Τουρκία: Εκνευρισμός στα ΜΜΕ λόγω του χάρτη με τη «Γαλάζια πατρίδα»

Τουρκία: Εκνευρισμός στα ΜΜΕ λόγω του χάρτη με τη «Γαλάζια πατρίδα»

Την έντονη αντίδραση των τουρκικών μέσων ενημέρωσης προκάλεσε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Την έντονη αντίδραση των τουρκικών μέσων ενημέρωσης προκάλεσε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, τα οποία εστιάζουν την προσοχή τους στο αίτημα της Ελλάδας να προμηθευτεί F-35, αλλά και στο ότι ο πρωθυπουργός έθεσε στον πρόεδρο των ΗΠΑ το ζήτημα της τουρκικής θεωρίας για τη «Γαλάζια πατρίδα». Η τουρκική εφημερίδα Sabah υποστήριξε πως «η Ελλάδα πάλι προσπαθεί για προβοκάτσια. Στη συνάντηση Μπάιντεν – Mητσοτάκη έδειξαν τον χάρτη της “Γαλάζιας πατρίδας” και έβαλαν στον στόχο την Τουρκία. Η Ελλάδα εξέφρασε την επιθυμία της να προμηθευτεί F-35». Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak αναφέρει ότι «ο πρωθυπουργός της Ελλάδας στη συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν στόχευσε την Τουρκία. Εδειξε τον χάρτη της “Γαλάζιας πατρίδας”». Σε άρθρο γνώμης της τουρκικής εφημερίδας Μilliyet, η Ελλάδα χαρακτηρίζεται ως «η 51η πολιτεία των ΗΠΑ».

Στους Τούρκους προκαλούν ιδιαίτερη εντύπωση οι στενές σχέσεις που έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Τζο Μπάιντεν. Στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης παρατήρησαν πως ο πρόεδρος Μπάιντεν αυτοσυστήθηκε ως «Μπαϊντενόπουλος» και προσπαθούσαν να καταλάβουν το τι ακριβώς σήμαινε αυτή η κίνηση, όπως παρατήρησαν και τη γραβάτα με τις ελληνικές σημαίες που φορούσε ο Αμερικανός πρόεδρος. Σε κάποιους έμπειρους αναλυτές αυτή η εικόνα θυμίζει τις στενές επαφές που είχε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Επισημαίνεται το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη θεωρία της Αγκυρας κατά τη συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Αντίδραση

Η πρόθεση που εξέφρασε ο πρωθυπουργός για να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα των F-35 αναμένεται να ενοχλήσει την Τουρκία, που έχει αποκλειστεί από το πρόγραμμα συμπαραγωγής του συγκεκριμένου μαχητικού και κάνει μεγάλες προσπάθειες για να εγκριθεί το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16 τα οποία διαθέτει. Δεν αποκλείεται να υπάρχει επίσημη αντίδραση της Τουρκίας, μετά και την ομιλία του κ. Μητσοτάκη στο Κογκρέσο σχετικά με την Κύπρο, τις υπερπτήσεις και την πιθανότητα πώλησης οπλικών συστημάτων στην Τουρκία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου έφτασε στην Ουάσιγκτον και σήμερα είναι προγραμματισμένη η συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του Αντονι Μπλίνκεν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή