ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ: «Νέα ψήφος εμπιστοσύνης»

ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ: «Νέα ψήφος εμπιστοσύνης»

Ικανοποίηση στη Χαρ. Τρικούπη για τη μεγάλη συμμετοχή στο εσωκομματικό δημοψήφισμα, μέσω του οποίου υιοθετήθηκε η ονομασία ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον Νίκο Ανδρουλάκη να μιλάει για «νέα ψήφο εμπιστοσύνης» και τα χαμόγελα στη Χαρ. Τρικούπη να είναι πλατιά από το βράδυ της Κυριακής, το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, όπως πλέον ονομάζεται και επισήμως, μπορεί να ισχυρίζεται ότι η τριπλή εκλογική διαδικασία της 8ης Μαΐου επανέφερε σε βάση και κόμμα τις εικόνες μαζικής συμμετοχής από τις κάλπες της 5ης Δεκεμβρίου.

Οι 179.000 ψηφίσαντες (που θα ξεπεράσουν τις 180.000 σήμερα, καθώς προσέρχονται οι ομάδες επιστημόνων και συνδικαλιστών) είναι γεγονός ότι ξεπέρασαν ακόμη και τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες, καθώς ο πήχυς είχε άτυπα τεθεί στις 100.000. Κι αν η συντριπτική επικράτηση της νέας ονομασίας –που υπολογίζεται στα εδάφη του 95%– ήταν αναμενόμενη, από το ΠΑΣΟΚ αναδείκνυαν και άλλα θετικά μηνύματα.

Πρώτον, «το καθαρό στίγμα της ανανέωσης». Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι οι εισροές μελών αφορούν κυρίως νεότερες ηλικίες, ενώ πιο απτά στοιχεία προκύπτουν από νομαρχιακές επιτροπές και συνέδρους. Συγκεκριμένα, όπως λέγεται, πάνω από το 50% όσων εξελέγησαν στα τοπικά όργανα είναι κάτω των 40 ετών, ενώ στο ίδιο έδαφος κινείται περίπου το 1/3 του συνεδριακού σώματος, «καταρρίπτοντας τα περί… άσπρων κεφαλιών στις εσωκομματικές συγκεντρώσεις», όπως περιέγραφαν γλαφυρά από τον ηγετικό πυρήνα.

Δεύτερον, οι πολύ καλές επιδόσεις στην Αττική. Το λεκανοπέδιο, που στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις αποτέλεσε τη μεγάλη πληγή για το ΠΑΣΟΚ και το ΚΙΝΑΛ –και έχει βρεθεί εύλογα στο επίκεντρο των προεκλογικών σχεδιασμών–, κινήθηκε επίσης σε ανέλπιστα υψηλά επίπεδα. Από εκεί και πέρα, οι έως τώρα μετρήσεις επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις ότι τα παραδοσιακά «πράσινα κάστρα» του παρελθόντος αρχίζουν να… αφυπνίζονται: Κρήτη και Αχαΐα κατά πρώτο λόγο, αλλά και Δωδεκάνησα, Θεσσαλία, οδήγησαν την κούρσα. Τρίτον, ο υψηλός πήχυς της συμμετοχής αποτελεί και ένα ισχυρό επικοινωνιακό χαρτί απέναντι στους αντιπάλους. Από τη Χαρ. Τρικούπη προέτασσαν ότι στις αντίστοιχες διαδικασίες η Ν.Δ. συγκέντρωσε περίπου 135.000 ψηφοφόρους και ο ΣΥΡΙΖΑ 40.000. Βέβαια, στην επίδοση της Κυριακής για το ΠΑΣΟΚ έπαιξε ρόλο και το δημοψήφισμα για το όνομα, που αποδείχθηκε, σε κάθε περίπτωση, μια αποδοτική κίνηση, εξασφαλίζοντας παράλληλα και ευρεία εσωτερική συναίνεση. Το βάρος, πάντως, πέφτει κυρίως στην Κουμουνδούρου, που την Κυριακή στήνει τις δικές της κάλπες, και η διαφορά προμηνύεται μεγάλη. Επιπλέον, στο ίδιο επικοινωνιακό πλαίσιο, προτάχθηκαν και οι ψήφοι «εκτός των τειχών». Πίσω από τα «πράσινα» παραβάν βρέθηκαν τόσο ο πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος, με τον οποίο το φλερτ είναι γνωστό, όσο και η ανεξάρτητη βουλευτής (εξελέγη με το ΜέΡΑ25) Κωνσταντίνα Αδάμου, για την οποία πάντως διευκρινιζόταν ότι δεν τίθεται θέμα ένταξης στην τωρινή Κ.Ο.

Επόμενο βήμα στο προσυνεδριακό έδαφος, η σημερινή (12.00) παρουσίαση του Προγραμματικού Πλαισίου της παράταξης, με την οικονομία να βρίσκεται στο επίκεντρο. Εκτός του Ν. Ανδρουλάκη, στην παρουσίαση θα συμμετάσχουν ο επικεφαλής του Ινστιτούτου InSocial και πρώην υπουργός Νίκος Χριστοδουλάκης και ο σύμβουλος της Κ.Ο. για θέματα Οικονομίας Ηλίας Κικίλιας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή