Τηλεδιάσκεψη 3+1: Η ενεργειακή ασφάλεια στο επίκεντρο

Τηλεδιάσκεψη 3+1: Η ενεργειακή ασφάλεια στο επίκεντρο

Την ενεργειακή ασφάλεια είχε, όπως άλλωστε αναμενόταν, στο επίκεντρό της η τηλεδιάσκεψη του σχήματος 3+1 (Ελλάδα, Ισραήλ, Κυπριακή Δημοκρατία και ΗΠΑ) σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα.

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ενεργειακή ασφάλεια είχε, όπως άλλωστε αναμενόταν, στο επίκεντρό της η τηλεδιάσκεψη του σχήματος 3+1 (Ελλάδα, Ισραήλ, Κυπριακή Δημοκρατία και ΗΠΑ) σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα. Οι τέσσερις υπουργοί Νίκος Δένδιας, Γιαΐρ Λαπίντ, Γιάννης Κασουλίδης και Αντονι Μπλίνκεν (ο οποίος οικουρεί λόγω κορωνοϊού) συμφώνησαν ότι πριν από το τέλος του 2022 θα συναντηθούν εκ νέου, διά ζώσης, στην Ουάσιγκτον, στη Λευκωσία ή στην Αθήνα. Οι τέσσερις υπουργοί κατέληξαν σε κοινή δήλωση, στην οποία υπογραμμίζουν την «κοινή δέσμευσή τους στην προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο». Στη κοινή διακήρυξη σημειώνεται, επιπλέον, η δέσμευση για συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, της οικονομίας, της δράσης για το κλίμα, της ετοιμότητας για έκτακτες καταστάσεις και αντιτρομοκρατική δράση, αλλά και στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και της διασυνδεσιμότητας στην περιοχή. Στην κοινή δήλωση υπογραμμίζεται η υποστήριξη στη σύνοδο της Νεγκέβ (τον περασμένο Μάρτιο) ως παράδειγμα περιφερειακής συνεργασίας ανάμεσα στο Ισραήλ και στις αραβικές χώρες. Οι υπουργοί, επίσης, καταδικάζουν τις πρόσφατες επιθέσεις (5 Μαΐου) κατά Ισραηλινών στο Ελάντ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Δένδιας εξέφρασε την ανησυχία της Ελλάδας για τον υπό κατασκευήν σταθμό παραγωγής πυρηνικής ενέργειας από τη ρωσική εταιρεία Rosatom, στο Ακούγιου, μια ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή της Τουρκίας, τονίζοντας ότι ήδη έχει μεταφέρει τις ελληνικές θέσεις στον γενικό διευθυντή του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας. Ο κ. Δένδιας σημείωσε ακόμη ότι ύστερα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία η ενεργειακή ασφάλεια, καθώς και η διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, γίνονται ακόμη πιο επιτακτικές. Και αφήνοντας σαφή αιχμή για την τουρκική συμπεριφορά, επανέλαβε πως «πάγια θέση της Ελλάδας είναι ότι τα πολυμερή σχήματα συνεργασίας, όπως το EastMed Gas Forum, είναι ανοικτά και σε άλλες χώρες της περιοχής».

Τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Ισραήλ και Κυπριακής Δημοκρατίας, με τη συμμετοχή του Αντονι Μπλίνκεν.

Μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης, ο κ. Δένδιας γνωστοποίησε ότι αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη διασυνδεσιμότητα και στην ενεργειακή ασφάλεια και συγκεκριμένα στον νέο πλωτό σταθμό μετατροπής υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, «στην ενεργειακή σύνδεση Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ μέσω του γνωστού αγωγού EastΜed, αλλά και της ηλεκτρικής διασύνδεσης Euroasia Interconnector». Μάλιστα, επ’ αυτού, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι «τα δύο έργα, ως γνωστόν, ακολουθούν την ίδια γεωγραφική όδευση». Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι στο πλαίσιο του σχήματος «3+1» εξετάστηκε η συνεργασία στην οικονομία, στις νέες τεχνολογίες, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην πολιτική προστασία. Και κατέληξε επισημαίνοντας ότι «κυρίως αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι η διάχυση του μηνύματος ότι η Ελλάδα, μαζί με την Κύπρο, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ είναι πυλώνες της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή μας».

Σημειώνεται, τέλος, ότι χθες το απόγευμα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Τζέιμς Οστιν. Σύμφωνα με το ανακοινωθέν του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, οι κ. Παναγιωτόπουλος και Οστιν συζήτησαν για το εξαιρετικό επίπεδο της στρατηγικής αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ, τη σημασία, στο πλαίσιο αυτό, της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) και τον ρόλο της Ελλάδας ως συμμάχου στην ασφάλεια και στη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε και στα ελληνοτουρκικά, «υπογραμμίζοντας την ανάγκη πλήρους σεβασμού του διεθνούς δικαίου και της αρχής της καλής γειτονίας».

Επαναλειτουργεί η πρεσβεία στο Κίεβο

Την επανέναρξη των εργασιών της πρεσβείας της Ελλάδας στο Κίεβο ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντησή του με την Κενυάτισσα ομόλογό του Ρέιτσελ Ομάμο. Προς το παρόν η πρεσβεία θα λειτουργήσει με επιτετραμμένο και συγκεκριμένα τον μέχρι πρότινος γενικό πρόξενο στη Μαριούπολη Μανώλη Ανδρουλάκη. Ο κ. Δένδιας υπενθύμισε ότι, πέρα από την πρεσβεία στο Κίεβο, παραμένει ανοιχτό το γενικό προξενείο στην Οδησσό, στο πλευρό της ομογένειας αλλά και του ουκρανικού λαού. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ανδρουλάκης ήταν ο τελευταίος Ευρωπαίος διπλωμάτης που έφυγε από τη μαρτυρική πόλη της Μαριούπολης

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή