Ελληνική στήριξη στην ευρω-προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας

Ελληνική στήριξη στην ευρω-προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας

Οι διμερείς οικονομικές σχέσεις, η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και η ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας βρέθηκαν χθες στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στα Σκόπια με τον ομόλογό του Μπουγιάρ Οσμάνι.

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι διμερείς οικονομικές σχέσεις, η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και η ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας βρέθηκαν χθες στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στα Σκόπια με τον ομόλογό του Μπουγιάρ Οσμάνι. Οι δύο υπουργοί συζήτησαν ακόμα για τη γενικότερη κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο και, βεβαίως, για την κατάσταση στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή. Ο κ. Δένδιας έγινε δεκτός από τον πρωθυπουργό της χώρας Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι, ενώ παρέστη και σε δείπνο εργασίας με τον κ. Οσμάνι και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, αρμόδιο για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Μπόγιαν Μάριτσιτς.

Στις δηλώσεις στις οποίες προχώρησε ο κ. Δένδιας μετά τη συνάντησή του με τον κ. Οσμάνι, έστειλε δύο μηνύματα. Το πρώτο αφορούσε την πλήρη στήριξη της Ελλάδας στην προοπτική ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας στην Ε.Ε. Και το δεύτερο απευθυνόταν προς την Τουρκία, δίχως να την ονοματίζει, σχετικά με την απόφαση της Αθήνας να μην απαντήσει στις πρόσφατες προκλήσεις με τον ίδιο τρόπο.

Κατά την επίσκεψη στα Σκόπια, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας έθεσε ως προϋπόθεση την πλήρη και συνεπή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Συγκεκριμένα, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι η Ελλάδα πιστεύει πως «μοναδικός δρόμος για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι είναι η σαφής και πλήρης υποστήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων. Είμαστε απολύτως πεπεισμένοι ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Ε.Ε. και της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας πρέπει να ξεκινήσουν αμέσως». Και υπογράμμισε ότι ειδικότερα η Αθήνα θα στηρίξει την ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων, με προϋπόθεση την πλήρη και συνεπή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ο κ. Δένδιας εξέφρασε την ικανοποίηση της Αθήνας για το γεγονός ότι η Βόρεια Μακεδονία «έχει εναρμονιστεί πλήρως με τις αποφάσεις της Ε.Ε., της μελλοντικής της οικογένειας, και ιδιαίτερα με τις αποφάσεις που αφορούν την καταδίκη αναθεωρητικών ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο και πιο πρόσφατα στην παραβίαση διατάξεων του διεθνούς δικαίου και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων». Ενώ πρόσθεσε ότι η Βόρεια Μακεδονία «εφαρμόζει ως μέλος του ΝΑΤΟ πλήρως τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία».

Αναφερόμενος στα Ελληνοτουρκικά, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι «η Ελλάδα απέναντι στις προκλήσεις που δέχεται παραμένει ψύχραιμη. Δεν πρόκειται να υποκύψουμε στον πειρασμό να απαντάμε στις προκλήσεις που δεχόμαστε με τον ίδιο τρόπο». Και υπογράμμισε ότι «η διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας, της ανεξαρτησίας όλων των χωρών του πλανήτη είναι θεμελιώδης αρχή του διεθνούς δικαίου και δική μας. Αυτός είναι ο απαράβατος κανόνας της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».

Τα Σκόπια ήταν η χθεσινή στάση του υπουργού Εξωτερικών στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποιεί αυτό το χρονικό διάστημα στα Δυτικά Βαλκάνια. Την επόμενη εβδομάδα ο κ. Δένδιας θα μεταβεί στο Σεράγεβο, όπου θα έχει επαφές με αξιωματούχους της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Ο κ. Δένδιας βρέθηκε τη Δευτέρα στα Τίρανα, ενώ στις αρχές Ιουνίου προγραμματίζεται να επισκεφθεί, επίσης, τη Σερβία και το Μαυροβούνιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή