Ερντογάν: Εκβιάζει για F-16 και F-35 μέσω ΝΑΤΟ

Ερντογάν: Εκβιάζει για F-16 και F-35 μέσω ΝΑΤΟ

Τη σφοδρή αντίδραση σχεδόν όλης της τουρκικής ηγεσίας προκάλεσε η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη σφοδρή αντίδραση σχεδόν όλης της τουρκικής ηγεσίας προκάλεσε η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον. Αναλυτές εκτιμούν πως η νευρικότητα που επικρατεί στην Αγκυρα ενδέχεται να είναι αποτέλεσμα των θετικών αποτελεσμάτων όλης της περιοδείας του πρωθυπουργού.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντέδρασε στις θέσεις που εξέφρασε κ. Μητσοτάκης για την Κύπρο, δηλώνοντας: «Δείτε την Ελλάδα! Χρωστάει στη Δύση 400 δισ. ευρώ, όμως της δίνουν όπλα, και οι ΗΠΑ δίνουν την έγκριση να χτίσουν βάσεις. Από την άλλη, όμως, όταν συναντιούνται μαζί μας λένε “θέλουμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μαζί σας”. Αλλά λέει (σ.σ. ο Μητσοτάκης) πως στην Κύπρο δεν βλέπει θετικά τη λύση των δύο κρατών. Ποιος σου είπε πως εμείς θα δούμε θετικά τα όσα λες εσύ;». Ο πρόεδρος της Τουρκίας εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την επιστροφή της Ελλάδας στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ αναρωτώμενος: «Τι έγινε όταν επέστρεψαν; Για παράδειγμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δημιουργήσει μια βάση στην Αλεξανδρούπολη». Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε πως η Ελλάδα προστατεύει «την τρομοκρατική οργάνωση FETO».

Η συζήτηση για την προμήθεια μαχητικών F-35 από την Ελλάδα προκαλεί σκεπτικισμό στην Τουρκία, με τον υπουργό Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ να ισχυρίζεται ότι «δεν είναι παρά τεχνητό, για μια χώρα που έχει τόσο πολλά χρέη να έχει τέτοιο σεβντά (σ.σ. αγάπη) εξοπλισμού ή να τρέχει για νέες συμμαχίες όταν υπάρχει συμμαχία στο ΝΑΤΟ».

Ο Ομέρ Τσελίκ ανέβασε περισσότερο τους τόνους σχετικά με την ομιλία του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο. Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας υποστήριξε πως «δεν είναι και πολύ σωστό να χειροκροτούν στο Κογκρέσο, όταν ο ένας σύμμαχος κατηγορεί τον άλλον σύμμαχο» και πρόσθεσε: «Για την Ελλάδα είναι ντροπιαστικό να εκλιπαρεί σε ξένα Κοινοβούλια για να μη δοθούν όπλα στην Τουρκία, αυτό δεν μπορεί να κριθεί πουθενά ως μια αξιοσέβαστη ενέργεια».

«Αφού είμαστε σύμμαχοι, αυτό που ζητάμε από τις ΗΠΑ είναι να αρθούν οι κυρώσεις CAATSA», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

Παράλληλα, ο κ. Τσελίκ αναφέρθηκε και στο ζήτημα των υπερπτήσεων αναφέροντας ότι «εσείς συνέχεια μιλάτε για υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά. Με ποιο δικαίωμα στρατιωτικοποιείτε τα νησιά τα οποία θα πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα; Αυτό που εσείς λέτε υπερπτήσεις είναι η απάντηση που δίνει η τουρκική αεροπορία στις παραβιάσεις της αεροπορίας σας. Δεν υπάρχει οποιαδήποτε παρανομία».

Εν τω μεταξύ, η Αγκυρα επιχειρεί να παζαρέψει την επανένταξή της στο πρόγραμμα συμπαραγωγής των F-35 και να προχωρήσει η προμήθεια των F-16 ως αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων που κάνει για να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογο του Αντονι Μπλίνκεν δήλωσε: «Αφού είμαστε σύμμαχοι, αυτό που ζητάμε από τις ΗΠΑ είναι να αρθούν οι κυρώσεις CAATSA».

Οι κυρώσεις αυτές είχαν επιβληθεί λόγω της απόφασης της Τουρκίας να προμηθευτεί S-400 και είχαν ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό της από το πρόγραμμα των F-35. Διεθνή μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως η Αγκυρα προσπαθεί μαζί με τα F-16 να πάρει μια υπόσχεση για τη μελλοντική προμήθεια F-35.

Τέλος, το τέταρτο γεωτρύπανο της Τουρκίας έφτασε στο λιμάνι Τάσουτζου στη Μερσίνη και σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ τον Ιούλιο αναμένεται να ξεκινήσει γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή