Επιδότηση ρεύματος για τη μεσαία τάξη

Επιδότηση ρεύματος για τη μεσαία τάξη

Ισχυρό πακέτο στήριξης για το κόστος της ενέργειας ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα 24ωρο πριν από την έναρξη του κομματικού συνεδρίου της Ν.Δ., με σύνθημα «Δίπλα στον πολίτη», ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε πράξη το σύνθημα του συνεδρίου, ανακοινώνοντας με διάγγελμά του την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής και παράλληλα δίνοντας έκτακτη αποζημίωση έως 600 ευρώ σε όλους τους πολίτες με εισόδημα έως 45.000 ευρώ. Η παρέμβαση Μητσοτάκη κινήθηκε σε τρία βασικά επίπεδα, που «πιάνουν» το σύνολο των πολιτών, κάτι που τονίζουν ιδιαιτέρως από το Μέγαρο Μαξίμου. Εν συντομία, το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει, πρώτον, επιστροφή σε κάθε ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή πρώτης κατοικίας του 60% όλων των πρόσθετων επιβαρύνσεων που έχει υποστεί, αναδρομικά από τον Δεκέμβριο έως και τον Μάιο. Δεύτερον, 90% φορολόγηση των πρόσθετων συγκυριακών εσόδων των εταιρειών ενέργειας, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για να ανακουφίσουν ελληνικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Τρίτον, αποσύνδεση από τον Ιούλιο των διεθνών αυξήσεων του φυσικού αερίου από τους λογαριασμούς ρεύματος στη χώρα έως και έναν χρόνο, βάζοντας έμμεσο πλαφόν.

Αντεπίθεση

Το πρόβλημα της ενέργειας αποτελούσε και αποτελεί το μεγαλύτερο που έχει αντιμετωπίσει έως τώρα η κυβέρνηση, καθώς σε αντίθεση με τα υπόλοιπα, χωρίς να μειώνεται η κρισιμότητά τους, το συγκεκριμένο επηρέαζε χωρίς εξαίρεση ολόκληρο τον πληθυσμό. Δεν είναι τυχαίο πως η μεγαλύτερη δημοσκοπική πτώση για την κυβέρνηση ήρθε με την ενεργειακή κρίση, ενώ κάτι αντίστοιχο δεν είχε καταγραφεί σε καμία άλλη μεγάλη κρίση. Από το Μέγαρο Μαξίμου σημειώνουν πως οι χθεσινές ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτελούν την αρχή της γενικευμένης αντεπίθεσης για τη Ν.Δ., που θα συνεχιστεί άμεσα σε πολιτικό επίπεδο κατά τη διάρκεια του τριήμερου συνεδρίου, όπου θα εκπεμφθεί σαφές πολιτικό μήνυμα και εν συνεχεία –όπως ευελπιστούν– κατά τη διάρκεια του θέρους, που όλα δείχνουν μεγάλη ανάκαμψη του τουρισμού. Επιπλέον στην κυβέρνηση με τις χθεσινές, ιδιαίτερα σημαντικές, ανακοινώσεις του πρωθυπουργού είναι πεπεισμένοι πως θα «αφοπλίσουν» τον ΣΥΡΙΖΑ από μια ατζέντα που προσπαθεί να μονοπωλήσει: τη φιλολαϊκή.

Η κυβέρνηση «αφοπλίζει» τον ΣΥΡΙΖΑ, που επιχειρούσε να μονοπωλήσει τη φιλολαϊκή ατζέντα.

Ενα ακόμα σημαντικό στοιχείο είναι πως ο πρωθυπουργός αποφάσισε να λάβει μέτρα που ανακουφίζουν οριζοντίως όλους τους πολίτες, καθώς επλήγησαν όλοι χωρίς εξαίρεση. Η απόφαση αυτή επιβεβαιώνει, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πως η παρούσα κυβέρνηση δρα χωρίς διαχωριστικές γραμμές για όλους τους πολίτες. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως οραματίζεται ένα κράτος που προστατεύει την κοινωνία, επιμερίζοντας δίκαια το κόστος κάθε αναγκαστικής προσαρμογής, «αλλά και μια πολιτεία που μάχεται για να αναπτύσσεται η χώρα ώστε τους καρπούς της συλλογικής προόδου να τους γεύονται όλοι οι πολίτες».

Αιχμή για την Ευρώπη

Από το διάγγελμα του πρωθυπουργού δεν έλειψε και η αιχμή για την Ε.Ε. «Ομως», είπε ο κ. Μητσοτάκης, «σε αντίθεση με τις πρωτοβουλίες που πήρε για το Ταμείο Ανάκαμψης, εδώ η Ευρώπη εμφανίζεται –μέχρι σήμερα τουλάχιστον– κατώτερη των περιστάσεων. Και, δυστυχώς, η λύση της αργεί», προσθέτοντας πως η Ελλάδα «συνεχίζει να τη διεκδικεί, αλλά στο μεταξύ δεν αδρανεί» και «δεν θα την περιμένει», προχωρώντας στο εθνικό σχέδιο για την ανακούφιση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή