Θεωρείο: Αποφάσεις μετά το Νταβός

Θεωρείο: Αποφάσεις μετά το Νταβός

Τα τελευταία 24ωρα υπάρχει έντονη παραφιλολογία πως είμαστε προ των πυλών ανασχηματισμού, με τους υπουργούς και υφυπουργούς να κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα. Η πραγματικότητα είναι πως εισηγήσεις για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα υπάρχουν, αλλά ο πρωθυπουργός δεν έχει πάρει οριστικές αποφάσεις

4' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα τελευταία 24ωρα υπάρχει έντονη παραφιλολογία πως είμαστε προ των πυλών ανασχηματισμού, με τους υπουργούς και υφυπουργούς να κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα. Η πραγματικότητα είναι πως εισηγήσεις για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα υπάρχουν, αλλά ο πρωθυπουργός δεν έχει πάρει οριστικές αποφάσεις. Αυτό αναμένεται να γίνει μετά την επιστροφή του από το Νταβός, την ερχόμενη Τετάρτη. Την Πέμπτη ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Παρασκευή υπουργικό συμβούλιο. Συνεπώς, η Πέμπτη θα μπορούσε να είναι μια ημέρα αποφάσεων.

Αλλαγές με το σταγονόμετρο

Οπως συνέβη και στους προηγούμενους «ανασχηματισμούς», σε περίπτωση αλλαγών δεν υπάρχει περίπτωση να δούμε κάτι σαρωτικό, που δεν είναι στην κουλτούρα Μητσοτάκη και δεν προκρίνεται σε καμία περίπτωση ειδικά τώρα που βρισκόμαστε ήδη ατύπως σε προεκλογική περίοδο και οι κινήσεις πρέπει να είναι χειρουργικές. Οσο πάντως υπάρχουν εισηγήσεις για αλλαγές, άλλο τόσο υπάρχουν και οι αντίθετες, καθώς, όπως λένε, οι ανασχηματισμοί πάντα δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από όσα λύνουν.

Διαφοροποίηση

Η σκληρή και χωρίς μέτρο αντιπολίτευση που έκαναν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ –βλ. Τζανακόπουλος και Σκουρλέτης– στην επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ δεν βρίσκει σύμφωνα όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Οπως έμαθα, ο Γιώργος Κατρούγκαλος δεν έχει την ίδια άποψη αποφεύγοντας να χαρακτηρίσει «αποτυχημένο» το ταξίδι και εστιάζοντας σε επιμέρους ζητήματα, στα οποία θεωρεί πως έπρεπε ο πρωθυπουργός να είχε κινηθεί διαφορετικά.

«Με τι πετάνε;»

Ο Μητσοτάκης τελειώνοντας την ομιλία του στο Κογκρέσο παρέμεινε για πολλή ώρα στον χώρο, όπου συνομίλησε με πλήθος γερουσιαστών, οι οποίοι έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για όσα είπε και του έκαναν πολλές ερωτήσεις. Κρατάω μία στιχομυθία που είναι χαρακτηριστική της δουλειάς που έγινε εκεί, καθώς πολλοί Αμερικανοί αγνοούν τι συμβαίνει στο Αιγαίο. Ενας από αυτούς λοιπόν ρώτησε τον Ελληνα πρωθυπουργό με πραγματική απορία «οι Τούρκοι με τι πετάνε πάνω από το Αιγαίο και κάνουν παραβιάσεις;», με τον Μητσοτάκη να απαντάει κοφτά «με F-16». Οι συζητήσεις γενικά στο περιθώριο της ομιλίας του πρωθυπουργού είχαν «πολλή Τουρκία», όπως μου είπε κυβερνητική πηγή, και έγιναν σημαντικές συζητήσεις ώστε να καταλάβει το Σώμα τι συμβαίνει στη «νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ», όπως το έθεσε ο πρωθυπουργός έξυπνα στην ομιλία του.

Η παρέα των Χανίων

Πού είδε η Ντόρα την ομιλία του αδελφού της στο Κογκρέσο; Η πρώην ΥΠΕΞ ήταν στα Χανιά για τη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ευρώπης και παρακολούθησε την ομιλία του πρωθυπουργού από το σπίτι της εκεί. Την αποκάλυψη έκανε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης που ανάρτησε φωτογραφία να κάθονται στον καναπέ, ο ίδιος, η Φωτεινή Πιπιλή, ο Θοδωρής Ρουσόπουλος και η Ντόρα και να βλέπουν σε ένα διάλειμμα από τις συνεδριάσεις… Μητσοτάκη στο Κογκρέσο.

Σταγόνα Ιστορίας

Η ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο ήταν η πρώτη Ελληνα πρωθυπουργού και η δεύτερη Ελληνα αξιωματούχου. Η πρώτη έγινε τον μακρινό Ιανουάριο του 1942 που ο τότε βασιλιάς Γεώργιος Β΄ απευθύνθηκε στο Κογκρέσο ως αρχηγός κράτους που μάχεται μαζί με τους συμμάχους εναντίον του Αξονα των Γερμανοϊταλών. Η επίσκεψη έγινε έπειτα από πρόσκληση του προέδρου Ρούζβελτ.

Δείπνο με Καραμανλή

Σε γνωστή ταβέρνα των νοτίων προαστίων συναντήθηκε εντός της εβδομάδας μια καραμανλική παρέα. Η πρωτοβουλία ανήκε στον δήμαρχο Γλυφάδας και κουμπάρο του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, Γιώργο Παπανικολάου, και στο ίδιο τραπέζι κάθισαν ο πρώην πρωθυπουργός, ο Σπύρος Ταλιαδούρος, ο Γιώργος Βλάχος και ο Λουκάς Παπάζογλου.

Η Πελώνη και η… Πελόζι

Από τα χαριτωμένα παρασκήνια της επίσκεψης στις ΗΠΑ ήταν όταν η αν. εκπρόσωπος της κυβέρνησης Αριστοτελία Πελώνη πλησίασε τη Νάνσι Πελόζι και της συστήθηκε, λέγοντάς της πως μοιάζουν τα… επώνυμά τους. Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων γέλασε και μάλιστα πρόφερε το… Πελώνη, λέγοντας πως πράγματι είναι κοντά.

Προβληματισμός με ΔΑΠ

Η μεγάλη καθίζηση της φοιτητικής παράταξης της Ν.Δ., της ΔΑΠ, έχει δημιουργήσει μεγάλο προβληματισμό –όχι σε όλους– στα πιο παλιά στελέχη της παράταξης που γνωρίζουν καλά τη σημασία της ισχυρής δομής των κομμάτων, και δη ενός κόμματος εξουσίας όπως είναι η Ν.Δ. Αυτές οι πηγές λένε πως οι θεωρητικές προσεγγίσεις περί ανάγκης αποκομματικοποίησης ακούγονται ωραίες, αλλά τελικά αναπαράγουν μια επικίνδυνη απολιτίκ κουλτούρα, καθώς η ενασχόληση με τα κόμματα όλου του δημοκρατικού τόξου αποτελεί δικλείδα ασφαλείας για τη Δημοκρατία, το πολιτικό σύστημα και τελικά μέσο αποδυνάμωσης των άκρων. Σε αμιγώς, δε, κομματικό επίπεδο, οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως η καθίζηση της νεολαίας της Ν.Δ. θα έχει αντίκτυπο σε –όχι μεγάλο– βάθος χρόνου στην Κεντροδεξιά, που ήδη είναι μια γερασμένη παράταξη, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να εξελιχθεί η Ν.Δ. σε μια παράταξη προπονητών χωρίς… παίκτες.

Με αέρα ΥΠΕΞ

Στα επιμέρους του ταξιδιού του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ μπορώ να σας πω με βεβαιότητα πως η Νίκη Κεραμέως γυρνάει αναβαθμισμένη από το ταξίδι. Η υπουργός Παιδείας έκανε πάρα πολλές συναντήσεις στην Ουάσιγκτον και είχε στενή συνεργασία με την υφ. Εξωτερικών –ναι, καλά διαβάσατε– που είναι αρμόδια για θέματα Παιδείας, οι οποίες είχαν στο επίκεντρο τις συνεργασίες ελληνοαμερικανικών ΑΕΙ στον 21ο αιώνα. Οπως έμαθα, πάντως, η άνεση με την οποία κινείται στο εξωτερικό η Νίκη έκανε πολλούς να σκεφθούν πως θα μπορούσε στο μέλλον να έχει το χαρτοφυλάκιο της ΥΠΕΞ.

Δείπνο με Μενέντεζ

Από τα ενδιαφέροντα παρασκήνια της επίσκεψης Μητσοτάκη στις ΗΠΑ ήταν το δείπνο του πρωθυπουργού με τον Μπομπ Μενέντεζ. Το δείπνο έλαβε χώρα μετά την ομιλία στο Κογκρέσο και τέθηκαν επί τάπητος όλα τα ζητήματα, μεταξύ των οποίων και τα εξοπλιστικά, για την έγκριση των οποίων χωρίς τη Γερουσία δεν προχωρεί τίποτα. Ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας είναι γνωστό πως αποτελεί βασικό υποστηρικτή των ελληνικών και κυπριακών συμφερόντων, αλλά ένα δείπνο πάντα βοηθάει στην ενίσχυση των σχέσεων. 

Θεωρείο: Αποφάσεις μετά το Νταβός-1

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή