Στροφή Ε.Ε. με αυστηρά μηνύματα προς την Τουρκία

Στροφή Ε.Ε. με αυστηρά μηνύματα προς την Τουρκία

Νέα αυστηρά μηνύματα προς την Αγκυρα έστειλε χθες η Ε.Ε., στον απόηχο των δηλώσεων του Ταγίπ Ερντογάν ότι διακόπτει κάθε επαφή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Νέα αυστηρά μηνύματα προς την Αγκυρα έστειλε χθες η Ε.Ε., στον απόηχο των δηλώσεων του Ταγίπ Ερντογάν ότι διακόπτει κάθε επαφή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η χλιαρή πρώτη αντίδραση της Κομισιόν προχθές, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», προκάλεσε την αντίδραση της Αθήνας, η οποία μέσω της μόνιμης αντιπροσωπείας στην Ε.Ε. εξέφρασε τη δυσφορία της, οδηγώντας σε νέες, πιο ηχηρές τοποθετήσεις αλληλεγγύης υπέρ της Ελλάδας.

Τη σκυτάλη πήρε χθες ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδιος για τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς. Ερωτηθείς σε συνέντευξη Τύπου σχετικά με την επίθεση του Τούρκου προέδρου κατά του Ελληνα πρωθυπουργού και σχετικά με τις αντιρρήσεις της Αγκυρας στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο κ. Σχοινάς τόνισε ότι η Ε.Ε. απαιτεί σεβασμό για τους ηγέτες και τα κράτη-μέλη της. Επισήμανε, επιπλέον, ότι η Φινλανδία, η Σουηδία και ο κ. Μητσοτάκης δεν χρειάζεται να αποδείξουν σε κανέναν τα δημοκρατικά τους διαπιστευτήρια. «H Ε.E. βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν πόλεμο, μια γεωπολιτική κρίση και μια μεγάλη οικονομική δυσκολία. Το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι εμπρηστική ρητορική, απρόκλητες επιθέσεις και χαρακτηρισμούς», σημείωσε ο Ελληνας αντιπρόεδρος.

Παράλληλα, σε παρέμβαση σχετικά με τις τουρκικές κινήσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο προέβη χθες και ο γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, Στέφανο Σανίνο. «Μετέφερα στον πρέσβη Μποζέι [σ.σ.: τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Τουρκίας στην Ε.Ε.] τη σοβαρή μας ανησυχία για τις πτήσεις στρατιωτικών αεροσκαφών της Τουρκίας κοντά στην ελληνική πόλη της Αλεξανδρούπολης», γνωστοποίησε μέσω Twitter ο κ. Σανίνο, εκ των στενότερων συνεργατών του ύπατου εκπροσώπου για την εξωτερική πολιτική, Ζοσέπ Μπορέλ. «Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και η αποχή από ενέργειες που υπονομεύουν τη συνοχή μεταξύ των συμμάχων είναι σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία πιο σημαντικά από ποτέ», πρόσθεσε.

Η ανησυχία των Βρυξελλών για τις πτήσεις τουρκικών μαχητικών κοντά στην Αλεξανδρούπολη μεταφέρθηκε στον Τούρκο μόνιμο αντιπρόσωπο.

Υπενθυμίζεται ότι σε σχετική ερώτηση της «Κ» στην τακτική ενημέρωση των Ευρωπαίων ανταποκριτών προχθές, η αναπληρώτρια επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντάνα Σπινάντ είχε αποφύγει να σχολιάσει τις δηλώσεις Ερντογάν. Είχε περιοριστεί στο να ενθαρρύνει την καλή συνεργασία μεταξύ των ηγετών και να εκφράσει την ελπίδα ότι «η θετική ενέργεια [vibes] θα εξαπλωθεί και θα αντανακλάται σε δηλώσεις και δράσεις».

Η ιδιαίτερα γενικόλογη αυτή διατύπωση –απόρροια, όπως φαίνεται, μιας αδράνειας που συνδέεται με την πάγια πολιτική αποφυγής σχολιασμού δηλώσεων τρίτων εκ μέρους της Κομισιόν, αλλά και της σχεδόν ολοκληρωτικής απορρόφησης στις πολλαπλές πτυχές της ουκρανικής κρίσης– προκάλεσε ενόχληση στην Αθήνα. O μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην Ε.Ε. Γ. Βράιλας ανέλαβε να εξηγήσει στην Επιτροπή τη βαρύτητα των δηλώσεων Ερντογάν.

Στη δεύτερη δήλωσή της για το θέμα (επίσης στην «Κ»), η κ. Σπινάντ είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης «είναι ο ηγέτης μιας κυβέρνησης κράτους-μέλους της Ε.Ε., τον οποίο αναγνωρίζει όλος ο κόσμος». Η αξιωματούχος της Επιτροπής σημείωσε ότι «αναμένεται από την Τουρκία να έχει εποικοδομητική εμπλοκή με την Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη της και να κάνει βήματα αποκλιμάκωσης». «Θέλουμε να θυμίσουμε ότι ο σεβασμός προς τους γείτονες και οι σχέσεις καλής γειτονίας αποτελούν τη βάση για εποικοδομητική συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ενωση», κατέληξε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή