Μετωπική για την αστυνόμευση στο κέντρο της Αθήνας

Μετωπική για την αστυνόμευση στο κέντρο της Αθήνας

Μετωπική σύγκρουση μεταξύ δημάρχου Αθηναίων και υπουργού Προστασίας του Πολίτη με αντικείμενο την αστυνόμευση στο κέντρο της Αθήνας σημειώθηκε χθες.

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επαρκής αστυνόμευση της πόλης ενόψει του μεγάλου αριθμού τουριστών που αναμένονται στην Αθήνα βρέθηκε στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ Δήμου Αθηναίων και υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Χθες ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης έθεσε το θέμα δημόσια με ιδιαίτερη ένταση, μιλώντας στον ραδιοσταθμό ΣΚΑΪ και την εκπομπή του Αρη Πορτοσάλτε, επισημαίνοντας ότι η πόλη αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα ασφάλειας. Μάλιστα ο δήμαρχος, ο οποίος έχει μιλήσει για το θέμα και στο δημοτικό συμβούλιο, ανέφερε ότι αναγκάστηκε να απευθυνθεί δημοσίως στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο, εφόσον του ζητάει ραντεβού εδώ και έναν μήνα, αλλά ο υπουργός δεν ανταποκρίνεται.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο απάντησε ότι «η πραγματικότητα είναι πως ο δήμαρχος Αθηναίων είναι σε συνεχή επαφή και συνεργασία με τον υφυπουργό Ελευθέριο Οικονόμου, ο οποίος παρακολουθεί από κοντά τις δράσεις της ΕΛ.ΑΣ. για την ενίσχυση της ασφάλειας στο κέντρο και τις γειτονιές της Αθήνας», προσθέτοντας: «Πραγματικότητα είναι επίσης οι αλλεπάλληλες δράσεις που έχει πραγματοποιήσει η ΕΛ.ΑΣ. στο κέντρο της Αθήνας το τελευταίο δίμηνο». Σχολιάζοντας την ανακοίνωση, πηγές του Δήμου Αθηναίων ανέφεραν: «Ο υπουργός, ας περπατήσει στους δρόμους και τις γειτονιές της Αθήνας για να δει και των κατοίκων τις πραγματικότητες. Ο δήμαρχος θα τον συνοδεύσει και θα τον ξεναγήσει ευχαρίστως».

Ανταπαντώντας το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανέφερε ότι «θα είναι χρήσιμο στον δήμαρχο Αθηναίων να συμμετέχει από πιο κοντά στις επόμενες επιχειρήσεις της Ελληνικής Αστυνομίας στο κέντρο και τις γειτονιές της Αθήνας για την αντιμετώπιση των παράνομων μεταναστών, του παραεμπορίου και οποιουδήποτε παρανομεί. Εκτός αν πιστεύει ότι δεν είναι χρήσιμες αυτές οι δράσεις της Ελληνικής Αστυνομίας».

«Μη μασάμε τα λόγια μας. Η Αθήνα έχει ένα πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή που μιλάμε», δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων.

«Μη μασάμε τα λόγια μας. Η Αθήνα έχει ένα πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Αρκεί να κάνετε μια βόλτα στις γειτονιές για να πειστείτε. Κι εδώ δεν χρειαζόμαστε στατιστικές. Εγώ περπατάω κάθε μέρα και ακούω τον κόσμο…», είχε τονίσει νωρίτερα ο κ. Μπακογιάννης. Επισήμανε μάλιστα ότι τους τελευταίους μήνες υπάρχει επιδείνωση. «Η αλήθεια είναι ότι έχει γίνει πολύ μεγάλη πρόοδος για ένα πρόβλημα το οποίο είναι διαχρονικό, δεν ξεκίνησε τα τελευταία δύο χρόνια, είχε γίνει πάρα πολύ μεγάλη πρόοδος, αλλά δυστυχώς τους τελευταίους μήνες διαπιστώνουμε μια υποχώρηση της αστυνομίας».

Διευκρινίζοντας ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα με τον κ. Θεοδωρικάκο, τον οποίο μάλιστα αποκάλεσε φίλο του, σημείωσε ότι έχει φτάσει σε απόγνωση καθώς τον παρακαλεί να συναντηθούν εδώ και έναν μήνα, χωρίς να βρίσκει ανταπόκριση. «Καταλαβαίνω ότι προφανώς ο υπουργός έχει άλλα ζητήματα, έχει πολλά ζητήματα, αλλά φαντάζομαι ότι μεταξύ των πρώτων δέκα είναι και η Αθήνα. Να σας το πω κι αλλιώς: Τάκη, έχουμε πρόβλημα και πρέπει κάτι να κάνουμε άμεσα», τόνισε χαρακτηριστικά. Ανέφερε ότι έχει χαρτογραφήσει την εγκληματικότητα και την παραβατικότητα στην πόλη και έχει φτιάξει τον «μαύρο χάρτη» της, τα σημεία δηλαδή στα οποία το πρόβλημα είναι πιο έντονο και τα συγκεκριμένα στοιχεία μπορεί να τα παραδώσει στον υπουργό. «Η Αθήνα χρειάζεται μια προληπτική, ενεργή και διαρκή αστυνόμευση στις γειτονιές και το κέντρο της. Εμείς γι’ αυτό μιλάμε για ένα νέο μοντέλο κοινοτικής αστυνόμευσης. Με τον αστυνομικό στη γειτονιά. Οχι τον αστυνομικό απλώς έξω απ’ το αστυνομικό τμήμα», τόνισε ο κ. Μπακογιάννης, αφήνοντας σαφείς αιχμές για την αξιοποίηση του δυναμικού της αστυνομίας.

Κύκλοι του Δήμου Αθηναίων ανέφεραν χθες στην «Κ» χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν σημεία του κέντρου όπου η αστυνομία για τους πολίτες είναι αόρατη. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, στον Δήμο Αθηναίων εκτός από τα παράπονα των πολιτών έχει εκφραστεί και δυσαρέσκεια από τους επιχειρηματίες που έχουν επενδύσει στο κέντρο της πόλης με στόχο την προσέλκυση τουριστών. Ο κ. Μπακογιάννης επίσης ζήτησε να αυξηθούν οι εργαζόμενοι στη δημοτική αστυνομία (400-450 σήμερα σε σχέση με 1.150 το 2014) και να τους δοθούν περισσότερες αρμοδιότητες, έτσι ώστε να υποστηρίζουν την αστυνομία στο έργο της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή