Σύνοδος Κορυφής: Επιπλέον εγγυήσεις ζήτησε ο Όρμπαν

Σύνοδος Κορυφής: Επιπλέον εγγυήσεις ζήτησε ο Όρμπαν

Όπως σημείωσε ευρωπαϊκή πηγή, υπάρχει «πολιτική πίεση» για την επίτευξη συμφωνίας. Ο Βίκτορ Όρμπαν ζήτησε επιπλέον εγγυήσεις σε περίπτωση που υπάρξει κάποιο «ατύχημα»

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι συνομιλίες των Ευρωπαίων ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες για το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Λίγο πριν από τις 22.00 (ώρα Ελλάδας) είχαν πάρει τον λόγο περισσότεροι από τους μισούς, ενώ όλοι τάσσονται υπέρ μιας συμφωνίας.

Όπως σημείωσε ευρωπαϊκή πηγή, υπάρχει «πολιτική πίεση» για την επίτευξη συμφωνίας, ενώ – σύμφωνα με την ίδια πηγή – ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν είπε στην τοποθέτησή του ότι θα μπορούσε να δεχτεί το κείμενο ως έχει, ωστόσο ζήτησε επιπλέον εγγυήσεις σε περίπτωση που υπάρξει κάποιο «ατύχημα».

Πάντως, η ευρωπαϊκή πηγή επισήμανε ότι θα μπορούσε να υπάρξει πολιτική συμφωνία απόψε.

Ντράγκι: «Είναι βασικής σημασίας να μην κερδίσει ο Πούτιν τον πόλεμο»

«Είναι βασικής σημασίας να μην κερδίσει ο Πούτιν τον πόλεμο αυτόν. Την ίδια ώρα, πρέπει να αναρωτηθούμε αν μπορεί να είναι χρήσιμο να αναπτύξουμε διάλογο μαζί του», υπογράμμισε από τις Βρυξέλλες ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, κατά τη σημερινή σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Παράλληλα, εξήγησε ότι αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό τις διάφορες τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Ρώσο πρόεδρο αλλά «υπάρχει, όντως, λόγος να πραγματοποιούνται».

Η εφημερίδα La Repubblica προσθέτει ότι ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι απαιτείται να κερδηθεί η μάχη για την διατροφική ασφάλεια διότι είναι ένας τρόπος να αποδειχθεί στις φτωχότερες χώρες ότι η Ευρώπη είναι με το μέρος τους.

Ο Ντράγκι, σύμφωνα με τα κεντρικά δελτία ειδήσεων των ιταλικών τηλεοπτικών καναλιών, επανέλαβε στους Ευρωπαίους συναδέλφους του ότι «η Ουκρανία πρέπει να αποφασίσει τι είδους ειρήνη θέλει», διότι «αν η Ουκρανία δεν συμφωνεί με τους όρους, η ειρήνη δεν θα είναι βιώσιμη».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε ότι οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να διατηρήσουν την ενότητά τους σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας (ιδίως στον τομέα του πετρελαίου) και έδωσε έμφαση στην ανάγκη να διαφοροποιηθούν οι προμήθειες και οι πηγές ενέργειας, ώστε η ΕΕ να πάψει να εξαρτάται από την Ρωσία.

Με πληροφορίες από AΠΕ – ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή