Ελληνοτουρκικά – Χ. Ακάρ: Σε επιφυλακή το ναυτικό

Ελληνοτουρκικά – Χ. Ακάρ: Σε επιφυλακή το ναυτικό

Δημοσκοπήσεις στην Τουρκία δείχνουν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να χάνει στις προεδρικές εκλογές έναντι οποιουδήποτε πιθανού αντιπάλου του.

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Σε επιφυλακή βρίσκεται το τουρκικό πολεμικό ναυτικό, σύμφωνα με τον υπουργό Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος συνεχίζει να κατηγορεί την Ελλάδα για «προβοκάτσιες, προκλήσεις και παραβιάσεις». Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως η ρητορική των Τούρκων αξιωματούχων ίσως έχει σχέση και με τις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται στη γειτονική χώρα, οι οποίες δείχνουν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να χάνει στις προεδρικές εκλογές έναντι οποιουδήποτε πιθανού αντιπάλου του.

Ο κ. Ακάρ σε ομιλία του προς τους Τούρκους αξιωματικούς ισχυρίστηκε ότι «η Ελλάδα στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο συνεχίζει τις προβοκατόρικες ενέργειες. Ενώ εμείς τους λέμε πως είμαστε υπέρ της ειρήνης, του διαλόγου και των σχέσεων καλής γειτονίας, αυτοί με πείσμα συνεχίζουν τις προκλήσεις και τις παραβιάσεις τους». O Τούρκος υπουργός Αμυνας υποστήριξε ότι η Ελλάδα έκανε προσθήκες στο έγγραφο που προετοιμάστηκε για τη διεξαγωγή της άσκησης «Tiger Meet», με στόχο να εκμεταλλευθεί τις διαφορές που έχει με την Τουρκία, δηλώνοντας ότι «αποσυρθήκαμε από την άσκηση».

Ο κ. Ακάρ, αναφερόμενος στους ισχυρισμούς της Τουρκίας για παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου από ελληνικά μαχητικά, δήλωσε: «Η αεροπορία μας δείχνει αναλογικά την πρέπουσα αντίδραση απέναντι στις παραβιάσεις που κάνουν. Το τουρκικό πολεμικό ναυτικό βρίσκεται εξάλλου σε επιφυλακή».

Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία της δημοσκόπησης της εταιρείας ερευνών Metropoll δείχνουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κ. Ερντογάν στο εσωτερικό. Συγκεκριμένα, σε περίπτωση μονομαχίας του δημάρχου της Αγκυρας Μανσούρ Γιαβάς με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές του 2023, ο κ. Γιαβάς προηγείται με ποσοστό 53,9% έναντι 36,5% του προέδρου της Τουρκίας. Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου προηγείται στη δημοσκόπηση με 49,7% έναντι 40,9% του κ. Ερντογάν. Σε περίπτωση που ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ανακοινώσει την υποψηφιότητά του, τότε οι προεδρικές εκλογές του 2023 θα μετατραπούν σε «ντέρμπι», καθώς το ποσοστό του κ. Κιλιτσντάρογλου φθάνει το 43,3%, με τον κ. Ερντογάν να ακολουθεί με 42,5%.

Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία που δείχνουν τις τάσεις μεταξύ των Τούρκων πολιτών. Το 70,8% των ερωτηθέντων υποστηρίζει πως χειροτέρεψε η οικονομική του κατάσταση, το 66,2% πιστεύει πως η κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να βελτιώσει την οικονομία και το 72,9% δεν πιστεύει το ποσοστό του πληθωρισμού που ανακοινώνει η στατιστική υπηρεσία της Τουρκίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή