Μηνύματα μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Μηνύματα μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου τίμησε χθες η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας με μηνύματα και με ειδική συνεδρίαση της Εθνικής Αντιπροσωπείας.

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου τίμησε χθες η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας με μηνύματα και με ειδική συνεδρίαση της Εθνικής Αντιπροσωπείας. Την ίδια στιγμή, η Αγκυρα συνεχίζοντας τις ανθελληνικού χαρακτήρα κινήσεις της, και σε μια σαφή στάση διαστρέβλωσης της Ιστορίας, έκανε λόγο για «παραληρηματικές δηλώσεις των ελληνικών αρχών», μίλησε για «αβάσιμους ποντιακούς ισχυρισμούς» και κατηγόρησε την Ελλάδα για σφαγές στην Τρίπολη το 1821 και στην «Ανατολία».

«Εκατόν τρία χρόνια μετά το ανηλεές πογκρόμ, κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, εις βάρος του Ελληνισμού του Πόντου, η μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων αθώων, που σφαγιάστηκαν ή εκτοπίστηκαν από τις πατρογονικές εστίες τους, παραμένει ζωντανή», σημειώνει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και μεταξύ άλλων προσθέτει: «Η προάσπιση της ιστορικής γνώσης με την αναγνώριση του αποτρόπαιου αυτού εγκλήματος είναι αυτονόητο χρέος της διεθνούς κοινότητας».

Από την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία – Εμπρηστικές δηλώσεις από την τουρκική πλευρά, η οποία κατηγόρησε την Ελλάδα για… σφαγές στην Τρίπολη το 1821.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει: «Τιμούμε τον Ποντιακό Ελληνισμό σε κάθε γωνιά της γης, ενισχύοντας τη θωράκιση της πατρίδας και αναβαθμίζοντας τη διεθνή της θέση. Μετατρέπουμε σε αγώνα τις δύο λέξεις που συνοδεύουν κάθε δοκιμασία του έθνους μας: Δεν ξεχνώ». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας σημειώνει: «Στηρίζουμε ενεργά την ανάδειξη της ιστορικής μνήμης, τη διεθνή αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας σε επιστημονικό και διπλωματικό επίπεδο».

Οι ανακοινώσεις των τουρκικών υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας, σε εξαιρετικά επιθετικούς τόνους προς την Αθήνα, καθιστούν εμφανή την ενόχληση της γείτονος από το γεγονός ότι και η Γενοκτονία των Ποντίων προστίθεται στα θέματα που σκιάζουν την εικόνα της Αγκυρας στη διεθνή κοινή γνώμη: «Καταδικάζουμε τις προσπάθειες των αντιτουρκικών λόμπι να εξαπατήσουν το κοινό, βάζοντας αυτές τις μεροληπτικές αιτιάσεις στην ατζέντα τρίτων χωρών», αναφέρει η τουρκική διπλωματία. Για «ανήθικη στάση των Ελλήνων πολιτικών που ψεύδονται ανοιχτά τόσο ενώπιον του δικού τους λαού όσο και ενώπιον όλου του κόσμου» κάνει λόγο το υπουργείο Αμυνας της Τουρκίας. «Είναι καιρός να ενταθεί ακόμη περισσότερο η δική μας προσπάθεια αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού», είπε ο πρώτος αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης στη χθεσινή ειδική συνεδρίαση, κατά τη διάρκεια της οποίας η Εθνική Αντιπροσωπεία τήρησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή