρες έχουμε να προσφέρουμε η μία στην άλλη»

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι προκλήσεις που εγείρει για την Ευρώπη αποτέλεσαν βασικό αντικείμενο των συζητήσεων που είχαν χθες στην Αθήνα ο βασιλιάς των Βέλγων Φίλιππος και η βασίλισσα Ματθίλδη.

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι προκλήσεις που εγείρει για την Ευρώπη αποτέλεσαν βασικό αντικείμενο των συζητήσεων που είχαν χθες στην Αθήνα ο βασιλιάς των Βέλγων Φίλιππος και η βασίλισσα Ματθίλδη. Το βασιλικό ζεύγος συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενώ επισκέφθηκε και το Μέγαρο Μαξίμου όπου το υποδέχθηκαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη βελγικού βασιλικού ζεύγους έπειτα από 17 χρόνια, στην οποία οι Βέλγοι αποδίδουν μεγάλη σημασία όπως φαίνεται από τη συνοδεία που περιλαμβάνει και τους περισσότερους από τους πρωθυπουργούς των κοινοτήτων που συγκροτούν τη χώρα (περιφέρεια Βρυξελλών, Φλάνδρα, Βαλλονία, γερμανόφωνη κοινότητα) αλλά και επιχειρηματίες.

Υποδεχόμενη το βασιλικό ζεύγος στο Προεδρικό Μέγαρο, η κ. Σακελλαροπούλου σημείωσε ότι «η Ευρώπη βιώνει μια πολύ σημαντική κρίση. Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία συνεχίζεται ακόμη, χωρίς να είναι ορατή σε άμεσο χρόνο η κατάπαυση του πυρός, δημιουργεί τεράστια προβλήματα. Η σθεναρή αντίσταση του ουκρανικού λαού απέναντι στην εισβολή των Ρώσων είναι η αντίσταση κάθε ελεύθερου ανθρώπου απέναντι στη βία και απέναντι στην παραβίαση των συνόρων των κρατών. Και αναδεικνύει την ιδιαίτερη σημασία του δικαιώματος κάθε λαού στην αυτοδιάθεση». Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε, ακόμα, τη δέσμευση της Ελλάδας αφενός να υποδεχθεί Ουκρανούς πρόσφυγες, αφετέρου να υποστηρίξει τις έρευνες για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία. «Και για την Ελλάδα αυτό έχει ένα διπλό, ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθόσον αφορά κυρίως την περιοχή της Μαριούπολης, όπου εδώ και αιώνες υπάρχει μια εστία ελληνικής κοινότητας που ήκμαζε –περίπου 100.000 άνθρωποι– και η πόλη, όπως ξέρουμε σήμερα, έχει σχεδόν ολοκληρωτικά καταστραφεί», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο βασιλιάς Φίλιππος και η βασίλισσα Ματθίλδη συναντήθηκαν με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενώ στο Μέγαρο Μαξίμου τους υποδέχθηκαν ο πρωθυπουργός και η σύζυγός του.

Ο βασιλιάς των Βέλγων δήλωσε, αμέσως μετά, ότι η επίσκεψή του αποτελεί μια καλή ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων, πρακτικών και επιχειρηματικών δράσεων σε μια περίοδο όπως αυτή. «Είμαστε δύο χώρες παρόμοιες, έχουμε πολλά να προσφέρουμε η μία στην άλλη, και οι δύο έχουμε ευρωπαϊκό προσανατολισμό, έχουμε συγκρίσιμο πληθυσμό. Είναι, λοιπόν, μεγάλη μας χαρά που βρισκόμαστε εδώ και θα κάνουμε αυτή την ανταλλαγή απόψεων, και για τα καλά και τα άσχημα και για τις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζουμε στην Ευρώπη. Για το παρελθόν, καθότι μας συνοδεύουν και αρχαιολόγοι και πρυτάνεις βελγικών πανεπιστημίων, για το παρόν, για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε από κοινού για τα όσα αντιμετωπίζουμε και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και για το μέλλον, στον τομέα της ενέργειας και της επικοινωνίας, έχουμε πολλά να πούμε και πολλά να ανταλλάξουμε», είπε, επίσης, ο βασιλιάς Φίλιππος. Λίγο νωρίτερα η κ. Σακελλαροπούλου παρασημοφόρησε τον βασιλιά Φίλιππο με το Παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος του Σωτήρος. Ενώ ο βασιλιάς των Βέλγων απένειμε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας το Παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος του Λεοπόλδου.

Τέλος, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης υποδέχθηκε χθες τον βασιλιά των Βέλγων, Φίλιππο, στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Αθήνας. Κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής τού απένειμε το Χρυσό Μετάλλιο Αξίας της Πόλεως των Αθηνών ως ένδειξη τιμής και φιλίας προς τον ίδιο και τον λαό του Βελγίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή