Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Αμφισβήτηση από Ν.Δ. και Χαριλάου Τρικούπη

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Αμφισβήτηση από Ν.Δ. και Χαριλάου Τρικούπη

Με σαφή μηνύματα, τα οποία ωστόσο εξέπεμψαν σε εντελώς διαφορετικούς τόνους, υποδέχθηκαν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ το αποτέλεσμα της κυριακάτικης εσωκομματικής κάλπης του ΣΥΡΙΖΑ.

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με σαφή μηνύματα, τα οποία ωστόσο εξέπεμψαν σε εντελώς διαφορετικούς τόνους, υποδέχθηκαν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ το αποτέλεσμα της κυριακάτικης εσωκομματικής κάλπης του ΣΥΡΙΖΑ. Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα μετά το πέρας της εκλογικής διαδικασίας, η κυβερνώσα παράταξη σε εμφανώς ειρωνικό ύφος έκανε λόγο για «νίκη του κ. Τσίπρα έναντι του κ. Τσίπρα, ανατρέποντας τα προγνωστικά και ελπίζοντας ότι έχει κατοχυρώσει τη θέση του μετά την επερχόμενη ήττα».

Η Πειραιώς απέρριψε τους «πανηγυρισμούς» της Κουμουνδούρου για τη συμμετοχή στις κάλπες, αναδεικνύοντας όχι μόνο τους 404.000 ψηφοφόρους που εξέλεξαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη το 2016, αλλά και την επίδοση των 270.000 ψήφων που κατέγραψε η Χαρ. Τρικούπη τον περασμένο Δεκέμβριο, στον δικό της πρώτο εκλογικό γύρο για την ηγεσία. «Η σύγκριση μιλάει από μόνη της. Αν βεβαίως μπορεί να υπάρξει σύγκριση, αφού ούτε ένας και μοναδικός υποψήφιος υπήρχε, ούτε καλούνταν στην κάλπη 15χρονοι και όποιος βρίσκεται στην ελληνική επικράτεια, ακόμα και χωρίς εκλογικά δικαιώματα», πρόσθεσε η Ν.Δ., συμπληρώνοντας: «Στον ΣΥΡΙΖΑ, αντί να προβληματιστούν, όταν έχουν κάνει τέτοια καμπάνια, συνεχίζουν να κατασκευάζουν μια δική τους πραγματικότητα, στην οποία πάντα κερδίζουν. Κυρίως όταν τρέχουν μόνοι τους».

Απαντώντας στα παραπάνω, η αξιωματική αντιπολίτευση έκανε λόγο για «πανικό» της κυβερνώσας παράταξης. «Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα έχει 172.000 εγγεγραμμένα μέλη, εκ των οποίων πάνω από 110.000 εγγράφηκαν σε μια κάλπη που αφορούσε μόνο μέλη και όχι φίλους και συγγενείς», σημείωναν από την Κουμουνδούρου, ενώ, αναφερόμενοι στις αιχμές για την απουσία δεύτερου υποψηφίου, τόνιζαν ότι «αυτό μάλλον κάνει ακόμη μεγαλύτερο το σημερινό αποτέλεσμα». «Ο Αλέξης Τσίπρας έλαβε πάνω από 150.000 ψήφους για να επανεκλεγεί. Να θυμίσουμε ότι ο κ. Μητσοτάκης, σε μια διαδικασία όπου ψήφιζαν όχι μόνο μέλη αλλά ακόμη και ψηφοφόροι άλλων κομμάτων, έλαβε 115.000 ψήφους στον πρώτο γύρο και 173.000 στον δεύτερο», επισήμανε ο ΣΥΡΙΖΑ, θέτοντας με τη σειρά του στο κάδρο και το ΠΑΣΟΚ. «Αντιστοίχως, ο κ. Ανδρουλάκης 98.000 ψήφους στον πρώτο γύρο και 139.000 στον δεύτερο. Πόσοι από αυτούς είναι μέλη των κομμάτων τους ας μην το ψάξουμε καλύτερα», σχολίαζε ακόμη, προτάσσοντας μια διαφορετική ανάλυση των αριθμών.

Η Πειραιώς απέρριψε τους «πανηγυρισμούς» της Κουμουνδούρου για τη συμμετοχή στις κάλπες, αναδεικνύοντας τους 404.000 ψηφοφόρους που εξέλεξαν τον Κυρ. Μητσοτάκη το 2016.

Από πλευράς της, η Χαρ. Τρικούπη δεν ανέβασε τους τόνους. Στάθηκε, πάντως, στην οπτική ότι η υψηλότερη δική της επίδοση τον περασμένο Δεκέμβριο σηματοδοτεί το ότι «η πλειοψηφία των πολιτών, που θέλει να φύγει η κυβέρνηση, φαίνεται πως δεν επιλέγει ως εκφραστή της πολιτικής αλλαγής τον κ. Τσίπρα», επιχειρώντας έτσι να αποδομήσει το αφήγημα της Κουμουνδούρου ως «βασικού πόλου αποδοκιμασίας» της κυβέρνησης.

Στο ΠΑΣΟΚ δεν έδειξαν διάθεση να «μπουν σφήνα σε έναν ακόμη φθηνό καβγά μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ», όπως τόνιζαν, υπενθυμίζοντας πάντως με νόημα ότι «όλοι υιοθετούν τις ανοιχτές και συμμετοχικές διαδικασίες, που πρώτοι εφαρμόσαμε εδώ και δύο δεκαετίες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή