Στις 12 Μαΐου η ψηφοφορία για τη νέα MDCA

Στις 12 Μαΐου η ψηφοφορία για τη νέα MDCA

Στη Βουλή βρίσκεται πλέον το σχέδιο νόμου για τη νέα Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), η τροποποίηση της οποίας υπεγράφη τον περασμένο Οκτώβριο στην Ουάσιγκτον από τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και ΗΠΑ, Νίκο Δένδια και Αντονι Μπλίνκεν.

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Βουλή βρίσκεται πλέον το σχέδιο νόμου για τη νέα Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), η τροποποίηση της οποίας υπεγράφη τον περασμένο Οκτώβριο στην Ουάσιγκτον από τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και ΗΠΑ, Νίκο Δένδια και Αντονι Μπλίνκεν. Η νέα MDCA θα έχει ψηφιστεί από τη Βουλή προτού ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον όπου στις 16 Μαΐου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και στις 17 Μαΐου θα απευθυνθεί στο Κογκρέσο. Η συμφωνία έχει προγραμματιστεί να ψηφιστεί στις 12 Μαΐου. Οπως είναι γνωστό, η συμφωνία αποτέλεσε ίσως την πλέον ουσιαστική απόδειξη σύσφιγξης των δεσμών ασφαλείας ανάμεσα σε Αθήνα και Ουάσιγκτον καθώς συνιστά το πρώτο πενταετούς διάρκειας συμβατικό κείμενο, έπειτα από τριάντα χρόνια μονοετών ανανεώσεων.

Η MDCA δίνει τη δυνατότητα στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις να κάνουν χρήση των στρατιωτικών εγκαταστάσεων στη ναυτική βάση της Σούδας, στο Στρατόπεδο Γεωργούλα στον Βόλο, στο Πεδίο Βολής Λιτοχώρου και στο Στρατόπεδο Γιαννούλη στην Αλεξανδρούπολη, επιπροσθέτως, βέβαια, με τη χρήση των εκεί λιμενικών εγκαταστάσεων. Υπενθυμίζεται ότι η MDCA είχε συνοδευθεί από μια επιστολή του κ. Μπλίνκεν προς τον Ελληνα πρωθυπουργό, που υπογράμμιζε, μεταξύ άλλων, «τη σταθερή μας αποφασιστικότητα να διαφυλάξουμε και να προστατεύσουμε αμοιβαία την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των χωρών μας έναντι ενεργειών που απειλούν την ειρήνη, συμπεριλαμβανομένης της ένοπλης επίθεσης ή της απειλής αυτής». Ως προς την ίδια τη χρησιμότητα της MDCA στην παρούσα φάση, η αξία της είναι αυταπόδεικτη, καθώς τους τελευταίους μήνες, λόγω και του πολέμου στην Ουκρανία, η αμερικανική στρατιωτική παρουσία έχει αυξηθεί κατακόρυφα, η Αλεξανδρούπολη έχει μετατραπεί σε κόμβο τράνζιτ για την προώθηση δυνάμεων σε Ρουμανία, Βουλγαρία και Πολωνία, στη Σούδα εξυπηρετούνται ακόμα και αεροπλανοφόρα, ενώ στην αεροπορική βάση της Λάρισας σταθμεύουν από UAV μέχρι ιπτάμενα τάνκερ της αμερικανικής αεροπορίας.

Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου που θα έχει στις «βαλίτσες» του ο πρωθυπουργός όταν μεταβεί στην Ουάσιγκτον για τη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν.

Εν τω μεταξύ, χθες, για την κρίση που σοβεί στην Ουκρανία αλλά και τις ευρύτερες συνέπειες που έχει δημιουργήσει η ρωσική εισβολή συνομίλησαν ο κ. Δένδιας και ο Ισπανός ομόλογός του Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών στη Μαδρίτη. Ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι στις συνομιλίες έγινε προσπάθεια να υπάρξει κοινή ανάγνωση με την Ισπανία για τις συνέπειες της ουκρανικής κρίσης, «σε θέματα όπως το μεταναστευτικό, η κατάσταση στη Β. Αφρική, ειδικά στη Λιβύη, και οι προκλήσεις που η Ελλάδα αντιμετωπίζει από την τουρκική παραβατικότητα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή