Eπιμονή της Άγκυρας για προμήθεια F-16

Eπιμονή της Άγκυρας για προμήθεια F-16

Την ελπίδα του να λάβει η χώρα του την έγκριση του Κογκρέσου για την προμήθεια των F-16 εξέφρασε ο Ιμπραήμ Καλίν, ενώ φρόντισε να κατηγορήσει την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ για έλλειψη στρατηγικής.

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Την ελπίδα του να λάβει η χώρα του την έγκριση του Κογκρέσου για την προμήθεια των F-16 εξέφρασε ο Ιμπραήμ Καλίν, ενώ φρόντισε να κατηγορήσει την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ για έλλειψη στρατηγικής. Στη συνέντευξή του στο Reuters, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας ρωτήθηκε για το ζήτημα του εκσυγχρονισμού των μαχητικών F-16 όπως και για την αγορά νέων F-16 Βlock 70. Ο κ. Καλίν δήλωσε ότι «η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει κάνει ορισμένα θετικά βήματα για να προχωρήσει. Τώρα ελπίζουμε να λάβει την έγκριση του Κογκρέσου. Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, θα ενισχύσει όχι μόνο τις σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ, αλλά και τις αμυντικές δυνατότητες της Τουρκίας και του ΝΑΤΟ». Ο κ. Καλίν ισχυρίστηκε ότι «σε πολλούς Ευρωπαίους εταίρους μας, όμως, και στη διακυβέρνηση των ΗΠΑ υπάρχει έλλειψη στρατηγικού οράματος και ηγεσίας».

Στην Αγκυρα περιμένουν τις ανακοινώσεις και τις εξελίξεις μετά τη συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αναλυτές εκτιμούν πως το ενδεχόμενο της πιθανής μελλοντικής συμμετοχής της Ελλάδας στο πρόγραμμα των μαχητικών F-35 θα προκαλέσει έντονες αντιδράσεις της κυβέρνησης Ερντογάν, καθώς οι ΗΠΑ έχουν αποκλείσει την Τουρκία από το πρόγραμμα συμπαραγωγής του συγκεκριμένου αεροσκάφους. Στην Τουρκία περιμένουν και την ομιλία του κ. Μητσοτάκη στο Κογκρέσο και το τι θα πει για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και για το τουρκικό αίτημα των F-16.

Eν τω μεταξύ, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ ανέφερε πως το τέταρτο γεωτρύπανο της Τουρκίας, το οποίο αγοράστηκε το 2021, θα φτάσει στις 19 Μαΐου και τόνισε πως μετά τις κατάλληλες προετοιμασίες «θα ξεκινήσει γεωτρήσεις τον Ιούλιο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή