Μητσοτάκης: Κάνει λάθος ο πρόεδρος Ερντογάν

Μητσοτάκης: Κάνει λάθος ο πρόεδρος Ερντογάν

Απάντηση στην επιθετική εναντίον του ρητορική από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και στις κινήσεις συνεχούς κλιμάκωσης της Αγκυρας, έδωσε από το Νταβός ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απάντηση στην αναφορά Ερντογάν πως «δεν υπάρχει Μητσοτάκης για εμένα» έδωσε ο Ελληνας πρωθυπουργός κατά την παρουσία του στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. Ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης ανέφερε χαρακτηριστικά πως «θυμάμαι τον Μάρτιο του 2020, όταν η Τουρκία προσπάθησε να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό, στέλνοντας δεκάδες χιλιάδες απελπισμένους ανθρώπους να περάσουν τα ελληνικά σύνορα, εμείς είπαμε όχι, υπερασπιστήκαμε τα σύνορα της Ελλάδας και φέραμε την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Τότε ο πρόεδρος Ερντογάν έλεγε τα ίδια πράγματα: ότι δεν θέλει να μου μιλήσει. Οπότε, ίσως αλλάξει γνώμη», κατέληξε.

Ο ίδιος πάντως δεν ακολούθησε την ίδια γραμμή, λέγοντας πως «στο τέλος της ημέρας, είμαστε γείτονες» και «πρέπει πάντοτε να μιλάμε και θέλουμε πάντα να κρατάμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας», προσθέτοντας πως «δεν πρόκειται ποτέ να είμαστε εμείς αυτοί που δεν θα μιλάμε στους γείτονές μας. Από την άλλη, εάν ο πρόεδρος Ερντογάν πιστεύει ότι δεν θα υπερασπιστώ την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και δεν θα επισημαίνω στο διεθνές ακροατήριο ότι η Τουρκία συμπεριφέρεται ως αναθεωρητική δύναμη, τότε κάνει λάθος».

Περνώντας, δε, στην αντεπίθεση και απαντώντας στο υπονοούμενο του Τούρκου προέδρου πως μετά τη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη ο Μητσοτάκης δεν τήρησε τον λόγο του, ο Ελληνας πρωθυπουργός επέστρεψε την κατηγορία. «Πήγα στην Κωνσταντινούπολη και συναντήθηκα με τον πρόεδρο Ερντογάν. Νόμιζα ότι ήταν μια καλή συνάντηση, αλλά ένα μήνα αργότερα είδαμε έναν άνευ προηγουμένου αριθμό υπερπτήσεων πάνω από τα ελληνικά νησιά. Αυτή η συμπεριφορά είναι εντελώς απαράδεκτη. Και θα θέτω αυτό το θέμα όπου μπορώ έως ότου η Τουρκία αλλάξει συμπεριφορά».

Συνεργασία Ε.Ε. – ΗΠΑ

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο σημειώνοντας πως «ένα μήνα αργότερα είδαμε έναν άνευ προηγουμένου αριθμό υπερπτήσεων πάνω από τα ελληνικά νησιά».

Κατά τα λοιπά, ο Ελληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς σε θέματα ενέργειας, σημειώνοντας πως ο τομέας αυτός θα είναι το κρίσιμο «πεδίο μάχης» βραχυπρόθεσμα. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η Ε.Ε. πρέπει να ηγηθεί όσον αφορά την ενεργειακή μετάβαση, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις νέες τεχνολογίες που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως οι τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου «δεν αντικατοπτρίζουν τις θεμελιώδεις αρχές της αγοράς» και αυτός είναι ο λόγος που υποστήριξε την ιδέα κάποιου είδους ανώτατου ορίου στη χονδρική αγορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη, μία πρόταση που «θα επαναφέρω σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου». Κατέληξε, δε, πως η Ε.Ε. πρέπει ό,τι κάνει να το κάνει «σε συνεργασία, φυσικά, με τους Αμερικανούς, γιατί είναι μεγάλοι προμηθευτές υγροποιημένου φυσικού αερίου».

«Να δράσει μόνη της»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο σκέλος της αμυντικής αυτονομίας της Ε.Ε., επισημαίνοντας πως «πρέπει να ξοδεύουμε περισσότερα, αλλά πρέπει να ξοδεύουμε και πιο έξυπνα», προτείνοντας τη διαλειτουργικότητα της αμυντικής βιομηχανίας, την οποία χαρακτήρισε «κατακερματισμένη αυτή τη στιγμή», και προσθέτοντας πως «θα υπάρξουν στιγμές που θα χρειαστεί η Ευρώπη να δράσει μόνη της, χωρίς πιθανώς τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ», το οποίο χαρακτήρισε «το θεμέλιο της διατλαντικής σταθερότητας».

Τέλος, ο πρωθυπουργός κατά την παραμονή του στο Νταβός είχε σειρά συναντήσεων, όπως με τον πρόεδρο του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ, με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα, ενώ είχε και τετ α τετ με επιχειρηματικό ενδιαφέρον, όπως με τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου και διευθύνοντα σύμβουλο της Microsoft κ. Ναντέλα, τον πρόεδρο της εταιρείας, Μπραντ Σμιθ, καθώς και τον πρόεδρο της Google για δραστηριότητες στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική, Ματ Μπρίτιν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή