Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Η κυριαρχία Τσίπρα και τα νέα στοιχήματα

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Η κυριαρχία Τσίπρα και τα νέα στοιχήματα

Στόχος της Κουμουνδούρου, να μπει τέλος στην εσωστρέφεια, να κινητοποιηθεί η βάση και να αλλάξει η δημοσκοπική εικόνα του κόμματος

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις εκλογές της Κυριακής ο Αλέξης Τσίπρας έτρεξε σε μια κούρσα με «αντίπαλο» το κόμμα του. Το στοίχημα για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν σε καμία περίπτωση η επανεκλογή του. Αλλά μέσω της συμμετοχής να αποδείξει στους αμφισβητούντες της μειοψηφίας πως το άνοιγμα στην κοινωνία μπορεί να επιτευχθεί μόνο με μια ευρεία διαδικασία. Η βάση έπρεπε να πάρει τον λόγο από το συνέδριο των 5.000 μελών και να στείλει το δικό της μήνυμα για την επόμενη ημέρα. Ακόμα και το «σταλινικό» 99% ήταν μια εικόνα «συμφιλίωσης των τάσεων», αν και ποτέ από την «Ομπρέλα» –που αντιτάχθηκε ηχηρά στις καταστατικές αλλαγές– δεν υπήρξε γραμμή για άκυρα ή λευκά ψηφοδέλτια. «Θετικό το πρόσημο, αλλά να μην πάρουν τα μυαλά μας αέρα», σχολίαζε στέλεχος της μειοψηφίας στην «Κ».

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο απόλυτος κυρίαρχος των συνεδριακών διαδικασιών: 60.600 ήταν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις 14 Μαΐου και έφτασαν τις 172.000. Στην Κουμουνδούρου τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση, καθώς οι περίπου 110.000 νέοι στη λίστα ήταν προσωπική επιτυχία του προέδρου που έχουν ταυτοτική σχέση μαζί του. Τα πρώτα ποιοτικά στοιχεία δείχνουν πως σε λαϊκές γειτονιές υπήρξε μαζική συμμετοχή στην προεδρική κάλπη, ενώ πολλές είναι οι οργανώσεις μελών που αναζωογονήθηκαν και από 50-60 εγγεγραμμένους πενταπλασίασαν τις δυνάμεις τους. Τα χέρια του τέως πρωθυπουργού είναι πλέον ελεύθερα προκειμένου να στρίψει το τιμόνι του κόμματος και να το μετασχηματίσει με τρία βασικά ζητούμενα: να μπει ένα τέλος στην εσωστρέφεια των προηγούμενων ετών, να κινητοποιηθεί η βάση και βέβαια να αλλάξει η δημοσκοπική εικόνα μεταβάλλοντας τον κρίσιμο δείκτη της «παράστασης νίκης».

Κομβικό στοιχείο, όπως υποστηρίζουν κομματικές πηγές, είναι πως αντιστοιχίστηκε ο «κομματικός ΣΥΡΙΖΑ» με τον «εκλογικό» ή «κοινωνικό», όπως τον αποκαλεί ο Αλέξης Τσίπρας. Δηλαδή, σχεδόν το 10% των πολιτών που είχαν ψηφίσει το κόμμα στις εκλογές του 2019 (1.781.000) είναι πλέον μέλη του. Το μήνυμα από την Κουμουνδούρου θεωρούν πως είναι σαφές, καθώς δέκα χρόνια μετά το 2012, όταν εκτοξεύθηκε εκλογικά στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο παραμένει στο προσκήνιο ως ο προοδευτικός πόλος του πολιτικού συστήματος, αλλά ενισχύεται με νέα μέλη σε κρίσιμες κοινωνικές κατηγορίες (εργαζόμενοι, νέα γενιά, αγρότες, μικρομεσαίοι).

Η αποτίμηση που κάνουν στην Κουμουνδούρου βάζει στο κάδρο και το Μαξίμου. Κάνουν λόγο για αμηχανία της κυβέρνησης, καθώς το μήνυμα της πολιτικής αλλαγής που έχει θέσει ως προτεραιότητα ο Αλέξης Τσίπρας δόθηκε μαζικά την Κυριακή. Υποστηρίζουν πως η βάση ενέκρινε τόσο το αίτημά του για πρόωρες εκλογές όσο και την ανάγκη συγκρότησης μιας προοδευτικής διακυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή