«Πόλεμος» Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ με φόντο τα επεισόδια στο ΑΠΘ

«Πόλεμος» Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ με φόντο τα επεισόδια στο ΑΠΘ

Ακόμα και σε περιόδους πολιτικής νηνεμίας, τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα πανεπιστήμια αποτελούν «κόκκινο πανί» για τα κόμματα.

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμα και σε περιόδους πολιτικής νηνεμίας, τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα πανεπιστήμια αποτελούν «κόκκινο πανί» για τα κόμματα. Με δύο εντελώς διαφορετικές αντιλήψεις, Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησαν νέα βεντέτα με αφορμή τα επεισόδια στο ΑΠΘ. Η προσπάθεια των πρυτανικών αρχών να μετατραπεί το «στέκι του Βιολογικού» –που επί 34 χρόνια ήταν υπό κατάληψη– σε βιβλιοθήκη άναψε τα αίματα. Η αφορμή δόθηκε από την ανακοίνωση της νεολαίας της Κουμουνδούρου, που υποστήριξε πως η αστυνομία εκφοβίζει και ξυλοκοπεί τους φοιτητές. Η Ν.Δ. απάντησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρέχει κάλυψη στις παραβατικές ομάδες που επιχειρούν να διαλύσουν το δημόσιο πανεπιστήμιο. Σε συνδυασμό με την καθυστερημένη ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που μίλησε για «φθηνές προβοκάτσιες» και «στημένη ένταση», το πολιτικό θερμόμετρο ανέβηκε ακόμα πιο πολύ.

Η Πειραιώς κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι τοποθετείται ως περιθωριακή ομάδα.

Λάδι στη φωτιά έριξε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ. Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «σε στέκι πανεπιστημιακής σχολής, στο 99,9% των περιπτώσεων όχι μόνο δεν υπάρχουν καταστροφές, αλλά υπάρχει και μια αξιοποίηση του χώρου η οποία είναι πέρα και έξω από τις ταξινομητικές λογικές του πανεπιστημίου». Συμπλήρωσε πως τα ανώτατα ιδρύματα είναι χώροι ανοιχτοί και έκανε λόγο για «προκλητική και σχεδόν προβοκατόρικη στάση του πρύτανη, ο οποίος δεν έχει στόχο να φτιάξει βιβλιοθήκη. Αν ήθελε να φτιάξει βιβλιοθήκη θα μπορούσε ήδη να την έχει φτιάξει. Ο πρύτανης ήθελε –και το λέω μετά λόγου γνώσης– να προκαλέσει αυτή τη σκηνή». Σε υψηλούς τόνους ήταν η απάντηση από τη Ν.Δ., υποστηρίζοντας πως η αξιωματική αντιπολίτευση τοποθετείται ως μια περιθωριακή ομάδα: «Ο κ. Τζανακόπουλος υποστηρίζει τους μπαχαλάκηδες λέγοντας ότι “προκλήθηκαν” από τον πρύτανη του ΑΠΘ. Πώς προκλήθηκαν; Από την προοπτική δημιουργίας βιβλιοθήκης! Προφανώς για τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ τα πανεπιστήμια, αντί για βιβλιοθήκες, θα πρέπει να έχουν χώρους με στειλιάρια και μολότοφ». Την προσεχή Τρίτη ολοκληρώνεται η εκπαίδευση των 400 φρουρών και ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, εκτίμησε πως «έχει στηθεί στη Θεσσαλονίκη μια βεντέτα προκλήσεων που έχουν ως στόχο τη “νομιμοποίηση” στα μάτια της κοινής γνώμης της αποτρόπαιης ιδέας να εγκατασταθεί Πανεπιστημιακή Αστυνομία». Στη διαμάχη συμμετείχε και ο Γιάννης Οικονόμου, που ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει περίπτωση να συμβιβαστεί η κυβέρνηση, ούτε πολιτικά ούτε στην πράξη, με τα απομεινάρια αυτού του παρελθόντος».

Πάνω του έχει πάρει την προεκλογική καμπάνια ενόψει της επανεκλογής του ο Αλέξης Τσίπρας. Με παρεμβάσεις στη Βουλή, περιοδείες και αλλεπάλληλες συνεντεύξεις συνεχίζει να καλεί τους προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες στην κυριακάτικη προεδρική κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ, ασκώντας παράλληλα σκληρή κριτική στο Μαξίμου. Από τη Θεσσαλονίκη δήλωσε πως «η καθημερινότητα και η ζωή των πολιτών με την κυβέρνηση Μητσοτάκη θυμίζει πλέον Survivor». Μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη υποστήριξε ότι στην κοινωνία «υπάρχει ένα κλίμα βουβής οργής και αγανάκτησης το οποίο έχω να το συναντήσω από την πρώτη εποχή των μνημονίων». Για τα υπερκέρδη εταιρειών παραγωγής ενέργειας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «αρχίζει τις αφαιρέσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή