Ενέργεια: Επιφυλάξεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τα μέτρα στήριξης

Ενέργεια: Επιφυλάξεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τα μέτρα στήριξης

Με έκδηλη επιφυλακτικότητα και επισημάνσεις ότι μόνον οι προτάσεις που έχουν διατυπώσει θα δώσουν πραγματική λύση στο πρόβλημα της μεγάλης ακρίβειας στις τιμές της ενέργειας, υποδέχθηκαν τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης τις πρωθυπουργικές ανακοινώσεις.

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με έκδηλη επιφυλακτικότητα και επισημάνσεις ότι μόνον οι προτάσεις που έχουν διατυπώσει θα δώσουν πραγματική λύση στο πρόβλημα της μεγάλης ακρίβειας στις τιμές της ενέργειας, υποδέχθηκαν τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης τις πρωθυπουργικές ανακοινώσεις και τα κυβερνητικά σχέδια στο μέτωπο αυτό.

«Η ενεργειακή κρίση, που στη χώρα μας έχει πάρει απρόβλεπτες διαστάσεις, απαιτεί θεσμικές παρεμβάσεις, ανθεκτικές στοn χρόνο. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε μέτρα που έχουν εξαγγελθεί και στο παρελθόν, μαζί με μια επιδοματική πολιτική», αναφέρει το ΚΙΝΑΛ και προσθέτει: «Επιμένουμε στην επιβολή πλαφόν στη λιανική τιμή της ενέργειας, που ανακουφίζει άμεσα νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τους υπέρογκους λογαριασμούς και επιμερίζει το κόστος σε όλους τους συντελεστές της αγοράς. Αλλη μια φορά συμφώνησε με την εδώ και μήνες διατυπωμένη θέση μας για φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας. Επιτέλους, από τα λόγια ας περάσει στις πράξεις».

«Ο πρωθυπουργός επανέλαβε μέτρα που έχουν εξαγγελθεί και στο παρελθόν, μαζί με μια επιδοματική πολιτική», αναφέρει το ΚΙΝΑΛ.

Από την πλευρά του το ΚΚΕ προαναγγέλλει νομοθετικές πρωτοβουλίες και μεταξύ άλλων υπογραμμίζει: «Τα νέα κυβερνητικά μέτρα για την ενεργειακή ακρίβεια ουσιαστικά μετατρέπουν τους τερατώδεις λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος σε νέους πρόσθετους φόρους και περικοπές για τον λαό, αφού η όποια ελάφρυνση των λογαριασμών ρεύματος θα πληρωθεί απ’ τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή από τα λαϊκά νοικοκυριά. Η όποια ελάφρυνση θα αποδειχθεί τελικά χωρίς αντίκρισμα και μακριά από τις λαϊκές ανάγκες. Ουσιαστικό βήμα ανακούφισης του λαού κι οργάνωσης του αγώνα του μπορούν να αποτελέσουν μόνο οι προτάσεις του ΚΚΕ σε σύγκρουση με την πολιτική της Ε.Ε. για την “πράσινη μετάβαση”, η οποία ευθύνεται για την ενεργειακή ακρίβεια –πολύ πριν από τον πόλεμο– και που με συνέπεια προωθούν και στηρίζουν από κοινού Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα».

Νωρίτερα, μιλώντας στη Βουλή ο πρόεδρος της Ελλ. Λύσης Κυρ. Βελόπουλος έλεγε για το θέμα ότι η λύση για τη χώρα βρίσκεται στην «παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη» και τις «εξορύξεις φυσικού αερίου και πετρελαίου».

Τέλος, το ΜέΡΑ25 σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Συνεχίζουμε να παλεύουμε στο πλευρό των πολιτών για συλλογή υπογραφών για πραγματοποίηση δημοψηφίσματος για την κατάργηση του επαίσχυντου Χρηματιστηρίου της Ενέργειας και παράλληλα διεκδικούμε την επανεθνικοποίηση της ΔΕΗ, ώστε κυρίαρχα να ασκούνται σταθερά κοινωνικές πολιτικές και όχι να επαφιόμαστε σε πυροτεχνήματα “ελεημοσύνης”».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή