Αιχμές από Δένδια κατά Σαμαρά περί «πατριωτισμού»

Αιχμές από Δένδια κατά Σαμαρά περί «πατριωτισμού»

Απάντηση Παναγιωτόπουλου σε Βίτσα που υποστήριξε πως λόγω της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ η Αλεξανδρούπολη γίνεται στόχος της Ρωσίας

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τις ψήφους της Ν.Δ. και του ΚΙΝΑΛ εγκρίθηκε χθες από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών μέσω του οποίου κυρώνεται η νέα ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία και το οποίιο θα τεθεί προς οριστική έγκριση από την Εθνική Αντιπροσωπεία αύριο με τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.

Οι παριστάμενοι υπουργοί Εξωτερικών Ν. Δένδιας και Εθνικής Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος απέρριψαν με τρόπο κατηγορηματικό την επιχειρηματολογία των κομμάτων της αντιπολίτευσης, και ιδιαίτερα του ΣΥΡΙΖΑ, που καταψήφισαν τη συμφωνία, υποστηρίζοντας ότι εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών και όχι της χώρας μας. Τα βέλη της κριτικής επικεντρώθηκαν κυρίως στην κατ’ αρχήν πενταετή διάρκεια της συμφωνίας, καθώς και στη χρήση της Αλεξανδρούπολης από τις αμερικανικές δυνάμεις, με τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Κατρούγκαλο να δηλώνει ότι το κόμμα του ως κυβέρνηση θα επαναδιαπραγματευθεί τη συμφωνία και τον βουλευτή Δ. Βίτσα να υποστηρίζει ότι η Αλεξανδρούπολη καθίσταται στόχος της Ρωσίας.

Απάντηση Παναγιωτόπουλου σε Βίτσα που υποστήριξε πως λόγω της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ η Αλεξανδρούπολη γίνεται στόχος της Ρωσίας.

«Θέλαμε την πενταετία. Και να σας πω την αλήθεια υπήρχε και σκέψη στην κυβέρνηση και για δεκαετία, όχι μόνο για πενταετία», είπε ο κ. Δένδιας, υποστηρίζοντας ότι έτσι καθίσταται «ευκολότερη η διάθεση κονδυλίων από τις αμερικανικές διοικήσεις για τη βελτίωση των στρατιωτικών μας εγκαταστάσεων, που περιλαμβάνονται στη συμφωνία». Για να προσθέσει: «Και θέλουμε την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης», συμπληρώνοντας ότι η συγκεκριμένη αυτή επιλογή αποδεικνύεται ορθή και από το γεγονός ότι ήταν «το πρώτο πράγμα για το οποίο διαμαρτυρήθηκε ο πρόεδρος Ερντογάν στον πρόεδρο Μπάιντεν στην πρώτη τηλεφωνική τους συνομιλία».

Από τα αξιοσημείωτα της τοποθέτησης του υπουργού Εξωτερικών, πάντως, ήταν και μια επισήμανση περί «πατριωτισμού» που ερμηνεύθηκε ως έμμεση αιχμή εσωκομματικών διαστάσεων με αποδέκτη τον κ. Σαμαρά: «Ουδείς αρνείται τον πατριωτισμό οιουδήποτε, αλλά δεν μπορούμε να κρύψουμε μέσα στην αίθουσα ότι πολλές φορές στην Ιστορία μας ο πατριωτισμός κάλυψε ιδιοτελέστατες προσωπικές ατζέντες, αλλά ας ξεχάσουμε το παρελθόν. Να συμφωνήσουμε ότι η απραξία δεν συνιστά πατριωτισμό και ο στρουθοκαμηλισμός επίσης δεν συνιστά πατριωτισμό». Υπενθυμίζεται πως ο πρώην πρωθυπουργός στο συνέδριο της Ν.Δ. είχε ασκήσει εμμέσως κριτική στον κ. Δένδια για τις θέσεις του περί αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και όχι εξορύξεων υδρογονανθράκων από υποθαλάσσιες περιοχές.

Στο θέμα της Αλεξανδρούπολης επανήλθε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, όπως προαναφέρθηκε, ο κ. Βίτσας: «Υπουργέ μου, γίνεται στόχος η Αλεξανδρούπολη. Δεν το καταλαβαίνεις;», είπε ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απευθυνόμενος αυτή τη φορά στον κ. Παναγιωτόπουλο. «Νομίζω ότι στο πλαίσιο των διαφορών μας με την Τουρκία δεν είναι μόνο η Αλεξανδρούπολη στόχος», σχολίασε αμέσως ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, καθώς η εν εξελίξει συζήτηση εκείνη την ώρα εστιαζόταν στα ελληνοτουρκικά. «Δεν είναι μόνο η Τουρκία, είναι και η Ρωσία», επέμεινε ο κ. Βίτσας. «Είναι η Ρωσία; Μη με αναγκάζετε να πω αυτό που είπα και στην Ελληνική Λύση, να μην προσθέτετε δηλαδή τη δική σας δυσαρέσκεια μαζί με αυτούς που έχουν ήδη εκφράσει τη δυσαρέσκεια για την Αλεξανδρούπολη», είπε ο υπουργός Αμυνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή