Κ. Φραγκογιάννης στην «Κ»: Ελλάδα–ΗΠΑ, «πολιτική ενσυναίσθηση»

Κ. Φραγκογιάννης στην «Κ»: Ελλάδα–ΗΠΑ, «πολιτική ενσυναίσθηση»

Η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου έγινε δεκτή με μεγάλο ενθουσιασμό και δικαίως χαρακτηρίστηκε ιστορική, από πολιτικούς, αναλυτές, δημοσιογράφους και πολίτες, σε Ελλάδα και ΗΠΑ.

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου έγινε δεκτή με μεγάλο ενθουσιασμό και δικαίως χαρακτηρίστηκε ιστορική, από πολιτικούς, αναλυτές, δημοσιογράφους και πολίτες, σε Ελλάδα και ΗΠΑ.

Αισθάνομαι την ανάγκη να καταθέσω την προσωπική μου εμπειρία, όντας παρών τόσο στο Οβάλ Γραφείο την προηγούμενη ημέρα όσο και στην αίθουσα της ολομέλειας του αμερικανικού Κογκρέσου κατά την εκφώνηση μιας ομιλίας που ξύπνησε στο διεθνές ακροατήριο ελπίδα για μια τόσο αναγκαία ύπαρξη πεφωτισμένης πολιτικής ηγεσίας στον σύγχρονο δυτικό μας κόσμο.

Τόσο εγώ όσο και όλα τα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης αισθανθήκαμε εθνική υπερηφάνεια στο άκουσμα της σημασίας των αξιών της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, του αλληλοσεβασμού και της ενσυναίσθησης για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του σήμερα. Αξίες που γεννήθηκαν ως ιδέες στην ελληνική αρχαιότητα, μετουσιώθηκαν σε πράξη στην ίδρυση του σύγχρονου αμερικανικού κράτους και αποτέλεσαν το αξιακό σύστημα ολόκληρου του δυτικού κόσμου εντός του οποίου αναπτύχθηκε και μεγαλούργησε ο άνθρωπος στην πολιτική, στις επιστήμες, στις τέχνες, στον πολιτισμό. Αξίες που στην εποχή μας δείχνουν να τίθενται υπό αμφισβήτηση, υπό τη σκιά πολλαπλών και δύσκολων προκλήσεων και κρίσεων –πολιτικοστρατιωτικών, περιβαλλοντικών, επιδημιολογικών– και στις οποίες οφείλει η παγκόσμια πολιτική ηγεσία να δώσει νέα πνοή και δυναμική.

Η δική μου ανάγνωση αφορά ακριβώς τα ίδια αισθήματα υπερηφάνειας και την ίδια λάμψη ελπίδας που είδα να αποτυπώνονται στις εκφράσεις των προσώπων, στους μορφασμούς και στις αντιδράσεις των Αμερικανών βουλευτών και γερουσιαστών. Δεν είναι τυχαία τα αυθόρμητα και αλλεπάλληλα ξεσπάσματα χειροκροτημάτων προς το πρόσωπο του Ελληνα πρωθυπουργού.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός μίλησε στην ψυχή των Αμερικανών, με δυναμική που αρμόζει σε πρωθυπουργό μιας μεγάλης χώρας. Αυτή είναι μια ανεκτίμητη νίκη για την Ελλάδα.

Ηταν η αναγνώριση του πρωθυπουργού μιας μικρής ευρωπαϊκής χώρας, ναι μεν παραδοσιακής φίλης και συμμάχου των ΗΠΑ, χωρίς όμως το ειδικό βάρος μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο. Μιας χώρας μέχρι χθες αγαπητής για τη φυσική ομορφιά του τοπίου της, για την ιστορία της, για τον πολιτισμό της και για τη φιλοξενία των ανθρώπων, η οποία ξαφνικά προέβαλε, με αξιώσεις, ως περιφερειακή δύναμη σε διεθνές επίπεδο. Ο Ελληνας πρωθυπουργός απευθύνθηκε στο αμερικανικό ακροατήριο ως σύγχρονος ηγέτης, ικανός να εμπνεύσει ιδεολογικά αλλά και να προσφέρει πρακτικές λύσεις σε πολύπλοκα ζητήματα που αφορούν την παγκόσμια κοινότητα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στη δική τους γλώσσα (και δεν εννοώ μόνο τα άπταιστα αγγλικά), στην ψυχή των Αμερικανών, με δυναμική που αρμόζει σε πρωθυπουργό μιας μεγάλης χώρας. Και αυτή είναι μια ανεκτίμητη νίκη για την Ελλάδα, μια νέα σελίδα όχι μόνο στις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ αλλά και στην εικόνα της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο.

Για εμένα προσωπικά, η συμπόρευση της Ελλάδας με τις ΗΠΑ στην προσπάθεια ενδυνάμωσης του υπό αμφισβήτηση αξιακού συστήματος του δυτικού κόσμου αποτελεί τη σπουδαιότερη πτυχή του τωρινού μομέντουμ στις σχέσεις των δύο χωρών. Αυτή η πτυχή αναδείχθηκε περίτρανα κατά την παρουσία και ομιλία του Ελληνα πρωθυπουργού στο αμερικανικό Κογκρέσο. Και αποτελεί επιτυχία της παρούσας κυβέρνησης, με αξία συμβολική όσο και ουσιαστική, την οποία οφείλουμε συλλογικά να συντηρήσουμε και να ενισχύσουμε.

* Ο κ. Κώστας Φραγκογιάννης είναι υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή