Επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ: Στάση αναμονής τηρούν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ

Επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ: Στάση αναμονής τηρούν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ

Την ολοκλήρωση της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον αναμένουν από την Κουμουνδούρου προκειμένου να τοποθετηθούν συνολικά για τις θέσεις και την παρουσία της ελληνικής πλευράς.

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ολοκλήρωση της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον αναμένουν από την Κουμουνδούρου προκειμένου να τοποθετηθούν συνολικά για τις θέσεις και την παρουσία της ελληνικής πλευράς. Κομματικές πηγές εξέφρασαν έναν πρώτο προβληματισμό σε σχέση με αιτήματα που τέθηκαν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στον Τζο Μπάιντεν. «Αποτροπή πώλησης των F-16 στην Τουρκία και όχι νέο ράλι εξοπλισμών με αγορά F-35 ύψους 4 δισ. ως αντιστάθμισμα. Ρητή καταδίκη της τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο και προϋποθέσεις για την ενσωμάτωση της Τουρκίας στη νέα αρχιτεκτονική ενέργειας», ζητούν από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Για την πιθανότητα αγοράς F-16 από την Αγκυρα ο Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ανέφερε: «Οι κυβερνήσεις συνδιαλέγονται μεταξύ τους. Δηλαδή η διπλωματία ασκείται κυβέρνηση προς κυβέρνηση. Εάν ο κ. Μητσοτάκης έχει αποτύχει να πείσει τον πρόεδρο Μπάιντεν, αυτό πρέπει να του καταλογιστεί ακόμα και αν αργότερα ενδεχομένως το Κογκρέσο λειτουργήσει ως φύλακας-άγγελος και να μην προχωρήσει το θέμα».

Αποτροπή της πώλησης των F-16 στην Αγκυρα και καταδίκη της τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο ζητεί η Κουμουνδούρου.

Σκεπτικισμό εκφράζει και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: «Προτεραιότητα από το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ είναι να υπάρξει σαφής δέσμευση ότι δεν θα επιβραβευθεί με νέους εξοπλισμούς η Τουρκία, που συμπεριφέρεται ως διεθνής ταραξίας», αναφέρεται. Από τη Χαριλάου Τρικούπη συμπλήρωναν πως «η ανακοίνωση του κ. Μητσοτάκη για ένα νέο δαπανηρό εξοπλιστικό πρόγραμμα με την αγορά μιας μοίρας F-35, δεν μπορεί να θέτει σε δεύτερο πλάνο αυτή την προτεραιότητα».

Από το ΚΚΕ υποστηρίζουν πως «ο κύριος Μητσοτάκης “λανσάρει” στις ΗΠΑ τον ρόλο του ελληνικού κράτους ως “καλού παιδιού” στο ΝΑΤΟ, αλλά και ως “μεσάζοντα” για τις ενεργειακές μπίζνες που προωθούνται –με κυρίαρχο τον ρόλο των ΗΠΑ– στο φόντο του πολέμου στην Ουκρανία». Ο Κυριάκος Βελόπουλος δήλωσε: «Ελπίζουμε ο πρωθυπουργός να πήρε το μάθημά του: οι δεδομένοι είναι πάντα ηττημένοι». «Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να μην έχει καμία στρατηγική εκτός από το να λέει “ναι σε όλα”», τόνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης στον Real FM.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή