Η τεχνολογική καινοτομία ως μοχλός για την ανάπτυξη

Η τεχνολογική καινοτομία ως μοχλός για την ανάπτυξη

Τι μελετάει η αρμόδια επιτροπή της Βουλής

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι σημαίνει «καινοτομία» που ακούμε διαρκώς τα τελευταία χρόνια και πώς μπορεί να συμβάλει σε μια εποχή που τα πάντα αλλάζουν ραγδαία στην παγκόσμια αγορά; Με αυτό το αντικείμενο, της αξιοποίησης της ελληνικής έρευνας και της τεχνολογικής καινοτομίας, καταπιάνεται επισταμένως η Επιτροπή Ερευνας και Τεχνολογίας της Βουλής κατά τη διάρκεια της φετινής κοινοβουλευτικής χρονιάς, με επικεφαλής τον βουλευτή Επικρατείας καθηγητή Χρήστο Ταραντίλη. Καινοτομία είναι η υλοποίηση μιας νέας ιδέας που δημιουργεί θετικό αντίκτυπο για την κοινωνία, τις επιχειρήσεις, τους πολίτες. Η υλοποίηση αυτής της ιδέας μπορεί να οδηγήσει στην παραγωγή είτε ενός νέου προϊόντος είτε μιας νέας υπηρεσίας. Οσο μεγαλύτερος ο αντίκτυπος, τόσο σημαντικότερη η καινοτομία. Πρόκειται για έναν τομέα που ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει μεγάλη βαρύτητα και θέλει να αναπτυχθεί περαιτέρω, καθώς αποτελεί το μέλλον.

Στο πλαίσιο αυτό, στην επιτροπή έχουν κληθεί μέλη του «ελληνικού οικοσυστήματος» τεχνολογικής καινοτομίας (επιχειρήσεις τεχνολογίας, επενδυτές, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, εγχώριοι και ευρωπαϊκοί θεσμοί) και καταγράφονται οι προτάσεις τους για την επιτάχυνση της ανάπτυξης των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων, δηλαδή των startups ως είθισται να λέγονται διεθνώς, καθώς και συνολικά του οικοσυστήματος. Στόχος είναι, με την υλοποίηση των συγκεκριμένων προτάσεων από την πολιτεία, να διαμορφωθεί το κατάλληλο περιβάλλον ώστε οι ελληνικές startups να εξελιχθούν σε επιτυχημένες εξαγωγικές εταιρείες τεχνολογίας που θα απευθύνουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους στις μεγάλες διεθνείς αγορές.

Μεταξύ άλλων έχουν παρευρεθεί στη Βουλή τον τελευταίο μήνα, με φυσική παρουσία, οι Χάρης Καρώνης ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Viva Wallet –πρώτη ευρωπαϊκή Neobank αξίας περίπου 2 δισ. ευρώ με δραστηριότητα σε 23 χώρες στην Ευρώπη–, ο Αιμίλιος Χαλαμανδάρης συνιδρυτής της εταιρείας Innoetics, που ανέπτυξε τεχνολογίες μετατροπής κειμένου σε ομιλία στο ελληνικό ερευνητικό κέντρο «Αθηνά», ο Γιώργος Σιδηρόπουλος συνιδρυτής της εταιρείας Think Silicon, που ειδικεύεται στη σχεδίαση μονάδων επεξεργασίας γραφικών υψηλής απόδοσης και πολύ χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας για φορητές συσκευές και ο Βασίλης Γρηγορίου, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης εταιρείας στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης Advent Technologies, ενώ την άλλη εβδομάδα θα μιλήσει στην επιτροπή ο Βύρων Νικολαΐδης ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της PeopleCert – η ελληνική εταιρεία πιστοποίησης δεξιοτήτων, που λόγω της τεχνολογίας που ανέπτυξε πραγματοποιεί εκατομμύρια εξετάσεις παγκοσμίως, έχοντας πάνω από 2.000 καταστήματα σε 230 χώρες.

«Η επένδυση στις ελληνικές startups εταιρείες αποτελεί δείκτη εμπιστοσύνης στην εφευρετικότητα των Ελλήνων και στην ικανότητα της χώρας να μετασχηματίζεται».

Οι προτάσεις που διατυπώνονται στην Επιτροπή Ερευνας και Τεχνολογίας για την επιτάχυνση της ανάπτυξης του οικοσυστήματος των ελληνικών startups αφορούν άμεσα όλους τους πολίτες, καθώς αν υλοποιηθούν θα διαμορφώσουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις: α) ώστε μέχρι το 2030 η δραστηριότητα των ελληνικών startups να αντιπροσωπεύει, όπως συμβαίνει στις οικονομίες του δυτικού κόσμου, το 8%-10% του ΑΕΠ της χώρας μας, β) να μειωθεί το αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο της χώρας, το οποίο αποτελεί και την κύρια αιτία των διαχρονικών ελλειμμάτων της, γ) να καταστεί η Ελλάδα κόμβος τεχνολογικής καινοτομίας προσελκύοντας ξένα επενδυτικά κεφάλαια, δ) να ανασχεθεί οριστικά η μετανάστευση ταλαντούχων ανθρώπων με υψηλή μόρφωση και εξειδίκευση, καθώς και να αρχίσει η επιστροφή των 400.000 νέων που αναγκάστηκαν να αφήσουν την εγχώρια αγορά εργασίας, ε) να καλυφθούν οι χιλιάδες θέσεις εργασίας στον τεχνολογικό τομέα οι οποίες παραμένουν ακόμα και σήμερα ανοιχτές λόγω έλλειψης εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο πρόεδρος της Επιτροπής, καθηγητής Χρήστος Ταραντίλης, «η επένδυση στις ελληνικές startups εταιρείες αποτελεί δείκτη εμπιστοσύνης στην εφευρετικότητα των Ελλήνων και στην ικανότητα της χώρας να μετασχηματίζεται».

Μεταξύ των προτάσεων που έχουν κατατεθεί στην Επιτροπή είναι να βρεθούν νέα χρηματοδοτικά εργαλεία από το κράτος, καθώς οι ελληνικές startups δεν έχουν τα περιουσιακά στοιχεία να υποθηκεύσουν ώστε να μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τις τράπεζες, να καλυφθεί το κενό της τραπεζικής χρηματοδότησης των ελληνικών startups από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα στα πρότυπα της Silicon Valley Bank στην Αμερική και της Barclays στην Αγγλία, να συνδεθούν τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα με τα ελληνικά venture capitals προκειμένου τα ερευνητικά αποτελέσματά τους να αξιοποιηθούν εμπορικά στη λογική του βρετανικού προγράμματος Innovate UK και να μειωθούν οι εργοδοτικές εισφορές στις μικρομεσαίες τεχνολογικές επιχειρήσεις στις οποίες ωριμάζουν συνήθως επαγγελματικά οι ταλαντούχοι εργαζόμενοι του κλάδου της πληροφορικής.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή