Πράσινο φως για τον κλιματικό νόμο

Πράσινο φως για τον κλιματικό νόμο

Με τις θετικές ψήφους της κυβερνώσας πλειοψηφίας και την αντιπολίτευση σύσσωμη να καταψηφίζει, η Εθνική Αντιπροσωπεία χθες ενέκρινε τον κλιματικό νόμο, έπειτα από ένα διήμερο εντάσεων και αντιπαραθέσεων.

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τις θετικές ψήφους της κυβερνώσας πλειοψηφίας και την αντιπολίτευση σύσσωμη να καταψηφίζει, η Εθνική Αντιπροσωπεία χθες ενέκρινε τον κλιματικό νόμο, έπειτα από ένα διήμερο εντάσεων και αντιπαραθέσεων.

Χαρακτηριστικό των αντιπαραθέσεων αυτών είναι ότι μπορεί η κυβέρνηση να είχε να αντιμετωπίσει την κριτική των πολιτικών αντιπάλων της, πλην όμως στο στόχαστρο της Ν.Δ. και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης βρέθηκε και ο ΣΥΡΙΖΑ τόσο για την πολιτική στάση του όσο και για τις επιλογές του κατά τη διάρκεια της δικής του κυβερνητικής θητείας.

«Δυστυχώς, ο κ. Τσίπρας επέλεξε για άλλη μία φορά να επαναληφθεί, ακολουθώντας τον κακό του εαυτό και τον προσφιλή δρόμο της διαστρέβλωσης των στοιχείων της πραγματικότητας, τον μηδενισμό, την καταστροφολογία και τον ακατάσχετο βεβαίως λαϊκισμό, σαν να μην έχετε κυβερνήσει ποτέ, σαν να μην πληρώνουμε εμείς τώρα τα αποτελέσματα της δικής σας ανύπαρκτης ενεργειακής πολιτικής για την απολιγνιτοποίηση και για τη μη προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», σχολίασε μεταξύ άλλων τη χθεσινή παρέμβαση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Είχε προηγηθεί κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ –και στο σύνολο των άλλων κομμάτων– από τον γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, καθώς και από τον επικεφαλής του ΜέΡΑ25: «Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, άλλοι, παρά τις φαινομενικές διαφοροποιήσεις» τους, στηρίζουν την ίδια πολιτική, είπε ο κ. Δημ. Κουτσούμπας. «Κι εσείς του ΣΥΡΙΖΑ τίποτα δεν θα μπορέσετε να κάνετε που θα απαντά στα εγγόνια μας όταν μας ρωτούν “τότε που είχατε ακόμα χρόνο να σώσετε τις ζωές μας, τη γη, το νερό και τον αέρα μας, το κλίμα μας, τι κάνατε;”», σημείωσε ο κ. Γ. Βαρουφάκης.

Η Βουλή θα συζητήσει πρόταση για συγκρότηση διακομματικής επιτροπής που θα ελέγχει τη διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Αιτιολογώντας την αρνητική ψήφο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ο επικεφαλής της Κ.Ο. Μ. Κατρίνης είπε πως «σε μια θεσμική παρέμβαση που μπορούσε να αποτελέσει πεδίο ευρείας συναίνεσης, όπως είναι ο κλιματικός νόμος, η κυβέρνηση και εδώ περνάει κάτω από τον πήχυ. Διότι πολύ απλά αρκείται, όπως συνηθίζει, να κάνει διαχείριση και επικοινωνία». Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυρ. Βελόπουλος σημείωσε ότι ο κλιματικός νόμος «είναι αποτυχημένος, γιατί έτσι όπως είναι γραμμένος θάβει τις εξορύξεις φυσικού αερίου και πετρελαίου».

Τέλος σημειώνεται πως σε απάντηση επισήμανσης του κ. Τσίπρα, ο πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας ανέφερε ότι η Επιτροπή Κανονισμού στην επόμενη συνεδρίασή της θα συζητήσει την πρόταση για συγκρότηση διακομματικής επιτροπής που θα ελέγχει τη διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή