Επίδοση διαπιστευτηρίων από τον Τζορτζ Τσούνη

Επίδοση διαπιστευτηρίων από τον Τζορτζ Τσούνη

Τα διαπιστευτήριά του στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επέδωσε χθες ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζορτζ Τσούνης, ο οποίος επανέλαβε τη δέσμευσή του να προωθήσει τους κοινούς στόχους Αθήνας - Ουάσιγκτον

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τυπική αλλά απαραίτητη επίδοση των διαπιστευτηρίων του στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου προχώρησε χθες ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζορτζ Τσούνης. Ως ξεχωριστή τιμή στη ζωή του περιέγραψε τη διαδικασία ο κ. Τσούνης, επισημαίνοντας μάλιστα ότι «είμαστε απολύτως δεσμευμένοι να εργαστούμε με την κυβέρνηση και τον λαό της Ελλάδας προκειμένου να προωθήσουμε τους κοινούς στόχους μας για την ειρήνη και την ευημερία». Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρέσβης των ΗΠΑ είχαν και μια σύντομη συνομιλία σχετικά με τις αναμνήσεις του κ. Τσούνη από τα παιδικά καλοκαίρια του στον τόπο καταγωγής των γονιών του, τον Πλάτανο της ορεινής Ναυπακτίας. Πέρα από την τελετουργική και τυπική διάστασή της, η διαπίστευση του κ. Τσούνη ως πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα έχει και ουσία. Και τούτο διότι με τον τρόπο αυτό μπορεί να παραστεί και επισήμως στην επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει την επόμενη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η πολυάριθμη κυβερνητική αντιπροσωπεία που θα τον συνοδεύει.

Ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα σημείωσε πως «είμαστε δεσμευμένοι να εργαστούμε με την κυβέρνηση προκειμένου να προωθήσουμε τους κοινούς στόχους μας».

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον είναι σημαντική από πολλές απόψεις, καθώς πραγματοποιείται μεσούσης της κρίσης που συνοδεύει τον πόλεμο στην Ουκρανία, με την ενέργεια και την ανάγκη προάσπισης κοινών αξιών στο επίκεντρο. Ισως το πλέον σημαντικό στοιχείο της επίσκεψης, εκτός βεβαίως από το τετ α τετ με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, είναι η ευκαιρία να απευθυνθεί στην ολομέλεια του Κογκρέσου, σε μια ιστορική ομιλία. Στίγμα των προθέσεων του κ. Μητσοτάκη θα προκύψει και στην αυριανή ομιλία του στη Βουλή, η οποία θα προηγηθεί της ψηφοφορίας για την κύρωση της τροποποίησης του πρωτοκόλλου της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) Ελλάδας – ΗΠΑ. Σημειώνεται, τέλος, ότι όπως η «Κ» έχει εγκαίρως και επανειλημμένως αναφέρει σε εκτενή ρεπορτάζ, οι ΗΠΑ πιέζουν για την αποστολή και νέων οπλικών μέσων στην Ουκρανία, που πάντως προς το παρόν βρίσκει την Αθήνα αρνητική, αν αυτή δεν περιλαμβάνει την άμεση αντικατάσταση από ισότιμης αξίας συστήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή